דיכאון הוא מצב המשתרע על טווח רחב מאוד של דרגות חומרה - מהקל ביותר עד לקשה ביותר. כל תלונה על דכאון קליני באה לידי ביטוי בתסמינים שונים הקשורים למצב נפשי, לתסמינים קוגנטיביים ולרמת התפקוד הגופני. לעיתים קרובות, הסובלים מדכאון קליני רואים במוות פתרון לגיטימי למצוקותיהם ולכן הטיפול בדכאון הוא חשוב מאין כמוהו.
טיפול בדיכאון - מתחילים עם אבחון
בעשרים השנים האחרונות התפתח מאוד התהליך ל-אבחון דכאון, עד כי כיום נהוג להגדיר כמה סוגים של דכאון. כיום נהוג לחשוב שמדובר בדרגות שונות והיבטים שונים של אותה התופעה וכי לא מדובר בתופעות ביולוגיות שונות. סוגי הדיכאון הידועים כיום כוללים בין היתר: דיכאון רבה (מג'ורי), מלנכוליה, דיסטימיה, דיכאון אחרי לידה, דיכאון א-טיפי, דיכאון פסיכוטי ודיכאון עונתי.
זו גם הסיבה שדכאון קליני מכל סוג מצריך אבחון מקצועי המאפשר את התאמת הטיפול המדויק ביותר עבורו.
טיפול בדכאון - סוגי הטיפולים
תרופות נגד דיכאון הנפוצות כל כך כיום נכנסו לשוק רק בתחילת שנות ה-50 של המאה הקודמת. כיום אנו עדים לשינויים ולהתפתחויות משמעותיות בתחום ולמהפכה של ממש בטיפול ב- דיכאון קליני באמצעות תרופות.
בשנת 1956 נכנסה לשוק תרופה בשם "טופרניל' שהייתה לתרופה הראשונה נגד דיכאון. היא סימנה עידן חדש של טיפול בדיכאון באמצעות תרופה כימית. בשנת 1987 חלה התפתחות נוספת בדמות תרופה חדשה בשם "פרוזאק" שזכתה להצלחה מסחררת עד לעצם היו הזה. ההתקדמות בשוק התרופות מאז מסחררת ואנו עדים למהפכה של ממש בתחום הטיפול הפסיכיאטרי בכלל והטיפול בדיכאון בפרט.
יחד עם זאת, אין כיום דרך טובה לדעת איזו תרופה מתאימה לטיפול בדיכאון, למעט תהליך אבחון מקצועי ומעמיק המביא בחשבון את מצבו הקליני של החולה, בהתבסס על מחקרים קליניים רבים וניסיונו של הרופא המטפל. תהליך האבחון כולל את הלשבים הבאים:
בדיקה גופנית מקיפה ותוצאות של בדיקות מעבדה
בחינה מקיפה של מהלך החיים של המטופל, בכדי שניתן יהיה להעריך את משקלם של אירועים מכוננים שיתכן והייתה להם השפעה על מצבו הקליני, לדוגמה: טראומות מהעבר, מערכות יחסים משמעותיות, קשיים התפתחותיים ועוד.
בחינת מאפייניו הקליניים של הדיכאון, הכוללים בדיקות מעבדה לספירת דם כללית, תפקודי כבד וכליות, בלוטת התריס, בחינת רמות וויטמינים, חומצה פולית ועוד. בקרב מטופלים מבוגרים מומלץ גם לבצע בדיקות נוספות כגון בדיקת EKG וצילום חזה. במקרים של סימנים נוירולוגיים מדאיגים יש לבצע הדמיה מוחית, סריקות CT, בדיקות MRI, EEG (רישום גלי מוח) ועוד.
טיפול תרופתי עם טיפול התנהגותי - שילוב מנצח
לצד הטיפול התרופתי המוצלח, כיום נהוג לחשוב שהטיפול המשולב הוא היעיל ביותר לטווח הארוך. מדובר בשילוב בין טיפול תרופתי לדיכאון ובין פסיכו-תרפיה המאפשרת למטופל לפתח כלים חדשים ומיומנויות להתמודד עם הדיכאון לאורך שנים רבות.
תסמיני הדיכאון שונים ומגוונים ואף מגיעים בעוצמות ריגשיות רבות. מסיבה זו חשוב מאוד להתייחס בכל תוכנית טיפול בדיכאון - תהא אשר תהא - לגורמי דחק חריגים בחיי המטופל. הישנות הדיכאון הינו מצב נפוץ מאוד, גם בעת נטילת תרופות, ועל כן מחקרים רבים הוכיחו כי הטיפול המשולב נחשב ליעיל ביותר לאורך זמן.