מאת : נילי שץ
לאחר חודשים רבים של עבודה על הצעת החוק לשינוי החוק ודרכי הפעולה של ההוצאה לפועל, ולאחר מלחמות אין ספור בין המחוקק לבין לשכת עורכי הדין עלכל סעיף וסעיף, נולדה לה רפורמה חדשה ששינתה את עולם ההוצאה לפועל.
עד היום הביטוי "גן עדן לחייבים" היה שגור היטב בפינו, אך כיום לאורהרפורמה, ניתן כבר לחוש את ציפורני ההוצאה לפועל המכרסמות באותו גן עדןצרוף, והיד עוד נטויה. חשוב לציין כי על אף האווירה כפי שהיא מתוארת לעיל,הרפורמה דאגה גם לחייבים, בשמירת זכויותיהם הרכושיות, ובמיוחד על זכויותיהם הבסיסיות מעצם היותם בני אדם, ובכך להגן על כבודם.
הרפורמה הפחיתה את רוע גזירת פקודת המאסר (הקשחת התנאים לקבלתה) עדלביטולה בהמשך הדרך, וקביעת המתנה בת 30 ימים מקבלת פסק דין עד שניתן יהיה להגישו לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל. כמו כן, הרפורמה מגנה לווי משכנתאות שאינם עומדים בתשלומים. ההגנה שמעניק החוק החדש היא בכך שבנקים לא יוכלו לפנות דיירים בשל חוב משכנתא, אלא אם כן הם מעמידים לרשות הדיירים דיור חלופי הולם ובכך מעניקים להם אפשרות למצוא דיור חלופי מבלי לפגוע בכבודם.
[לפרטים נוספים ולייעוץ משפטי - עו"ד נילי שץ]
החדשנות – דרכים חדשות להגיע למי שחייב
כיום, בחוק הנוכחי, הוספו פריטים נוספים הפטורים מעיקול כגון ציוד רפואי ותרופות, מחשב, טלוויזיה או רדיו, טלפון נייח/נייד או מכונת כביסה, והקנה לרשם ההוצאה-לפועל סמכות רחבה לפטור מיטלטלין נוספים שאינם נזכרים בחוק,לפי שיקול דעתו.
מנגד, החדשנות העיקרית ברפורמה היא פתיחת דרכים חדשות להגיע לחייב ולגרום לו לשלם באמצעות פעולות אשר יגבילו וישבשו את אורח חייו הרגילים שלהחייב. לדוגמא:
• הגבלה מלהחזיק ולחדש רישיון נהיגה
• הגבלה מלהחזיק או לחדש דרכון
• הגבלה מקבלת שקים וכרטיסי אשראי
• הגבלה מלהיות בעל חברה
• הגבלת יציאה מן הארץ לתקופה בלתי מוגבלת
חשוב מכך, מלבד הטלת ההגבלות, מערכת ההוצאה לפועל היא גורם מקשר לקבלת מידע ממוסדות ציבוריים בארץ אשר בצו של רשם ההוצאה לפועל מספקים מידע אודות החייב, מקום מגוריו, מקום עבודתו, אילו נכסים בבעלותו ועוד. על כן, במידה והזוכה (זה שחייבים לו) עומד בתנאים הקבועים בחוק (כגון משך הזמן שעבר מא פתיחת תיק ההוצאה-לפועל, מועד מסירת האזהרה, הפעולות שניסה הזוכה לעשות עדכה בתיק ועוד), ניתן להגיש בקשה ולקבל את המידע האמור מגורמים כגון: המוסד לביטוח לאומי, מנהל מקרקעי ישראל, הטאבו, הנהלת בתי המשפט ועוד.
הטלת ההגבלות והמידע שניתן להשיג כיום על החייבים אינם אלא מהפכה בעולם ההוצאה לפועל, ואין ספק כי כבר עתה ניתן יהיה להצביע על אחוזי גבייה גבוהים בעקבות כך.
הזוכה יכול להיות אקטיבי או לתת להוצאה-לפועל לפעול למענו
הרפורמה כוללת בחובה את האפשרות לאזרח להגיש פסקי דין ושקים לביצוע בהוצאה לפועל אף ללא סיוע עורכי דין, זאת באמצעות "המסלול המקוצר". במסגרת מסלול זה ניתן לנסות לגבות חובות עד לסך של 10,000 שקלים (למעט חובות של מזונות,משכון, צווי עשה וטיפול בחייבים מוגבלים באמצעים או באיחוד תיקים), כאשר במסלול זה מעורבות הזוכה היא מינימאלית – קרי מוסד ההוצאה לפעול מנסה לגבות בכוחות עצמו את החוב. במידה ולא ניכרת הצלחה – עובר התיק למסלול רגיל אשר מחייב את הזוכה להמשיך ולהיות אקטיבי בפעולות הגבייה.
אל לנו לשכוח, כי מלבד כל הדרכים שנפתחו בפני הקהל ברפורמה של ההוצאה לפועל, ההליכים שהיו פתוחים לפנינו קודם לכן הם רבים וטובים (עיקולימשכורת, עיקולי צד ג', עיקולי רכב ועוד) ויש לעשות בהם שימוש נבון למעןקבלת תוצאה רצויה.
עצה קריטית – לא להתעלם מהודעה על פתיחת תיק
מכאן ניתן להמליץ על טיפים לשימוש נכון במערכת ההוצאה לפועל, עצות בסיסיות אשר בהרבה מקרים אינן ידועות לקהל הרחב. כמובן שהעצה הראשונית היא כי במקרה ונתקלתם בבעיה משפטית, רצוי מאוד לפנות לייעוץ אצל עורך דין המתמחה בתחום זה, ובכך להימנע במקרים רבים מסחבת ומטעויות נפוצות.
התחמקות מקבלת דואר אינה מועילה לחייבים בהוצאה-לפועל, שכן ניתן לפעולכנגדם בפעולות אחרות. ככל שמתחמקים מהחוב, החוב גדל באופן משמעותי. עצם ההתחמקות יכולה להוביל את רשם ההוצאה לפועל לאשר לפעול בהליכים קשים אשר יסבו נזק, כגון עיכוב רישיון נהיגה. חייב אשר מבקש צו תשלומים ועומד בו,סביר כי בקשתו לביטול הגבלה זו או אחרת תתקבל.
כמובן שהעצה החשובה ביותר היא לא להתעלם מהודעה על פתיחת תיק ולהגיש בקשות מתאימות במידה ולדעתכם החוב אינו מוצדק. ככלל, באם קיים נגדכם חובבהוצאה-לפועל, ולבטח באם החוב כנגדכם הינו חוב חלוט (סופי) ולא הגשתם הגנה בזמן, תחסכו הרבה כסף במידה ותגיעו להסדר ישיר עם הזוכה ועורך דינו. החשוב הוא כי כל הסדר יובא בכתב וכי תחתמו עליו לאחר שקיבלתם ייעוץ מתאים.
ככלל, מערכת ההוצאה לפועל מקבלת הוראות מהזוכים הנוגעים לאילו פעולות לנקוט. המערכת אינה פועלת באופן עצמאי ועל כן אין לשקוט על השמרים – ישלפעול באופן מהיר ונבון תוך ניצול כל אפשרות לקבלת מידע על החייב, כולל השגת כתובתו העדכנית, לדוגמא מהמוסד לביטוח לאומי ועד להטלת הגבלות. כל פיסת מידע מגדילה את סיכויי הגבייה.
הכותבת , עו"ד נילי שץ, היא מומחית למשפט אזרחי ולתביעות קטנות