הקאות הן אחת מהתלונות הרפואיות הנפוצות בכלבים. הסיבה היא פשוטה-הקאה היא סימן לא ספציפי למחלה, המופיע במגוון רחב של מחלות. כלומר, גם בקלקול קיבה פשוט וגם בהיפוך קיבה (מקרה רפואי חמור העלול להוביל למוות תוך שעות) עלולות להופיע הקאות ותפקיד הרופא הווטרינר לאבחן את הסיבה הספציפית להקאות ולתת טיפול הולם.
להקאה תפקיד חשוב – המטרה בזמן הקאה היא לסלק ממערכת העיכול חומרים שזוהו ע"י הגוף כמזיקים. הגוף גם יכול לזהות חומרים מזיקים שכבר נספגו לדם ובעקבות גירוי מרכז ההקאה במח, נגרמת הקאה. כלומר, תפקיד ההקאה הוא גם ניקוי מערכת העיכול וגם הודעה על חומרים מזיקים שנספגו.
לפני שנדון בהקאה, יש להבדיל בין פליטה להקאה. הקאה היא הוצאה אקטיבית של תוכן הקיבה וניתן לראות בבירור התכווצויות של הבטן ולשמוע התכווצויות אלה. פליטה היא הוצאה פסיבית של תוכן קיבה, כלומר לא ניתן לראות התכווצויות בטן ולמעשה המזון "מחליק" החוצה מהקיבה. הבדלה בין הקאה לפליטה חשובה מאחר ולכל אחד מתסמינים אלה יש סיבות שונות.
לפני הקאה ניתן לרוב לראות בחילה – ריור יתר, ליקוק שפתיים תכוף, רעידה וחוסר תיאבון. לאחר מכן תוכן הקיבה עובר לוושט ומשם החוצה לאחר התכווצויות בטן.
כפי שציינתי, להקאה גורמים רבים ולרוב לא ניתן להסיק מההקאה בלבד את הגורם לה. רשימת הגורמים להקאה כוללת מחלות וירליות (כגון פרוו), בעיה במערכת העיכול (כגון חסימת מעי בעקבות אכילת גוף זר), הרעלה, דלקת במערכת העיכול (כגון לבלב), מתן תרופות שונות (כגון אנטיביוטיקה) ועוד.
כאשר מגיעים אל הווטרינר עם תלונה של הקאות, מומלץ להצטייד במידע על מנת לאפשר זיהוי מהיר של הגורם להקאה. כלומר, יש להבחין אם מדובר בהקאה או פליטה, כמות ההקאות, התוכן, האם יש דם בתוכן ההקאה, מצב רוח ותיאבון של הכלב, האם הצואה תקינה, האם הכלב מחוסן (יש להגיע עם פנקס חיסונים מעודכן) ומידע על בעיות רפואיות קודמות.
הווטרינר יבדוק את הכלב ולרוב יזדקק לבדיקות מעבדתיות כגון בדיקת דם, צילומי רנטגן או בדיקה אחרת. זאת משום שיש להגיע לשורש הבעיה שגרמה להקאה. לאחר איבחון הבעיה הווטרינר ימליץ על טיפול. לרוב הטיפול יכלול מתן נוזלים מאחר והקאות גורמות לאבדן מלחים ונוזלים והכלב עלול להתיבש. מתן מזון רפואי לאחר צום קצר ופרוביוטיקה הוא טיפול נפוץ נוסף. טיפול זה מאפשר עיכול תקין והחזרת האיזון החיידקי המתאים למערכת העיכול. לעיתים יזדקק הכלב לאנטיביוטיקה, מדכאי הקאות או אשפוז, כתלות בחומרת התסמינים.
בכל מקרה בו נראות הקאות, מומלץ להתיעץ עם הרופא המטפל לגבי אבחון וטיפול.