פוביה (בעברית – בעת) הינה חשש מוגזם ומתמשך מפני אובייקט או סיטואציה – אשר בפועל יש בהם סכנה מועטה לאדם, אם בכלל. זהו פחד מתמשך, דפוסי, ללא סיבה הגיונית נראית. כאשר אדם הסובל מפוביה מסויימת נחשף לאותה סיטואציה מעוררת חרדה, יכול לעיתים לחוות תסמינים גופניים שדומים למצב חירום רפואי. מתפתח רצון עז להימלט או להימנע מהמצב או החפץ שמעוררים חרדה.
בעולם התעסוקה שכיחות בעיקר פוביות של פחד טיסה, פחד משימוש במעליות, פחד מנסיעות ומנהיגה, פחד משהייה במקומות סגורים, פחד גבהים וכד'.
רובנו סובלים מפחדים לא רציונלים קלים, אך כשמדובר בפוביות – הפחדים עצומים ומוגזמים, ופעמים רבות משבשים את הפעילות היומיומית בבית ובעבודה, כפי שמתואר להלן:
מיכל, הסובלת מקלאוסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים) ומפחד מעליות – נמנעת בכל מחיר מלהשתמש במעליות. היא נאלצת לטפס 5 קומות ברגל מספר פעמים ביום, עד למשרדה. בעבר היא נאלצה לוותר על הצעות עבודה שהוצעו לה, מאחר שמשרדי החברה שכנו בקומות גבוהות יותר במגדל משרדים...
אורן, בעל חברה עצמאית בתחום התוכנה, סובל מחרדת טיסות. מאז שהוא זוכר את עצמו, הוא מסרב לעלות על מטוס. הוא מעולם לא טס לחו"ל, וכדי לקדם את הפעילות העסקית של החברה בחו"ל – הוא פונה לעובדים שלו שיטוסו במקומו.
ההימנעות מהמצב המאיים היא מאפיין מרכזי בפוביה, גם בשל העובדה שתגובת החרדה בפוביה הינה עוצמתית וגורמת לסבל, וגם בשל ה"סכנה המוחשית" שחווים הסובלים מהפוביה. ההתנהגות ההימנעותית גורמת לשימור הפוביה. אנשים שסובלים מפוביות מודים בד"כ כי פחדיהם בלתי הגיוניים או מוגזמים, אך טוענים כי הם אינם מסוגלים לשלוט בכך.
טיפול פסיכולוגי בגישה קוגניטיבית-התנהגותית יכול להציע הקלה משמעותית במצבי פוביה, בד"כ תוך זמן קצר יחסית. בכך מתאפשר תפקוד טוב יותר בתחום התעסוקתי והחברתי, ללא המגבלות הנובעות מהפוביה.
מוטי כהן, פסיכולוג תעסוקתי מומחה
מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית
נייד: 050-7676704
אתר: www.psychol.co.il