קידוחי כלונסאות
יסודות טובים הם הבסיס לכל מבנה עמיד ואיתן. יסודותיו של בניין משולים לשורשים של עץ, הנוטעים את הבניין חזק בתוך הקרקע, ובכך מבטיחים את יציבותו, חוסנו ועמידותו בפני קריסה. לכן, השלב הראשון בכל תהליך בנייה של מבנה, לא משנה מהו גובהו, מהו ייעודו על איזה שטח הוא מתפרש, הוא בניית היסודות. וכדי לבנות יסודות חזקים, נדרשים קידוחי כלונסאות.
כל היסודות מתחילים עם קידוחי כלונסאות
קידוחי כלונסאות ידועים גם בשם קידוחי קרקע, שכן הם נועדו לבסס את יסודותיו היציבים של המבנה במעמקי הקרקע. כלונסאות הן עמודי תווך, המיוצרים מפלדה או מבטון. כעמודי תווך, הכלונסאות הן הגורם שמתווך ומקשר בין יסודות המבנה שבמעמקי הקרקע לבין יתר שלד המבנה. ייעודן של הכלונסאות הוא להבטיח שיסודות המבנה לא ישקעו או יקרסו פנימה, לתוך הקרקע.
קידוחי כלונסאות הן השלב המקדים להנחת היסודות של המבנה. ראשית קודחים בקרקע ומניחים בתוכה את הכלונסאות, ורק אחר כך יוצקים את הבטון לתוך היסודות.
כיצד מבצעים קידוחי כלונסאות?
הצעד הראשון לפני ביצוע קידוחי כלונסאות הוא התאמת סוג הכלונסאות לסוג הקרקע שבה קודחים. תנאי הקרקע הם גורם חשוב המשפיע על יציבותו של מבנה. בקרקע רכב ומתפוררת, סכנת הקריסה של היסודות גבוהה יותר מאשר בקרקע סלעית. מכיוון שביצוע קידוחי כלונסאות עם כלונסאות שאינן מתאימות לסוג הקרקע עשוי במידה רבה לסכן את יציבותו של המבנה, יש לצעד זה חשיבות קריטית לגבי עמידותו של המבנה.
כלונסאות קצה, למשל, מיועדות לקידוחים בקרקע ששכבתה התחתונה היא שכבה סלעית. לעומת זאת, כלונסאות צפים, או כלונסאות חיכוך מיועדות לקידוחים בקרקע רכה יותר, שבה אין שכבה סלעית, ולכן סכנת הקריסה וההתפוררות של היסודות היא גבוהה יותר.
בזמן ביצוע קידוחי הכלונסאות וכדי למנוע את קריסתה של האדמה לתוך הבורות שנקדחות בקרקע משתמשים בחומר ייחודי הנקרא בנטונייט. לבנטונייט יש סמיכות גבוהה ומרקם של ג'ל. מכיוון שיש לו כושר בידוד ואיטום ברמה גבוהה, הבנטונייט מונע מהאדמה לקרוס אל תוך הבור שנפער בקידוח. לאחר הכנסת הבנטונייט, מחדירים את הבטון המהווה את יסודות המבנה לתוך הבור עם הכלונסאות, וכשהבטון מוכנס פנימה הבנטונייט מוצא החוצה מהבור.
כלי עבודה המשמשים לקידוחי כלונסאות
מן הסתם, כדי לקדוח דרוש מקדח. אולם לא בכל אתרי הבנייה ישנה גישה אידיאלית לטרקטור גדול בעל מקדח. במקרים רבים קידוחי כלונסאות מתבצעים באמצעות בובקט. הבובקט הוא מיני מחפרון, ומידותיו הקטנות הופכות אותו לכלי עבודה אידיאלי כדי לבצע קידוחי כלונסאות במקומות ם גישה בעייתית.
פרט למידותיו הקטנות, הבובקט גם מסוגל להסתובב ב- 360 מעלות. עובדה זו הופכת אותו לקומפקטי במיוחד. גם העובדה שניתן לחבר לו מקדח, מחפר, מזלג ושאר אמצעים אחרים, הופכת אותו לכלי עבודה אידיאלי בכל אתר בנייה, שכן ניתן לבצע בעזרתו עבודות רבות.