חשיבה כמותית כי אי אפשר בלי...
פרק החשיבה הכמותית בכל בחינה פסיכומטרית בודק את היכולת להשתמש במספרים ובמונחים מתמטיים כדי לפתור בעיות כמותיות, ואת היכולת לנתח נתונים מתוך טבלאות ותרשימים. זה אולי נשמע לכם סינית, אבל זה לא כל כך מסובך.
הידע הנדרש כדי לענות על שאלות בפרק הזה הוא פחות או יותר מה שלמדתם בכיתה ט' ו-י' בשיעורי מתמטיקה.
אז כדי להבין טוב יותר מה מצפה לכם בפרק הזה, כדאי שתכירו את סוגי השאלות בפרק החשיבה הכמותית. בגדול, יש שלושה סוגים: שאלות ובעיות, הסקה מתרשים או מטבלה והשוואה כמותית.
נתחיל בשאלות ובעיות. בסוג זה של שאלות אתם מקבלים נתונים, ושאלה עליה ניתן לענות על סמך הנתונים. הנתונים יכולים להיות מילוליים, בצורה של סיפור קטן, ויכולים להיות לא מילוליים, רק מספרים ומשתנים.
בסוג זה של שאלות תוכלו למצוא שאלה על מהירות בסגנון "רכבת א' יצאה מחיפה בשעה 10 בבוקר ורכבת ב' מבאר-שבע ב-12 וחצי, האם הן יתנגשו?", גם שאלה בסגנון "הממוצע של X, Y ו-Z הוא X כפול Y, מהו Z?" וגם שאלות בהנדסת המישור.
הסוג השני של שאלות, כמו שכבר אמרנו, הוא הסקה מתרשים או מטבלה. בשאלות אלה תקבלו טבלה עם נתונים או תרשים של גרף, בליווי הסבר קצר. לאחר מכן תצטרכו להשיב על שאלה אודות הנתונים או להסיק מסקנה מהנתונים.
בשאלות מהסוג השלישי, ההשוואה הכמותית, תצטרכו להשוות בין שני נתונים שתקבלו. למעשה, לכל שאלה מוצעות אותן התשובות, ואתם בעצם תקבעו אם א' גדול מ-ב', קטן מ-ב', שווה לו, או שלא ניתן לדעת על סמך הנתונים. בסוג זה, כמו בסוג הראשון, יהיו לכם שאלות על בסיס הנדסת המישור, אלגברה, הסתברות ועוד.
יש עוד כמה דברים חשובים שכדאי לכם לדעת על פרק חשיבה כמותית. בתחילת הפרק יופיע לכם דף נוסחאות, כך שלא צריך לשנן בעל-פה לא את משפט פיתגורס ולא את הנוסחה לחישוב שטח טרפז.
בנוסף לכך, כמו כל פרק במבחן פסיכומטרי, השאלות מסודרות מהקל אל הקשה, ככה שככל שמתקרבים לסוף של הפרק צריך להתרכז יותר ולהתאמץ יותר.
אבל לפני שאתם ניגשים בסערה לפתור שלל בעיות בחשיבה כמותית, מומלץ, ואפילו הכרחי, לעשות חזרה על מושגים בסיסיים במתמטיקה.
למשל, זוכרים מה זה "ערך מוחלט"? מספר שלילי בתוך הסוגריים של ערך מוחלט הופך לחיובי, חיובי נשאר חיובי ואפס נשאר אפס. או זוכרים אקסיומות בהנדסת המישור כמו "סכום זויות במשולש הוא 180 מעלות"? ומה זה "מספרים רציונאליים"? כל מספר שהוא חיובי ושלם.
אם נכחתם בשיעורי מתמטיקה, סביר להניח שצ'יק-צ'ק המושגים יחזרו אליכם וייראו לכם מובנים מאליהם, ומהר מאוד תוכלו לגשת לפתרון בעיות בחשיבה כמותית. אבל אם אתם לא בטוחים בקשר לכל מושגי היסוד האלה, תקדישו קצת זמן להבין את הבסיס כי בלעדיו יהיה קשה להמשיך הלאה.
ועכשיו אפשר להסתער ושיהיה בהצלחה!
עוד מידע בנושא לסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע: פסיכומטרי