איך נגדיר פריצת דיסק?,בשתי מלים מסכמות :לוחץ וכואב
בעמוד השדרה שלנו בין כל שתי חוליות נמצא דיסקוס(אנחנו מכנים דיסק). תפקידו של הדיסקוס,למעשה חיבור בין שתי עצמות שהן חוליות עמוד השידרה ותפקידו לתת תנועתיות ,למנוע זעזועים וחיכוך של החוליות.במאמר זה נבדוק מהי פריצת דיסק,פריצת דיסק מאפיינים,הגורמים לפריצת דיסק,ריפוי וטיפול בפריצת דיסק.
מה יכול לזעזע את עמוד השדרה ולגרום לפריצת דיסק?
תנועה לא נכונה, הרמת משקל כבד,פעולה לא מבוקרת כלשהי שמוציאה את האיזון שישנו בין החוליות למשל תאונת דרכים או נפילה .לחץ יתר על אחד הדיסקוסים הגורם לעיוות בו ודפורמציה, גורר בכאב משתק המכונה-פריצת דיסק. מבנה הדיסקוס הוא טבעת קשיחה שממיליוני סיבים תווים בה. בחלק הפנימי של הטבעת, מצוי נוזל , הפועל כקולט הזעזועים של החוליות. כשנוצר לחץ על הדיסקוס ונוצר בו קרע, הנוזל הפנימי פורץ החוצה ולוחץ על העצבים העוברים בסמוך, מה שמוביל לדלקת והתוצאה כאב שמלווה בסבל רב.
שלושת סוגי פריצות ,מה המיקומים האפשריים לפריצת דיסק?
1. פריצת דיסק בין חוליות L5 ו S1.(חוליה מותנית וסקרום)
הכאבים האופיינים לפריצה מסוג זה, כאב חד שמורגש בגב התחתון, הכאב גם מוקרן לצד האחורי של השוק וכף הרגל ומתחת לברך בגלל לחץ על העצב הסיאטי-סיאטיקה**.
2. פריצת דיסק בין חוליות L4 ו- L5 .(חוליות מותניות)
הכאבים האופיינים לפריצה מסוג זה,כאב חד שמורגש בגב התחתון ,קושי לעמוד על העקבים והכאב יוקרן לצידי הירך, השוק וגב כף הרגל.
3.פריצת דיסק בין חוליה L3 ו- L4. (חוליות מותניות)
הכאבים האופיינים לפריצה מסוג זה,כאב חד בגב התחתון,פגיעה בשריר הארבע ראשי.
רב האנשים סובלים מפריצת דיסק מסוג 1...
מה עושים ברפואה הקונבנציונלית? איך מטפלים בפריצת דיסק?
שלב ראשון,רופא צריך לאבחן את הבעיה,לבדוק שאין פגיעה עצבית,בדרך כלל ינתנו כדורים לשיכוך כאבים ונוגדי דלקת ,יבקש לנוח ולבצע טיפולי פיזוטרפיה, הטיפול יעשה בצורה שמרנית,לעיתים זריקת אפידורל תינתן אם לא תהה הטבה לאחר תקופה או שהכאב הוא בלתי נסבל. בדרך כלל התקפת כאב של פריצה תחלוף תוך חודש וחצי. במקרים בהם ישנה פגיעה עצבית הרופא יציע ניתוח כטיפול.
נקודה למחשבה:
היות וישנו לחץ על החוליות, עלינו לשחרר אותו.כפי שנכתב הגישה השמרנית מציעה מניפולציות של פיזוטרפיה וכדורי משככי כאבים ואנטי דלקתיים, כל זה נותן לנו מענה נקודתי.
אם ננסה לפתור את הבעיה בצורה כוללת, עלינו לשחרר את הלחץ על העצבים, לחזק את שרירי הבטן על מנת שהלחץ על החוליות יפחת וללמוד דפוסי תנועה נכונים בשביל להמנע מפריצה נוספת או התקפה חוזרת ולאזן את השרירים,תרגול פילאטיס יתן מענה מצויין.
ישנם מגוון גישות לנושא, לאור נסיון רב שנים בתחום הטיפולי אני מאמינה שרק לך יש את היכולת לטפל בעצמך וללמד את גופך איך להתנהל.
בריאות שלמה!
**תרגילים לפתרון של לחץ על הסיאטיקה לחץ כאן