חינוך הגור לצרכים
ראשית כל, ברצוננו לברך אתכם על בחירתכם בחבר חדש.
מאמר זה כולל בתוכו טיפים מנסיונם הרב של מאלף הכלבים יואב גורן והווטרינר ד"ר נדב מרחבי. טיפים אלה יכולים להועיל לכל מי שאימץ גור חדש לאחרונה או לאלה החושבים על אימוץ וחוששים מלכלוך הבית ע"י הגור.
גורים, כמו ילדים קטנים, יש לחנך. אם את הילדים מעבירים מחיתולים לסיר ואז לשירותים, גם גורים יש לחנך לעשיית צרכים במקום המיועד לכך.
על מנת שנוכל לחנך את הגור, עלינו להכיר בטריטוריה הפנימית של הגור. טריטוריה זו היא המקום אותו הגור לא מלכלך ולא עושה בו את צרכיו אלא ישן או אוכל בלבד. המטרה שלנו היא להגדיל טריטוריה זו לכל הבית כך שהגור לא יעשה צרכיו בבית וישמור על הבית נקי.
לעיתים יש להתחיל בחינוך הגור מוקדם מאד מאחר ועל הגור לסיים את סדרת החיסונים לפני היציאה מהבית לטיול ברחוב. את החיסונים יש להתחיל בגיל 6 שבועות. במייוחד חשוב חיסון הפרוו והכלבלבת מאחר ואלה מחלות קשות בגורים.
איך מחנכים גור לעשיית צרכים?
יש להקצות לגור אזור מתוחם (בערך 1 מ' על 1 מ'). שטח זה מספיק לגור ובדרך כלל הגור לא יעשה את צרכיו, כיוון שישתדל לשמור על הטריטוריה שלו נקייה.
לגור קשה להתאפק, לכן יש לדאוג להוציא אותו באופן קבוע לעשות צרכים כל ארוחה פעמיים או יותר. עדיף להוציאו עוד מספר פעמים במשך היום ופעם נוספת לפני השינה. חלק מהגורים יראו לכם כי הם רוצים לצאת החוצה ע"י רחרוח, חוסר שקט או ישיבה ליד הדלת. אם תתייחסו לגור כאשר הוא מראה סימנים אלה, הגור ילמד לקרוא לכם כאשר הוא צריך לצאת לטיול.
כאשר מוציאים את הגור מהטריטוריה שלו החוצה, יש לדאוג להוציאו מיד למקום בו מותר לו לעשות על מנת שלא "יפספס" בדרכו החוצה. כלל חשוב כאשר מוציאים גור החוצה הוא – יש להימנע ככל האפשר ממגע או הרחה של צרכים מכלב אחר מאחר וזו דרך ההדבקה במחלות גורים.
כאשר הגור נמצא בחוץ, יש לדרבן אותו לעשות צרכים:
יש לחזור על הפקודה "פיפי" וברגע שהכלב יעשה צרכים יש לשבח אותו "פיפי כלב טוב" ולהראות לו שאתם מרוצים (אפשר גם לחזק פקודה זו עם צ'ופר כגון ביסקוויט לכלבים). כשהגור יתחיל לרחרח בזמן שתאמרו לו את הפקודה "פיפי" - תדעו שהגור הבין את המילה.
בערב מומלץ לקחת את כלי האוכל שלוש שעות לפני היציאה האחרונה באותו הלילה על מנת להקל על הגור את ההתאפקות במשך הלילה.
אנו ממליצים על שימוש בכלוב הטסה ע"מ ליצור את הטריטוריה. ניתן לשכור כלוב זה למשך תקופת האילוף. הכלוב מקנה לגור בטחון ומלמד אותו לשמור על צרכיו.
ישנם שלושה מצבים בהם היינו ממליצים לתת תשומת לב מיוחדת לגור בשלב הלימוד:
-
תיחום בזמן שאתם לא בבית או ישנים.
-
אם ירדתם והגור לא עשה את צרכיו אנו נחזיר אותו לכלוב או לתיחום ל-20 דקות נוספות ונוציא אותו שוב עד שיעשה. אפשרות נוספת היא לשבת עם הגור כשהוא מוחזק ברצועה קרוב מאוד אלינו כך שכל מה שהוא יכול לעשות זה לשכב ליד רגלנו ושם כמובן הוא לא יעשה את צרכיו.
-
לאחר שירדנו למטה והגור עשה את שלו, אפשר לשחררו בכל הבית אבל בהשגחה מוחלטת כדי שאם יעשה נוכל לתקנו באותו הרגע.
מה קורה אם הגור עשה "תאונה בבית"?
אין לדחוף את האף של הגור לתוך השתן או הצואה!
לעיתים בגורים ניתן לראות שלשול בגלל רגישות הקיבה והמעיים או בגלל מחלה. במצבים אלה, קשה לגור להתאפק. גם מצבים של דלקות שתן שכיחות בגורים. לכן, אם יש חשד כי ישנה בעיה רפואית במערכת העיכול או השתן, כלומר, שלשול או ריח חריף של השתן, יש להביאו לבדיקה רפואית.
אם הגור עשה את צרכיו בבית, יש לתפוס את הגור בזמן מעשה ולתקן אותו באסרטיביות ע"י אמירה של "פיפי פוי" לדוגמא ולעזוב אותו לנפשו. יש לדאוג לנקות את הצרכים בצורה יסודית.
אם הגעתם הביתה והגור כבר עשה, אין טעם לכעוס עליו כי הוא פשוט לא מבין על מה הכעס. כלבים מקשרים בין שני דברים שקורים במקביל או אחד מיד אחרי השני. כלומר אם נכנסתם הביתה וכעסתם על הגור בגלל שעשה , הוא מקשר זאת לכניסתכם הביתה ולא לנושא הצרכים. מה שיקרה זה שכל פעם שתיכנסו הביתה הגור יכנס למצב של מגננה כי הוא יודע שאתם הולכים לכעוס עליו, אבל את בעיית הצרכים לא תפתרו.
בכל שאלה, רפואית או התנהגותית, אתם מוזמנים לפנות למאלף יואב גורן או לווטרינר, ד"ר נדב מרחבי.