חימצה היא צמח ממשפחת הקיטניות. רבים לא יודעים זאת אך בערבית קוראים לה חומוס. עובדה זו היא כמעט הדבר היחיד המוסכם לגבי חומוס. נדמה, שכל דבר אחר הקשור אליו הפך לסיבה למאבק. במאמר זה נסקור שלושה מסכסוכי החומוס הבולטים, וסיכוי קטן אחד לשלום גדול שהוא עשוי להביא.
קרב החומוסיות
מעבר לסכסוך המשפחתי המוכר לכולם, מאבקים בין בעלי מסעדות המתמחות בסלטי חומוס, או בשמם המוכר, חומוסיות, הפכו לדבר שבשגרה. כנראה שהמחירים הזולים יחד עם האהבה הגדולה של האנשים לניגוב חומוס, הפכו את החומוסיות להזדמנות כלכלית שגורמת לאנשים להילחם עליה.
הסכסוכים בין בעלי חומוסיות מתרחשים מהצפון ועד המרכז, בכפרים ובערים, בין יהודים ובין ערבים. הסיבות לסכסוכים יכולות להיות שונות מאוד, כמו מיקום המסעדה החדשה שנפתחה, בחירת שם החומוסיה או מבצעים מרחיקי לכת בכדי לגרום ללקוחות לקנות אצלם. הסכסוכים יכולים להיות עימות קטן אך ולצערנו הם הגיעו גם לשריפת חומוסיות ודקירות סכין.
הקרב על גינס
לעומת הסכסוך על הפרנסה, הקרב הזה משעשע ושייך לחדשות הקלות של היום. ויכוח עתיק יומין הוא סוגיית מולדת החומוס, נראה שכל אחת מהמדינות השכנות לנו רוצות לקבוע עליו בעלות, אך המאבק האמיתי והבלתי מתפשר הוא בין ישראל ללבנון שבשנתיים האחרונות נאבקות עד חומרה בכדי להוכיח מי יכבוש את שיא גינס על הכנת צלחת החומוס הגדולה ביותר. השיא חצה את הגבול הלוך ושוב כמה פעמים במשך מספר חודשים, במאי 2010 שברו את השיא בלבנון. כל אחד מהצדדים ככל הנראה מאמין, ששיא הגינס הוא גם מי שיקבע מי הביא את סלט החומוס לעולם.
מלחמת המינים
זה נשמע אולי מוזר, אבל נדמה שהעיסוק בחומוס הוא בעיקר נחלתם של גברים. כאשר עושים סקירה באינטרנט מגלים בלוג נהדר שעוסק בחומוס בשם "חומוס להמונים"' רוב הכותבים שם ורוב המגיבים הינם גברים. דבר זה גרם לי לתהות מדוע זה כך. התשובה טמונה כנראה בשני הסעיפים הקודמים יחד, קרבות ומלחמות בין בעלי מסעדות היו תמיד של גברים, סביר להניח שיש גם נשים בעלות או שותפות בחומוסיות, אך לרוב לקרבות הן "ישלחו" את הגברים. סיבה אחרת, שכתבה עליה בפוסט אורח בבלוג שהזכרתי קודם, בלוגרית בשם עלמה, נעוצה בכך שהשיח שנוצר על החומוסים הוא בעיקר שיח של השוואות, תחרותיות ושל מי יותר גדול, בדיוק כמו המאבק על שיא גינס. זה לטענתה, שיח גברי.
סיכוי לשלום
מכוון שלא נשאיר אתכם רק עם רצון לצאת למלחמה, נספר לכם עובדה חשובה על חומוס שלדעתנו עשויה לסייע במאמצי השלום. גרגרי החימצה מכילים כמות נכבדת של חומצת טריפטופן. חומצה זו,שהיא חלק מחומצות האמינו הנמצאות בחומוס, אחראית בין היתר לתחושה של שביעות רצון ורוגע. כך שיתכן והשליטים ישבו יחד לנגב חומוס הם יוכלו להגיע להסכם שלום עולמי.