מיסוי על קרנות פנסיה
עם היציאה לפנסיה אנחנו מתחילים לקבל כספי פנסיה בקצבה חודשית. על הקצבאות יש לשלם מיסוי לרשויות המס. קצבאות אלו נחשבות כהכנסות מעבודה והמיסים שחלים עליהן הנם כמו על שכירים מבחינת מדרגות המס, ניכויים וזיכויים. הזכאים לפטור הם בעלי קצבאות נמוכות שיש להם נקודות זיכוי אשר פוטרות אותם מתשלום מס הכנסה.
סוגי קצבאות
ישנם שני סוגי קצבאות המוכרים על ידי מס הכנסה: קצבה מזכה וקצבה מוכרת.
קצבה מזכה היא קצבה שאנו מקבלים בפועל, ואילו קצבה מוכרת מקורה בכספים שהופקדו אל קופות גמל, לא כולל פנסיה וותיקה. מס הכנסה נותן פטור ממסים עד 35% מהקצבה המזכה או מהקצבה המוכרת, לגבוהה מבין שתיהן. פטור לקצבה מזכה ניתן מגיל הפרישה לפנסיה, 67 לגבר ו - 62 לאישה. פטור לקצבה מוכרת אפשר לקבל החל מגיל 60, ועד לגיל הפרישה החוקית הפטור ניתן רק על קצבה מוכרת.
מענק פרישה ופיצויים
אם קיבלתם פיצויים או מענק פרישה הם ישוכללו ביחד עם קצבאות הפנסיה. שילוב זה משפיעה בעיקר על בעלי הכנסה גבוהה. על פיצויים שמגיעים כקצבה חודשית של פנסיה ביחד עם התגמולים מוטלים מס הכנסה ומס בריאות כמו במשכורת.
היטל המס יכול להגיע עד 49% מהקצבה, תלוי בגובה תשלומי הפנסיה.
קנס פדיון הוני
כל סכום כספי המוצא מתוך קרן פנסיה כסכום אחד ולא כקצבה חודשית יחויב בקנס פדיון הוני.
סכום הקנס הוא רבע אחוז מהסכום הנפדה שמוכפל במספר שנות הוותק של אותו חיסכון פנסיוני. ככל שיש יותר וותק הקנס יותר גבוה. הקנס על פדיון מגיע עד 10% משאר הפיצויים, ועדיין משולמים מיסים רלוונטיים.
לסיכום, יציאה לפנסיה איננה פוטרת אותנו מתשלום מיסים, אך כאזרחים וותיקים אנחנו זכאים להטבות, הנחות ופטורים רבים. מוסדות מוכרים כמשרד האוצר וביטוח לאומי מספקים מידע חשוב על רמת המיסוי בהתאם לקרן הפנסיה, וכן על זכאות לפטור והנחה במס בהתאם לרמת ההכנסה, מצב משפחתי, וותק וכן הלאה.
מומלץ להתעדכן ולברר את זכויותינו על מנת לתכנן כראוי את ההתנהלות הכלכלית לאחר פרישה, וכדי לא להיתקל בהפתעות בלתי נעימות.