(מתוך: אלול - בית משפטי ברשת). רוב ההסכמים המבוצעים בהבטחת כספי הפיקדון ברכישת זכות ביחידת דיור מוגן, הם בשיטת הפיקדון הנשחק – כאשר מפקידים סכום ראשוני כפיקדון – לרוב סכום זה עולה על 600 אלף שקל ובנוסף משולמים דמי אחזקה חודשיים. היום עומדת השחיקה החודשית על כ-2-3% והיתרה מוחזרת לדייר או ליורשיו. כך, מוצאים עצמם מבוגרים רבים ויורשיהם עם ירושה מדולדלת ומשאבים מצומצמים והם מתפתים להישאר בדירותיהם במידה ויש להם.
דמי הפיקדון כיום אינם מוחזקים בקרן ייעודית או בפיקדון אלא משמשים לצרכים השוטפים של בית הדיור המוגן, להחזר הלוואות לבנק ולצרכים אחרים. מצב זה מעמיד את הדיירים בסיכון רב – ובעיקר במצב שבו הנהלת הבית תעמוד במצב של חדלות פרעון.
בנושא זה יש לציין כי לאחרונה הוגשה לכנסת הצעת חוק דיור מוגן (הבטחת כספי פיקדון), התשס"ט–2009 אשר מתייחסת ישירות לנושא זה. בהצעת החוק החדשה, חובה על חברה לדיור מוגן למסור ביטחון להטחת כספיהם – ביטחון זה יכול להיות ערבות בנקאית, רישום הערת אזהרה על יחידת הדיור, העברת היחידה על שם הדייר או ביטוח כספי הפקדונות.
עד שתאושר הצעת חוק זו אין חברות המפעילות דיור מוגן מחוייבות לתת ביטחון כספי לכספי הפיקדונות ויש להתעקש לקבל ביטחון שכזה.
בדיוק בשל בעיות בהגנה על זכויות דיירי הדיור המוגן, החלה חברת אפיק הירדן משווקת בית דיור מוגן בגישה חדשנית. חברת הייזום מוכרת את הדירות להשקעה או לאנשים שירצו לגור בדירה ואם הם לא בני הגיל השלישי הם מחזירים את הדירה לחברת הניהול של אפיק הירדן. אפיק הירדן משכירה את הדירות לדיירים במחירים הגיוניים המאפשרים חיים בכבוד עבורם.
אפיק הירדן
www.citygarden.co.il