גור חדש בבית מהווה מקור להרבה שמחה. מרגע שאימצתם בעל חיים, אתם מתחייבים לחברות חדשה לתקופה ארוכה. כדי שהאימוץ יצליח, עליכם להיות בטוחים כי בעל החיים בריא וכי אין מחלות העלולות לסכן את בריאותו. בכלליות, מומלץ להביא את הגור אל הווטרינר כדי שיסביר לכם על גידול נכון של הגור וכן כדי לוודא כי הגור בריא. להלן מספר נקודות חשובות הקשורות לאימוץ חיית מחמד:
* חיית מחמד חדשה אינה רגילה לסביבה החדשה אליה הבאתם אותה. הרבה מהגורים אינם מחונכים לעשות את צרכיהם בחוץ ולכן דרושה "תקופת הסתגלות" שלכם ושל חיית המחמד. בתקופה זו יש לחנך את חיית המחמד גם בנושא צרכים וגם בנוזא תזונה (ראו בהמשך). חינוך התנהגותי נכון מתבצע לרוב בעזרת מאלף החל מגיל 3 חודשים.
* תזונה - מומלץ כי חיית מחמד תאכל רק מזון לבעלי חיים. מזונות אלה (לפחות הטובים שבהם) מאוזנים מבחינה תזונתית ומספקים את כל צרכי החיה. עבור גורים יש לאפשר האכלות תכופות יותר מאשר בעלי חיים בוגרים. מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי תכיפות וכמות המזון היומית. מתן מזון בייתי (שניצלים וכו') עלול לגרום לשלשולים והקאות מאחר ובעלי החיים אינם מורגלים למזונות אלה. במיוחד יש להימנע משוקולד, עצמות, בצל ושום. בעלי חיים יכולים לחיות עם מזון בייתי בלבד, אולם יש לוודא כי ארוחות אלה מכילות את כל הדרוש. יש לדאוג כי לחיית המחמד יש תמיד גישה למים טריים.
* חיסונים - בעלי חיים צעירים רגישים במיוחד למחלות מדבקות ובמיוחד למחלת הפרוו, כלבלבת, דלקות עיניים ואוזניים ועוד. מומלץ לחסן את בעל החיים על מנת להגן עליו מפני מחלות קשות אלה. לעיתים חיית המחמד תגיע עם היסטוריית חיסונים כלשהי אולם לרוב לא נדע אילו חיסונים ניתנו, על כן מומלץ להתיעץ עם הרופא לגבי המשך פרוטוקול החיסונים. יש להזכיר כי לפי החוק, כל כלב במדינת ישראל מחויב בחיסון כלבת שנתי והחדרת שבב תת עורי. השבב מוחדר בזריקה. שאר החיסונים המומלצים כוללים משושה, טיפול נגד תולעי מעיים וטיפולים מניעתיים כנגד תולעת הפארק.
* מחלות מדבקות - חיות מחמד ששהו בחוות גידול או פנסיונים עם חיות רבות אחרות עלולות להגיע אלינו עם מחלות. לדוגמא ניתן לראות בחיות אלה כמות רבה של פרעושים או קרציות, אותן יש להשמיד לפני הכנסת חיית המחמד הביתה. כיום יש חומרים רבים להשמדת טפילים אלה כגון ספריי או אמפולות.
* סירוס/עיקור - סירוס או עיקור של חיית המחמד מומלצת, בעיקר כדי למנוע המלטה של גורים לא רצויים. לעיתים בעל החיים יגיע לאחר פרוצדורה זו, במיוחד אם הוא נלקח מעמותה כלשהי. העיקור מומלץ במיוחד בכלבות לשם מניעת מחלות קשות כגון סרטן עטינים או דלקות חריפות ברחם. בחתולים הניתוח מומלץ כדי למנוע התנהגות של ייחום בנקבות או סימון הבית עם שתן בזכרים. הניתוח עצמו הוא ניתוח מאד נפוץ וכולל הוצאת איברי הרבייה.
* נקיון - לעיתים נדרש לנקות את בעל החיים. יש לבצע שטיפה עם שמפו המיועד לחיות מחמד בלבד. זאת מאחר ושמפו של בני אדם אינו מותאם לחומציות העור של בעלי חיים ועלול לגרום ליובש וגירוד. גם שטיפות מרובות עם שמפו לבעלי חיים עלולות לגרום ליובש מאחר והוא מסיר את שכבת השומן הטבעית של הפרווה והעור. מומלץ על כן לבצע לא יותר משטיפה אחת בחודש. בין השטיפות ניתן לנקות את הפרווה עם מגבונים לחים לתינוקות.
* מחלות מדבקות לבני אדם - אין המטרה כאן להפחיד אתכם או למנוע אימוץ של בעל חיים בגלל חשש ממחלות. המטרה היא לידע אתכם כי הדבקה בין חיית המחמד לבני המשפחה אפשרית אך ניתן לטפל בה. מבין מחלות אלה ניתן להזכיר תולעי מעיים, פרעושים, פטרת העור. בדיקה ראשונית אצל הווטרינר לאחר האימוץ תוכל להרגיע אתכם ולידע אתכם אם יש צורך בבדיקה או טיפול כדי למנוע הדבקה של בני המשפחה.
כולי תקווה כי תהנו עם החבר החדש שלכם.
בהצלחה!