כחלק מהמודעות המתפתחת בנושא מחלת האיידס, מתבקשת כל האוכלוסייה לבצע בדיקות איידס על מנת לאתר נשאי נגיפים, למגר את המגפה הנוראה, ואף לטפל בחולים ולמנוע הדבקה הנובעת מחוסר בשימוש באמצעי מניעה בעת קיום יחסי מין. לשם כך הוקמו מרכזי טיפול ומרפאות פרטיות הנותנות מענה לכל נבדק, והבדיקה הראשונית נעשית בצורה אנונימית לחלוטין. עם זאת, במידה ונמצא בבדיקת איידס ראשונית מעין זו כי התשובה חיובית, משמע הנבדק נמצא נושא את נגיף ה HIV , נדרש הנבדק לבצע בדיקת איידס נוספת, ומוכרח ולמסור ואף לאמת את כל פרטיו. עובדה זו מרתיעה חלק נרחב מהאוכלוסייה, מחשש בפגיעה בפרטיותם. ואולם, מסירת הפרטים בבדיקה חוזרת הכרחית מפאת הגושפנקה לסייע לחולה ולממן טיפול תרופתי במידת הצורך באמצעות משרד הבריאות.
הבדיקה הראשונית נעשית בחלוף כשלושה חודשים מיום המגע המיני הלא מוגן. הסיבה לביצוע הבדיקה בחלוף שלושה חודשים מיום החשש להידבקות היא שזהו משך הזמן הדרוש לגוף לייצר נוגדנים נגד נגיף הHIV. בדיקת איידס מאפשרת למעשה זיהוי נוגדנים לנגיף זה ונעשית במספר שיטות שונות בעולם.
קיימות שלוש שיטות מוכרות בהן משתמשים לצורך בדיקות איידס בארץ, בדומה למדינות רבות העולם.
ELIZA; בדיקה לגילוי נוגדנים ל HIV – בדיקת ה- ELIZA, ראשי תיבות של: Enzyme-Linked Immunosorbent Assay משמשת כבדיקה הראשונית המאתרת את הנוגדנים לנגיף הHIV וניתנת לביצוע בחלוף שלושה חודשים מיום המגע המיני. אמנם שיטת ELISA נודעת כבדיקה המדויקת ביותר לשם גילוי נוגדנים לנגיף הHIV, ויש לה שימושים נוספים, כלומר, אם תוצאת בדיקת הELIZA היא שלילית אין צורך בבדיקה נוספת ולא קיים חשש להידבקות ב איידס , אך באם נמצאו נוגדנים , כלומר תוצאות הבדיקה חיובית, יש צורך לבצע בדיקת ELIZA שנית על מנת לודא שאכן מדובר בנוגדנים לנגיף הHIV, ולא לנגיפים אחרים. במידה ושוב תתקבל תשובה חיובית יש לבצע בדיקת Western Blot.
בדיקת ה- Western Blot; בדיקת איידס זו נעשית רק במידה והתקבלה תשובה חיובית לבדיקה הראשונית, ELIZA, משום שהיא מסוגלת להגדיר האם מדובר בהימצאותם של נוגדנים לHIV, ולכן היא מדויקת יותר. עם זאת, אין באפשרות בדיקת הW.B. לדעת מה מצבה של מערכת החיסון או מספר הנגיפים בגוף הנבדק.
בדיקת איידס מסוג POLYMerase CHAIN REACTION TEST; משמשת לאבחון המדויק ביותר לתיאור המידע התורשתי של נגיף הHIV ובאופן ספציפי מאשרת הדבקה בנגיף האיידס, ובמקביל, מספקת מידע לגבי כמות הנגיפים בגוף הנבדק, ולכן נשא איידס מתבקש לבצע את הבדיקה באופן שיטתי, ולאמוד את תוצאות הטיפול.
חשוב לבצע את הבדיקות בכל פעם שיש חשש להדבקה בנגיף, היות וידיעה מוקדמת על חשיפה לנגיף עשויה להציל חיי אדם , הן בבחינת הטיפול המונע, והן מבחינת סכנת הדבקה לנשא הבא.