חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מודל חמשת הגורמים העיקריים של האישיות

פסיכולוגים תעסוקתיים-ארגוניים וכן אנשי משאבי-אנוש העוסקים בתהליכי מיון, איבחון והערכה, נדרשים להעריך את אישיותו של הפרט המועמד לארגון. תחום האישיות הינו מורכב ביותר והערכתו דורשת נסיון, הבנה ויכולת מקצועית גבוהה ביותר. לא מעט תיאוריות פותחו על האישיות במהלך השנים, כחלק מהמחקר בתחום הפסיכולוגיה. במאמר זה אציג את אחד המודלים להערכת האישיות, הנקרא מודל חמשת הגורמים של האישיות ("The Big Five"). בחרתי במודל זה, מאחר שלהערכתי הוא עשוי להיות מאד פרקטי. השונות האישיותית עפ"י המודל מוצגת על פני חמישה גורמי-על של האישיות. כל גורם-על מורכב משישה תת-גורמים (אותם לא אסקור במאמר, לצורך פשטות ההצגה של המודל). חמשת גורמי-העל הינם כדלקמן:

נוירוטיות (NEUROTICISM)

גורם זה מתאר את אופי ההסתגלות והיציבות הנפשית וכן את הנטייה הכללית לחוות אמוציות שליליות כגון פחד, מבוכה, חרדה, עצב, כעס, פגיעות, דכאון וכד'. אנשים נוירוטיים מתמודדים פחות ביעילות מול מצבים סטרסוגניים, הם רגישים ופגיעים יותר, דאגניים ובעלי שליטה עצמית נמוכה יותר. אנשים שאינם נוירוטיים הם בעלי יציבות רגשית, בשלות אישיותית והסתגלות טובה לדרישות החיים.

מוחצנות (EXTRAVERSION)

אנשים מוחצנים נוטים להיות יותר אנרגטיים, בעלי יכולת טובה יותר לפתח אינטראקציה פתוחה וטבעית, אסרטיביים ואקטיביים יותר. קיימת אצלם נטייה לחוות אמוציות בעוצמה גדולה יותר והם נוטים להחצין יותר רגשות. מאידך, אנשים מופנמים נוטים להיות רשמיים יותר, מאופקים וביישנים, סגורים יותר רגשית.

פתיחות (OPENNESS)

מתאר את מידת הסקרנות לעולם הפנימי והחיצוני, את הפתיחות להתנסויות חדשות ובלתי מוכרות, את המוכנות לפעול בצורה לא קונבנציונלית. הדמיון מפותח יותר ויש יותר גמישות ויצירתיות מחשבתית. לעומתם, אנשים ללא פתיחות כזו נוטים להיות שמרנים, קונבנציונליים, פחות טולרנטים להתנסויות, בלתי גמישים.

נעימות (AGREEABENESS)

זהו הגורם השני שמתאר את התחום הבינאישי, יחד עם המוחצנות. אנשים בעלי נעימות מפותחת נוטים להיות גלויים, בעלי אמונה ועניין בזולת, סלחניים ומתונים, מגלים אמפתיה וסימפטיה. אנשים "נמוכים" בגורם זה נוטים להיות מרוכזים בעצמם, לא משתפים, חשדנים יותר ולא מוצאים עניין בטובת זולתם.

מצפוניות (CONCIENTIONSNESS)

אנשים עם גורם מצפוניות מפותח הם בעלי תחושת מסוגלות גבוהה, מסגלים תהליכים פעילים של תכנון וארגון, עם משמעת עצמית, נחישות והתמדה, שיקול דעת ובקרה. אנשים "נמוכים" בגורם זה מגלים רגש אחריות ומחוייבות נמוך, בעלי משמעת עצמית חסרה, בלתי שקולים.

מוטי כהן

פסיכולוג תעסוקתי ופסיכתרפיסט מומחה

טל': 050-7676704

אתר: http://www.psychol.co.il

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית. עוסק באבחון פסיכולוגי, ייעוץ תעסוקתי, טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי במגוון של בעיות בתחום החברתי-תעסוקתי. לפרטים נוספים אודות הכותב ניתן להכנס לאתר בכתובת:  http://www.psychol.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מוטי כהן, פסיכולוג חברתי-תעסוקתי ופסיכותרפיסט

הפרעת קשב (ADHD) הינה הפרעה נוירו-התפתחותית, שסימפטומים שלה מופיעים כבר בגיל הילדות. עם זאת, ידוע היום שהשלכות ההפרעה ממשיכות גם בקרב בוגרים ומבוגרים, ומשפיעות על התחום התעסוקתי, האקדמי, החברתי, הזוגי והתפקוד היומיומי. אבחון הפרעות קשב וריכוז (ADHD) יכול להתבצע אך ורק ע"י רופא (פסיכיאטר, נוירולוג וכד') או פסיכולוג מומחה.

הפרעת קשב וריכוז (ADHD) הינה הפרעה נוירו-התפתחותית שתחילתה בילדות, ובהמשכה משפיעה על התפקוד כמבוגרים - בצבא, באקדמיה, בזוגיות ובמשפחה, בתחום התעסוקתי ועוד. המאמר סוקר את המאפיינים של הפרעת קשב וריכוז.

פחד קהל מהווה חסם הן בקריירה התעסוקתית, הן בתחום האקדמי והן בהתפתחות לתפקידי ניהול. פחד קהל הינו צורה ספציפית של חרדה חברתית. הטיפול היעיל ביותר הינו טיפול פסיכולוגי קבוצתי בגישה קוגניטיבית-התנהגותית.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט הסובל ממנה גם בתחום החברתי וגם במימוש התעסוקתי. החרדה החברתית קשורה גם לפרפקציוניזם, המאמר סוקר את הקשר והרלוונטיות של פרפקציוניזם לחרדה חברתית.

חרדה חברתית הינה תופעה המגבילה מאד את הפרט בתחום החברתי והתעסוקתי. הטיפול הפסיכולוגי המומלץ ביותר הינו טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). הטיפול הפסיכולוגי יכול להיות פרטני או קבוצתי. מטרת המאמר לסקור את הטיפול הפסיכולוגי הקבוצתי בחרדה חברתית.

המאמר בוחן את תופעת החרדה החברתית מנקודת מבט קוגניטיבית ומפרט את הסכמות הקוגניטיביות השכיחות למי שסובל מהתופעה.

פחד קהל הינו תופעה המגבילה את הפרט במימוש התעסוקתי שלו ולרוב גם מגבילה את ההתקדמות בקריירה. ארגונים רבים ומנהלי משאבי-אנוש משקיעים בתוכניות שונות לפיתוח ההון האנושי. המאמר סוקר תוכנית ייחודית לפיתוח ההון האנושי - תוכנית להתמודדות וטיפול בפחד קהל.

מאמרים נוספים בנושא פסיכולוגיה

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196682 צפיות
מאמר המציע דרכי פתרון לאי גמילה מטיטולים בקרב בני 3-4. דרכי הפתרון מובאות מהזווית הפסיכולוגית הקלינית: חיזוקים חיוביים לילד לעומת עונשים וחיזוקים שליליים, וכד'. המאמר מתבסס על הקשר שבין ביקורת שלילית לילדים לחוסר הצלחתם להיגמל מהטיטולים.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196726 צפיות
כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לזהות אצל ילד בן 3-4 סימפטומים של אי גמילה מחיתולים. המאמר יציע פרשנות מדוע הדברים נוצרו ויספק מידע על פתרונות אפשריים אליהם.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196521 צפיות
מאמר מידע על הרטבות לילה. המאמר סוקר את הבעיה מהזווית הפסיכולוגית הקלינית ומציע, באמצעותה, דרכי פתרון אפשריות.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196638 צפיות
מאמר מומחים על הרטבת לילה. נקיטה בגישות פסיכולוגיות קליניות לפתרון הבעיה. שילוב אמצעים רפואיים במידת הצורך. מטרת המאמר היא להדריך אתכם בתחילת ניסיונכם לפתור בעיה זו.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196774 צפיות
תיאור הרטבת לילה אצל מבוגרים, ואי שליטה בסוגרים. הצעת פתרונות פסיכולוגיים לצד רפואיים להתמודדות עם בעיה זו: הורדת מתח ולחץ, אבחון מדד הסוכר בבדיקות המעבדה לצורך הסקת מסקנות לגבי הישנותה של סוכרת, ועוד.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196943 צפיות
תיאור בעיה פסיכולוגית נדירה בשם 'חרדת האסלה'. במסגרתה, ילד שיצא מגיל הינקות בהגיעו לגיל 4 נרתע מהאסלה ועושה את צרכיו בבגדיו. במאמר נדון בהיווצרות הבעיה, זיהוי סימפטומים ודרכי פתרון.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196594 צפיות
מאמר מידע על הרטבת לילה אצל ילדים, תוך גיבוש פתרון בגישה הפסיכולוגית הקלינית. במאמר זה מוצעות דרכי התנהגות של ההורים שמומלץ ליישם על מנת להימנע או לצמצם את ההרטבה, לצד ייעוץ עם פסיכולוג קליני.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica