חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

עסק משפחתי – להעיר או להבליג?

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים22/03/20111163 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

זה לעיתים נחמד ומחמם את הלב לעבוד עם בני המשפחה בעסק המשפחתי ולהביא לידי ביטוי את המשפחתיות לעסק. מטרה משותפת, אחריות ואמון הדדיים מאפיינים מערכת יחסים זו. עם זאת, מורכבות הניהול בו שונה מעסק רגיל בגלל הרגישות שאנו מפגינים כלפי בני המשפחה. הטון הענייני שאנו יכולים להפגין לעובד שאינו בן משפחה משתנה ברגע שמדובר בבן משפחה.

במהלך העבודה מתגלים לעיתים חילוקי דעות על אופן עשיית העבודה, סגנון הדיבור והתוצאות המצופות. חילוקי דעות אלו דורשים התייחסות שונה מהערות ביניים. מנהל עסק הרוצה להעיר לבן משפחתו יכול להיתקל בקושי לעשות זאת ולבסוף אף לוותר. החשש הוא כי הביקורת לא תתקבל אצל בן המשפחה, עלולה לפגוע בביצועיו בעסק וגם לפגוע במערכת היחסים בטווח הארוך.

במאמר זה אדון בתנאים הרצויים שבהם תאמר הביקורת, מתי כדאי לנו להבליג, ומתי נחליט בכל זאת להעיר.

מתי להבליג או לדחות את השיחה

* הבלג אם תבחן ותראה כי הפעולה שנעשתה לא מאפיינת את פעילותו בדרך כלל של בן המשפחה אלא זוהי מעידה חד-פעמית. במצב שכזה מומלץ לעזוב זאת, זה ככל הנראה לא יחזור על עצמו. רק אם זה דפוס ששב וחוזר יש מקום להתערבות.

* דחה את השיחה אם בן המשפחה נתון בסערת רגשות, עצבני, תוקפני וחסר סבלנות. ככל הנראה לא תהיה הקשבה מצידו לדבריך והדברים יפלו על אוזניים ערלות. הדחייה תהיה ביום-יומיים עד שבוע ימים או עד השלב שבו יירגעו הרוחות. קיום שיחה מעבר לכך יכול לאבד את המומנטום של הנושא שבו אתה רוצה לדון.

מהם התנאים לאמירת הביקורת

* נהל את השיחה כאשר יש ביכולתך לעמוד בהתנגדות, בהתקפה אישית ובהרגשת עלבון מהצד השני. אם אין ביכולתך לעמוד בהתנגדות אזי דחה זאת ליום אחר. אין זה אומר שיש לוותר על השיחה, אלא לדחותה.

* העבר ביקורת בצורה שבה אתה מוכן ויכול לקבל אותה. נסה לדמיין אותך במצב זהה ובדוק האם היית מקשיב או תוקף. אם הדברים שאתה אומר אינם נעימים לך אזי מומלץ לנסות לשנות את הטון. לשיחה שכזו יש להתכונן מראש ולא לסמוך על אלתורים.

* מומלץ כי השיחה תתנהל במקום שקט ופרטי ולא לפני שאר העובדים. באם לעובד יש משרד משלו, אזי כדאי שזה יהיה במשרדו, במגרש הביתי שלו, ולא במשרדך.

כאשר מחליטים להעיר כדאי להתייחס לנקודות הבאות

* התחל את שיחתך בדברים חיוביים, כל אותן נקודות בפעולותיו של בן המשפחה שהן חיוביות ומצויינות מבחינתך. הנקודות החיוביות יתבטאו גם באישיותו וגם בפעולותיו והישגיו.

* רצוי כי הדברים יאמרו בטון נינוח ולא תוקף או מאיים. שימוש במשפטים כמו "איך אתה יכול להיות כזה מטומטם?" או "איזה שטויות אתה עושה" יגרמו לו להיות עסוק במתן תשובה ובצורך להגן על עצמו ולא ברצון ללמוד ולהשתפר. סגנון הדיבור כמו לדוגמא "אני מבין את כוונתך אבל חושב אחרת כי..." יאפשר דיאלוג ולא מונולוג ובכך יאפשרו הקשבה מצד בן המשפחה.

* מומלץ כי לדברי המשוב תצרף עובדה שקרתה ורצוי אף שתיים. עובדות אלו יחזקו את הטענה שהפעולה חוזרת על עצמה. מומלץ לתאר מהי ההתנהגות שהיית מצפה לה ולנמק זאת. כאשר בן המשפחה מבין למה מצפים ממנו קל לו יותר לקבל את הביקורת ולהבין שזה בסך הכל לטובתו ושמאמינים ביכולותיו להשתפר.

*  מומלץ וכדאי לבקר את הפעולה שנעשתה ולא את אישיותו של בן המשפחה. הביקורת היא על המעשה ולא על האישיות. כך יכול הוא להרגיש שאתה רוצה בטובתו ומחויב להצלחתו. במהלך השיחה כדאי להדגיש את התועלת שתצמח לו מהשינוי. אם אין תועלת אזי אין טעם למשוב.

* השיחה שמתנהלת היא דיאלוג ולא מונולוג לכן רצוי להקשיב. יכול להיות שיאמרו דברים מצד בן המשפחה שלא נלקחו בחשבון בעת הכנת השיחה ומשנים את פני התמונה כולה.

* היה ישיר וברור. הבהירות גורמת לבן המשפחה להבין היכן הוא נמצא, מהי הביקורת ומה מצפים ממנו. כאשר הביקורת נאמרת בצורה עקיפה זה יוצר בלבול אצל העובד חוסר שקט וחוסר נחת.

משוב שאינו חיובי הוא אחד הקשיים הגדולים העומדים בפני מנהל, מורכב יותר אם בן משפחתך הוא נשוא הביקורת. עם רגישות ורצון טוב אפשר להעבירה נכונה ואף לצמוח ממנה.

כותבת המאמר:

חדוה יוסף יעוץ לעסקים משפחתיים

נייד 054-9039990

אתר www.fbusiness-consulting.co.il

בלוג hedvayosef.blogspot.com

E-mail:hedvajosef@gmail.com

חונכת מטעם מט"י

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

חדוה

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת חדוה יוסף

מאת: חדוה יוסףעסקים - כללי06/07/14973 צפיות
אם יש משהו מרגיז ומתסכל יותר מכל הוא הצורך לקחת הלוואות אחרי שבכל התקופה עבדנו קשה, התאמצנו, מכרנו, אבל תכלס בשטח, בשורת הרווח והפסד, אין מזומנים וצריך לקחת הלוואה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131844 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131824 צפיות
בעל עסק משפחתי ירצה להעביר את העסק שייסד ועמל להצלחתו לבני הדור הבא במשפחה, אך המציאות מוכיחה כי לא תמיד זהו הצעד הנבון לעשות. עסק משפחתי נתפס לרוב כמקור לגיבוש משפחתי וכמקור פרנסה לכל בני המשפחה אך במצבים מסוימים שווה לשקול את מכירתו.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131885 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131926 צפיות
פער הדורות בעסקים בכלל ובעסקים משפחתיים בפרט מקשה על העבודה המשותפת ולעיתים מאיים לסוגרו. אז כיצד מגשרים על הפערים ומצליחים לעבוד יחד.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים11/04/131697 צפיות
עסק משפחתי מכיל בחובו שני אלמנטים חשובים בחייו של כל אדם: משפחה ופרנסה. לפני שמקימים עסק שכזה יחד כדאי לקחת בחשבון מספר שיקוליים הכרחיים לפני הביצוע.

מאת: חדוה יוסףניהול11/04/131380 צפיות
האם כל עסק צריך יועץ עסקי. לדעתי לא. אך בכל זאת ישנם מצבים בהם כדאי להכניס יועץ לעסק לפני שיהיה מאוחר מדי. השאלה – מתי כדאי לעשות זאת?

מאמרים נוספים בנושא עסקים משפחתיים

מאת: רועי כץעסקים משפחתיים16/12/182084 צפיות
סבא חיים וסבתא יונה לבית משפחת בדיחי עלו לארץ ישראל מתימן בשנת 1942 - לא במבצע מרבד הקסמים כפי שנהוג לחשוב. הם חיו בירושלים ולפרנסתם מכרו פלאפל בעגלת מזון. טיגנו את הפלאפל על פרימוס ותושבי ירושלים מספרים שהטעם עד היום נשאר בפה...

מאת: yoni romעסקים משפחתיים03/06/152390 צפיות
בתכלס, כל מה שנכתוב באתר, לא באמת ישנה. אתם תגלשו בו קצת, אולי תקראו קצת על המפרט הטכני,  אז אנחנו לא מסתמכים על זה. אנחנו מסתמכים על שירות טוב, ייעוץ מקצועי ומוצר איכותי. אתם מוזמנים לבוא אלינו לאולם התצוגה כדי לראות את דלתות כניסה מעוצבות ברמת גימור הטובה ביותר בשוק ולקבל ייעוץ מבחינתכם הוא לא מחייב, אבל אנחנו עומדים מאחוריו ב- 100%.

מאת: דביר דבירעסקים משפחתיים22/02/151684 צפיות
כל חובב דגי נוי יודע שאין להמעיט בביתם של דגיו. המיכל מאכלס דגים, אלמוגים וחסרי חוליות, ובניגוד לאלמנטים אחרים כמו פילטרים או חצץ שניתן להחליף במידת הצורך הוא נותר קבוע. האקווריום צריך לשרת בראש ובראשונה את דייריו, בעלי החיים הימיים. סוגים שונים של דגי נוי מצריכים תנאי אחזקה שונים, לכן יש להיוועץ באנשי מקצוע טרם קניית המוצר או הכנסת דגים אליו. כמו שכולנו כבר יודעים הוא מוצב לצד רהיטים אחרים בבית, לכן עליו להשתלב בעיצוב הקיים. בחירת בית לדגיכם שלא תואמים את עיצוב הבית או המשרד תיצור חוסר הרמוניה ותגרע מיופיים של דייריו. צוות נטפיש ישמח לסייע לכם בבחירת בית חלומות שמתאים לצורכיכם המדויקים, בין אם כנקודת מיקוד בחדר ובין אם כרהיט פונקציונאלי. צוות החנות מבצע התקנה, אחזקה ותיקון של המוצר במקרה הצורך, וישמח ללוות אתכם משלב הקונספט עד להשלמה סופית מוצלחת

מאת: חגי טחבשעסקים משפחתיים03/01/151752 צפיות
קידוחי קרקע המהווים חלק בלתי נפרד מענף הבנייה, וזאת למטרת יצירת והנחת יסודות למבני מגורים העתיד להיבנות, או לחילופין, לצרכי חיזוק מבנים ותשתיות. ברוב המקרים, עבודות הקידוח מיושמות על ידי חברות קידוח המתמחות בענף מקצועי זה, והן מיושמות בעזרת מכונות קידוח ייעודיות וציוד מכני הנדסי המותאם לסוג הקרקע ולתוואי השטח בו מתבצעת העבודה.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131844 צפיות
אנשים צעירים שואלים את עצמם האם להצטרף לעסק המשפחתי שבבעלות המשפחה או לבחור במקום עבודה אחר. העסק מציע בטחון כלכלי ופריבילגיות מחד אבל באותה מידה יכול לבלבל את זהותם, את הגדרת מקומם, לגבי מי שהם ומה שהם רוצים לעשות. במאמר זה אדון בנקודות מבט בנושא.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131824 צפיות
בעל עסק משפחתי ירצה להעביר את העסק שייסד ועמל להצלחתו לבני הדור הבא במשפחה, אך המציאות מוכיחה כי לא תמיד זהו הצעד הנבון לעשות. עסק משפחתי נתפס לרוב כמקור לגיבוש משפחתי וכמקור פרנסה לכל בני המשפחה אך במצבים מסוימים שווה לשקול את מכירתו.

מאת: חדוה יוסףעסקים משפחתיים14/04/131885 צפיות
מייסד של עסק משפחתי צריך להיות מודע למאפייני אישיותו, כדי להפחית את החיכוך עם דור ההמשך ולטובת הצלחת העסק. במאמר זה אציג את טיפוסי המייסדים האופיינים וכיצד אלו "תורמים" להעברת העסק לדור הבא.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica