בתאריך 14.4.11 ניתנה צו מינוי אפוטרופוס לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות, התשכ"ב-1962, ע"י כב' השופט דניאל טפרברג בבימ"ש לענייני משפחה בירושלים. הצו למינוי אפוטרופוס ניתן בעקבות בקשה שהגישה עו"ד אירית רייכמן למינוי אפוטרופוס לאם.
בית המשפט לענייני משפחה בירושלים קיבל את בקשתה של עו"ד אירית רייכמן למנות אפוטרופוס לאם, לאחר שאחד הילדים ניצל את מצבה הקוגניטיבי הירוד של האם, ועשה פעולות כדי להשתלט על רכושה ולרשת את האם בעודה בחיים.
בקשה למינוי אפוטרופוס בשל מצב קוגניטיבי ירוד אותו ניצל אחד הילדים
הבקשה למינוי אפוטרופוס הוגשה בהתאם לסעיף 33 (ב) לחוק הכשרות המשפטית ע"י עו"ד אירית רייכמן המתמחה בדיני משפחה, אשר ייצגה את ילדיה האחרים של האם.
הבקשה למינוי אפוטרופוס הוגשה ע"י עו"ד אירית רייכמן לאחר שאחד האחים ניסה במרץ רב להשתלט על רכושה של האם בעודה בחיים ומשך סכומים כספיים גדולים, אשר נחסכו במשך שנים רבות ויועדו לשימושה של האם ולאחר מכן, לילדיה בחלקים שווים.
האם, במשך כל שנות חייה, דאגה לשמור על זכויותיה ורכושה קרוב אליה, ונמנעה מליתן למי מילדיה זכות חתימה בחשבון בנק או לזכות למשיכת כספים. רכושה של האם אשר הינו פרי עמל רב, נצבר על ידיה במשך שנים רבות.
למרבה הצער, חלה החמרה במצבה הקוגניטיבי של האם, דבר שהתבטא בבלבול ובחוסר התמצאות בנושאים שונים, לרבות בבקיאותה בנושאים הכספיים.
תקדים משפטי
עו"ד אירית רייכמן הסתמכה בבקשה למינוי אפוטרופוס על הפסיקה בעניין ד"ר דבורה כהן נ' היועץ המשפטי לממשלה (ע"א 1233/94). בפסק דין זה נאמר כי אחד הכלים להגן על קשיש שאיננו מסוגל לכלכל את ענייניו הכספיים הוא שימוש בסמכות בית המשפט למנות אפוטרופוס על רכושו.
לפיכך, עו"ד אירית רייכמן הגישה בקשה דחופה למינוי אפוטרופוס ומתן סעדים זמניים בעקבות החשש כי האם, שדאגה כל חייה כי יישארו לה כספים לעת זקנתה, תיוותר ללא כל רכוש ואמצעי מחייה וזאת לאור העובדה כי אחד האחים ניצל את מצבה של האם והשתלט על חשבון הבנק שלה והחל לבצע בו פעולות חד צדדיות.
בפסק הדין ד"ר דבורה כהן נ' היועץ המשפטי לממשלה (ע"א 1233/94) מסביר בימ"ש את חשיבותה העומדת מאחורי בקשה למינוי אפוטרופוס. אחד הטעמים לכך הינו להגן על רווחת הקשישים מפני אנשים חסרי מצפון לבל ינצלו את קשישותם ויגרמו להעברת רכושם לידיהם ויותירם בערוב ימיהם מחוסרי כל.
פסיקת ביהמ"ש במקרה הנדון
בית המשפט למשפחה מינה מומחה אשר בדק את מצבה הקוגנטיבי של האם וקבע כי היא אינה מתמצאת במקום ובזמן ודרוש למנות לה אפוטרופוס . כמו כן במ"ש ביקש כי פקידת הסעד אשר הכירה את המשפחה תבדוק את מצבה של האם ואף היא המליצה למנות לאם אפוטרופוס באופן מיידי .
לאור כל הפעולות שביצע אחד הילדים, נענה בימ"ש לבקשתה של עו"ד אירית רייכמן למתן צו למינוי אפוטרופוס לאם. עתה, משמונה אפוטרופוס לאם, יהיו ידיו של אחד הילדים קשורות להמשיך ולבצע פעולות חד צדדיות ברכושה של האם.