מכונאי רכב מטפל בכל תקלות הרכב, בין אם כתוצאה מתאונות דרכים, ובין אם כטיפול שוטף ברכב. לימוד מכונאות רכב כרוך בשלושה שלבים כאשר כל שלב מעלה את רמתו של המכונאי. הטכנאי, במהלך עבודתו אמור לאבחן את מצב הרכב להבין היכן תפקודיו לקויים ולהעניק את הטיפול המתאים ביותר למצב. מכונאי רכב אמור לדעת לעבוד עם כל סוגי הרכבים וגם להכיר את כל המערכות המתוחכמות במכוניות, כמו מערכות אלקטרוניקה, מכניקה, הידראוליות ועוד. כל אלה מצריכים מקצועיות, ידע, והבנה מעמיקה בתחום מכונאות הרכב.
קורס מכונאות רכב מסוג ראשון מיועד לכל מי שאין לו כלל ניסיון בתחום הרכב. הקורס מקנה לתלמיד את מושגי היסוד הקשורים ברכב על כל חלקיו. נושאי הלימוד הם: תורת המנוע והרכב, תרמודינאמיקה, יסודות החשמל ברכב, יסודות האלקטרוניקה ברכב. למסיימים מוענקת תעודת מקצוע שהיא מטעם משרד התמ"ת ומאפשרת לבוגר המסלול להתחיל מיד בעבודה במוסך או במכון רכב.
קורס מכונאות רכב מהסוג השני אפשרי לגילאי שמונה עשרה ומעלה שיש להם תעודת מכונאות רכב סוג ראשון ובנוסף גם שנתיים ניסיון מעשי. הנושאים הנלמדים במסגרת קורס זה מעמיקים במבנה המנוע, בעיקרון הפעולה שלו, במערכות השונות של המנוע, במערכות ההגה וההסעה, במערכות הבלמים, הממסרות והמתלה. גם בסיום לימודים אלה יקבל הבוגר תעודת הסמכה מטעם משרד התמ"ת.
הלימודים הם בקורס הראשון והן בקורס השני כוללים גם שיעורים תיאורטיים וגם התנסות מעשית. אלה מאפשרים הקניית כלים, מיומנויות ומקצועיות לחניך.
קורס מכונאות רכב שמזכה בתעודת מכונאי רכב סוג 3 אפשרית לאחר שנצבר ניסיון מעשי של שנה אחת כבעל תעודת מכונאי מסוג 2, או לאחר שנצבר ניסיון עבודה של 6 שנים כמכונאי רכב סוג 1. קבלת תעודה כמכונאי רכב סוג 3 מאפשרת להמשיך ללמוד על מנת לקבל רישיון לניהול מוסך.
טכנאי רכב יכולים גם להמשיך ללמוד ולהתפתח באופן מקצועי בתחומים הבאים: הנדסת רכב, שמאי, כלי תחבורה, מנהל מוסך, מנהל מוסך לרכב, חשמלאי רכב, בוחן מטעם משרד הרישוי, קצין בטיחות תעבורה.
יש מכללות שמציעות כלימודי המשך לתלמידי י"ב שסיימו מגמת מכונות בתיכון, ללמוד בי"ג וי"ד במסלול של הנדסאי מכונות, להתמחות במערכות רכב.
למידע נוסף על לימודי תעודה והכשרה מקצועית