משטח דק עץ הוא אלמנט דקורטיבי ממדרגה ראשונה. בין אם הוא מותקן בגינה של חצר, בין הוא נמצא מסביב לבריכה, בין אם הוא נבנה על מרפסת ובין הוא נמצא על גג מרוצף – הוא מצליח באופן שהוא כמעט אוטומטי לשדרג את הסביבה שלו, ולסחוף אחריו הרבה מחמאות והמון קריאות התפעלות. דקים הם גם אלמנט שמשדרג את איכות החיים. הרבה יותר נעים (וגם בטיחותי) לדרוך על משטח מעץ מאשר על משטח קר עשוי בטון או ריצוף. אם ילדים קטנים נופלים עליו או נחבלים – רוב הסיכויים שלא ייפגעו קשות (מה שאי אפשר לאמר על נפילה במשטח מרוצף או משטח עשוי בטון). גם מבחינה אקולוגית – דק זה מוצר שעדיף על פני שתילת דשא או צמחייה. דק אינו דורש השקיה, הוא חסכוני מאד במים, ואגב כשאנשים בוחרים להתקין אותו (בייחוד במדינה כמו שלנו – למודת בצורת ומחסור במים), זה בהחלט אחד השיקולים, אם לא העיקריים, שמנחים אותם בקבלת ההחלטה.
עד לכאן, מנינו את היתרונות שבבניית דק. הסכמנו שדק הוא מוצר דקורטיבי, קישוטי, בטיחותי וברוב המקרים אפילו ידידותי לסביבה. אבל כשמתקינים דק, אם כל הצער שבדבר, יוקרתי ומושקע ככל שיהיה, הדק אחרי שנתיים שלוש בקירוב, מאבד מיופיו. את מראהו החלק, הנוצץ, האחיד והמבריק – תופס פתאום מראה עגמומי, אפרפר ומשעמם. בחלק מהמקומות, אולי אפילו תבחינו בסדקים, בשריטות, בפיצוצים ובפגיעות בעץ. מדוע זה קורה? דק, כידוע הוא מוצר עשוי עץ טבעי. עץ – כמו כל חומר טבעי אחר, בייחוד כשהוא חשוף לפגעי מזג האוויר, ולתנאים כגון: שרב, חום, גשם וקור – מקבל עיוותים עם הזמן. נוצרת בו שחיקה, צבעו דוהה, ובקיצור – מראהו כבר אינו כמו שהיה. במקרים קיצוניים, כאשר חומר הגלם לדק (דהיינו העץ עצמו) אינו עובר טיפול יסודי של חיטוי ושימור, הוא גם יכול להפוך עצמו ל"בית גידול למזיקים"... מה שאומר שטרמיטים, תולעים, ושאר חיות אוכלות עץ ישתלטו עליו, יאכלו אותו, ואז בכלל תמצאו את הדק שלכם גמור...
אז מה בעצם ניתן לעשות? ראשית כל, ולפני הכל, חשוב מאד כבר בשלב התקנת הדק, לוודא עם המתקין שחומר הגלם שאתם מקבלים לידיכם הוא חומר אכן חדש - כזה שהובא ישירות ממחסן העצים, כזה שעבר טיפול יסודי של חיטוי נגד מזיקים ושימור, ושבנוסף, אתם גם מקבלים עליו אחריות (לפחות לתקופה של שנה) – אם משהו יקרה לו. מתקין דקים, שעובד עם עצים איכותיים, לפי התקן וגם דואג להעביר אותם את הטיפול המקדים היסודי המדובר, לא יהסס לתת לכם התחייבות, כמו גם אחריות על החומרים, איתם הוא עושה שימוש.
כשנה לאחר בניית הדק, ובתדירות של בין מספר חודשים עד שנה מומלץ לבצע טיפול תחזוקתי קבוע לדק. ישנם טיפולים פשוטים כמו שימון של העץ, ושטיפה של הדק, שיכולים להיעשות ע"י בעל הדק עצמו, וישנם טיפולים מורכבים יותר, שדורשים התערבות של בעל מקצוע. בין הטיפולים הנפוצים המומלצים לדק: ניקוי של הדק באמצעות חומצה מיוחדת להסרת כתמים (שוב, חומר שנמצא ברשותם של בעלי מקצוע מוסמכים בלבד. החומר החומצתי נועד להסיר כתמים קשים של לכלוך, פגעי מזג אוויר, מסטיקים, בדלי סיגריות ועוד), שיוף של הדק (שיוף הדק נועד ליישר את הדק, להחליק אותו, לצמצם מראה של שריטות עמוקות, ובעצם מטרתו היא לחשוף שכבת עץ חדשה ורעננה יותר), ליטוש של הדק (פעולת פיניש שנעשית לאחר פעולת השיוף), הידוק או חיבור של קורות עץ שהתרופפו והכי חשוב - צביעה של הדק (שזה גם כן טיפול חשוב בכל מה שקשור לנושא תחזוקת הדק, שכן הצביעה של הדק, באמצעות השמן המיוחד והלכה המיוחדת, מגנים עליו ומשמרים אותו לאורך זמן). דבר נוסף שראוי להתייחס עליו – כל דק זוכה להתייחסות ולתדירות טיפול שונה ממשנהו, לדוגמא:דק איפאה יצריך פחות תחזוקה מדק מעץ אורן שהוא יותר רגיש, דק סינטטי כמעט (אם לא בכלל) שאינו דורש טיפולים תחזוקתיים, ודקים שנמצאים בתנאים סביבתיים רגועים דורשים גם כן פחות תחזוקה מאלו שנמצאים בתנאים סביבתיים קשים של גשם ושרב.
מעבר לכל זאת, כדאי גם להקפיד על ביצוע של טיפולי מנע בכדי לשמר את הדק בצורה טובה יותר. מה הכוונה? מומלץ לא לגרור עליו חפצים או רהיטים שמשאירים עליו סימנים, מומלץ לא להשתמש בו כמשטח עבודה, אם הוא נמצא במקום שחשוף לשמש או לגשם מומלץ לשקול התקנה של תוספות הצללה מעליו כמו: פרגולות או סוככים ובעיקר, חשוב מאד להיות ערים למצבו – היה וקורת עץ נסדקה, חיבור התרופף, מזיקים חדרו אליו, צבע דהה או נוצר איזה שהוא כתם – מיד לקרוא לבעל מקצוע שיבדוק ויטפל בנושא.