עבירות אלימות ותקיפה הן המקוממות ביותר את הציבור , המעוררות יצרים של נקמה ושל ענישה ואפילו רצון לביצוע עונש מוות בנאשם. יצרים אלו מתעוררים בציבור לנוכח פשעים חמורים הגורמים לנזק נורא, לעיתים להרג, לעיתים להטלת מום בקורבן חף מפשע.
אנחנו רוצים לראות צדק . אנחנו רוצים לראות את המואשם סובל באותה מידה כמו הקורבן ואף יותר. אנחנו רוצים עולם צודק שבו אדם משלם על מעשיו ופשעיו בעונש שמהווה עבורנו נקמה מתוקה.
נכון. מדובר ביצרים . אבל מי יכול לשפוט אותנו. במיוחד לנוכח ילדה שפגעו בתומתה , או לנוכח אישה מוכה עד זוב דם או לנוכח אדם בריא שהפך לשבר כלי.
לתוך הקלחת הרותחת הזו , נכנס בית המשפט ועושה סדר. לתוך הקלחת הרותחת הזו , נכנס עורך דין פלילי אשר מתעלה על יצרים אלו ומתבונן בחשוד כבאחד האדם. כבבן אנוש כמו כל בן אנוש שמגיעה לו הגנה וייצוג משפטי, ודרכים לחזור למוטב, דרכים להשתקם. דרכים אפילו להקל בעונשו. דרכים להגן עליו בכל הגנה אפשרית עד אשר תוכח אשמתו.
ואכן יש דרכים להגן או להקל בעונשו של חשוד בעבירת אלימות. משהוכחה אשמתו יוכל בית המשפט באמצעות בקשה של עורך דין פלילי המייצג את התיק, להתחשב בחרטה של הנאשם. להתחשב ברצונו לפצות את הקורבן או את משפחתו.
כמו כן יוכל עורך דין פלילי להסב את תשומת בית המשפט לעבר נקי מעבירות של הנאשם , לחיים תקינים של עבודה ומשפחה. עורך דין פלילי יוכל לתאר את הלך הרוח של הנאשם בעת ביצוע העבירה , את הנסיבות שהובילו אותו לביצוע אותה עבירה , ואת היותה של העבירה אירוע חד פעמי, ייחודי לרגע מסוים של טירוף דעת או חוסר שיקול דעת קיצוני. לצורך זה יוכל עורך דין פלילי להיעזר בחוות דעת פסיכולוגיות ופסיכיאטריות וכן בעדויות של אנשים המכירים את הנאשם מקרוב.
נכון, על פניו זה מקומם מאוד. אנחנו מזדהים עם הקורבנות. אנחנו רוצים לעשות צדק. אנחנו רוצים נקמה. אבל האם בחירה בדרך של נקמה לא מורידה את מידת המוסריות , האנושיות ושיקול הדעת שלנו?