אדם אשר נפגע בתאונת דרכים תוך נסיעה, נהיגה או הליכה ברגל זכאי לפיצויים עבור נזקי גוף ונפש וזאת על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה 1975 (להלן:"חוק הפלת"ד). אחד מההיבטים הייחודיים של חוק הפלת"ד הוא שקיימת אחריות מוחלטת בעת פגיעה בתאונת דרכים משמע, כל מי שנפגע זכאי לפיצוי ללא קשר למידת אשמתו בקרות התאונה. על מנת שהתאונה תוגדר כתאונת דרכים עליה לענות על הגדרות המצויות בחוק הפלת"ד. ככלל, פגיעה שאירעה תוך כדי נסיעה ברכב, חניה, כניסה ויציאה, תיקוני או טיפולי דרך שנעשו ברכב, ופריקה וטעינה של סחורה מרכב, נחשבים בד"כ כפגיעה במהלך שימוש ברכב מנועי המקנה לנפגע פיצוי על פי חוק.
בעל רכב מחויב ע"פ חוק כי תהא ברשותו פוליסת ביטוח בתוקף קרי ביטוח חובה וזאת במטרה לפצות נפגעים במקרה של תאונת דרכים בה נגרם נזק גוף. במצבים בהם לא ידועה זהות הרכב הפוגע וחב’ הביטוח מבטחתו, כמו למשל בתאונות 'פגע וברח', יינתן הפיצוי על ידי "קרנית", היא קרן ביטוחית שזה ייעודה, להעניק פיצוי במצבים בהם אין אפשרות לתבוע פיצוי כספי מחברת ביטוח כלשהי.
בתביעה לקבלת פיצויים עבור נזקי גוף, גובה הפיצויים עבור אובדן כושר השתכרות וכן עבור כאב וסבל וראשי נזק נוספים כמו הוצאות רפואיות, הוצאות עבור עזרת הזולת והוצאות ניידות, נקבע על בסיס חוות דעת מומחים רפואיים הקובעים, בין השאר, גם את אחוזי הנכות הצמיתה שנותרה לנפגע. הרופא המומחה ממונה ע"י בית המשפט והנפגע אינו רשאי להביא חוות דעת מומחה מטעמו. קביעת אחוזי הנכות על ידי מומחה בית המשפט מהווה את הבסיס לקביעת סכום הפיצוי בתביעת נזיקין עקב תאונת דרכים.
בעת הקלע לתאונת דרכים להלן מספר עצות מעשיות לנפגע בתאונה:
קבלת טיפול רפואי ראשוני על ידי צוות מגן דוד אדום במקום התאונה ופינוי באמבולנס. מומלץ להזמין למקום התאונה אמבולנס של מגן דוד אדום לצורך קבלת טיפול רפואי ראשוני במקום התאונה ופינוי לבית החולים לצורך המשך טיפול רפואי.
בדיקה בחדר מיון - מומלץ לנפגע אשר לא טופל ע"י צוות רפואי של מגן דוד אדום לפנות אל חדר המיון הקרוב למקום התאונה וזאת אף בכוחות עצמו וקרוב ככל האפשר לקרות מקרה התאונה. חשוב לציין כי הפניה לחדר מיון לאחר התאונה חשובה לשם איתור פגיעות וחבלות, זאת גם אם נראה שלא נגרם כל נזק ברור ובולט לעין. במהלך הבדיקה במיון חשוב לציין את כלל התלונות בגין הפגיעה בתאונה ואף חשוב לוודא כי כלל התלונות נרשמו ותועדו על ידי הגורם הרפואי המטפל.
אישור משטרה על תאונת דרכים - מומלץ לפנות לענף תנועה במשטרה לקבלת אישור אודות קרות התאונה עם פירוט מועד ומקום תאונת הדרכים, פרטי הרכבים, הנהגים המעורבים, הנפגעים ופוליסת ביטוח החובה ופרטי הנפגעים בתאונה.
בתקופה שלאחר מועד התאונה מומלץ להמשיך בטיפול הרפואי משמע, לפנות לבדיקות אצל הרופא המטפל בקופת החולים שבה אתה חבר ולציין בפניו את הכאבים והמגבלות שבהם אתה חש. יש להקפיד ולאסוף את התיעוד הרפואי בגין הבדיקות והטיפולים שהנך עובר שכן הם יהוו את הבסיס הראשוני לקביעות המומחה הרפואי מטעם בית המשפט, בעת קיום הליך משפטי בעניין הפיצוי בגין התאונה.
בעת ספק, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין הבקיא בתחום ושיכול לסייע בתביעת הפיצוי הכספי מול חברת הביטוח. ראוי לציין כי לא כל פגיעה בתאונה מחייבת הגשת תביעה משפטית - במקרים בהם ישנן פגיעות קלות בתאונה הרי שבד"כ ניתן במו"מ מול חברת הביטוח לסיים את ההליך מחוץ לכותלי בית המשפט תוך השגת פיצוי כספי הולם.