קראתי את מאמר הדעה של ארי שביט על השינויים והמהפכות במזרח התיכון.
אין ספק שמדובר בעיתונאי מחונן, בעל ניסיון רב בכל הקשור לפסיכולוגיה של המזרח התיכון. אולם מאמר דעה זה עורר בי תמיהה גדולה לאחר קריאתו, בעיקר בשל המשפט "את השינוי בעולם הערבי צריך היה לחולל בזמן אחר".
מאת : דר' ירון זיו
ההיבטים הפסיכולוגיים של המהפכה
משמעותו של משפט זה בלתי אפשרית בהקשרה הפסיכולוגי. שינוי מתרחש בזמן מסוים, בקצב מסוים, ובעת בה הוא מתרחש , לא סתם כך. ישנו הבדל בין הציפייה מתי על שינוי להתקיים לבין התרחשותו בפועל.
חוק שימור האנרגיה, שדווקא אינו פסיכולוגי, אלא פיסיקאלי כמובן, הוא חוק המניע את כולנו. מאחוריו עומד ההיגיון כי אנרגיה תמיד מקבלת המרה ואינה הולכת לאיבוד. כך בהקשר למהפכות,שלטון לא יכול להיות עריץ, דיקטטורי ולא מכבד את כלפי תושביו, מבלי שתהיינה לכך השלכות. אנו עדים במשך שנים לשלטונות מונארכיים של משטרים צבאיים,הרודים בתושביהם, תוך ניצול האנאלפבתיות שלהם.
ככל שההמון פחות משכיל, כך הוא מוכן ללכת באופן עיוור אחר מנהיגיו. כך עד היום בעולם הערבי, נעשה שימוש במסגדים, והתכנים שהועברו באמצעותם לציבור היו תכנים ששירתו את השלטון וזאת מבלי שהציבור בדק האם אותם מסרים אכן מתאימים עבורו.
השפעת האינטרנט על פניה של הפוליטיקה
כמו בתחומים רבים בין אם תרבות הצריכה, פרסום או שיווק, גם כאן האינטרנט שינהאת פני התמונה, כן, את פני הפוליטיקה העולמית. הרי מהפכת תחריר מושתתת על פעילות של ההמונים ברשתות החברתיות, העוברת ומתפשטת תוך שניות בפייסבוק ,טוויטר ומנועי חיפוש בגוגל וזאת מבלי שאפשר לעצרה.
אנשים חוקרים,שואלים, הופכים להיות משכילים. טבעי שאדם הנחשף למגוון של דעות ולומד תואר ראשון, שני ואף שלישי אודות הוגים שונים וחשיבה ביקורתית, לא יחזור לחיות את חייו הפשוטים, מבלי לנסות ולערער על מסרים ותכנים שאינם מתיישבים עם תפיסתו.
בעבר היתה קיימת הלימה בין המון שנבהל מדעת לבין מנהיג המשתמש בכך להעברת רעיונותיו , כאשר כיום , קולו של ההמון המשכיל, דורש שינוי. בעוד היטלר עשה בתסכול והמצוקה הכלכלית של ההמון שימוש להעברת רעיונותיו הפשיסטיים ואף נבחר באופן דמוקרטי, כיום, תסכולו של ההמון במזרח התיכון מהשחיתות ורמת החיים הממוצעת , בשילוב עם היותו המון בעל דעת, מביא לכך שהוא דורש שינוי, והשימוש באמצעים מודרניים כמו אינטרנט למשל, מעלה אתרף התסכול והזעם.
אם כן, בהקשר למאמרו של ארי שביט, השאלה הגדולה שיהיה מעניין לבדוק את התשובה אליה , היא מדוע השינוי מתרחש כעת ולא בזמן אחר? מה גורם לו להתרחש דווקא כרגע והופך אותו לשינוי המתרחש בזמן הזה?
האזינו להרצאתו המלאה של דר' ירון זיו בנושא
הפוסט פורסם לראשונה בבלוג של דר' ירון זיו