תפילין הן תשמיש קדושה שכל יהודי מכיר. תשמיש קדושה זה מורכב מכמה חלקים כפי שיפורט להלן.
בית, בתים: החלק שבו מונחות הפרשיות (ע"ע). מדובר במעין קופסא עשויה מעור שצורתה מרובעת לחלוטין. תפילין של יד מורכבות מבית אחד ואילו תפילין של ראש מורכבות מארבעה בתים קטנים שמהודקים יחדיו כדי ליצור את צורת הריבוע. הבית צבוע בשחור ועליו לשמור על צורתו המרובעת ועל קווים ישרים. על צדי הבית של תפילין של ראש מוטבעת האות ש' משני הצדדים; מצד אחד היא בעלת שלושה ראשים (דהיינו ש' רגילה) ואילו מצידו השני של הבית מוטבעת ש' בעלת ארבעה ראשים. הבית מתחלק למספר חלקים כמפורט להלן.
קציצה: החלק העליון של הבית שבו מונחות הפרשיות. כפי שציינו מקודם על הקציצה להיות בצורת קובייה מושלמת. את הבתים שמרכיבים תפילין של ראש יש לחבר ביחד בלחיצה אולם יש שמתירים גם להדביק אותם ביחד.
תיתורא: החלק שבולט מתחת לקציצה. חלק זה של בית תפילין הוא הפתח שסוגר על הקציצה. הוא מורכב למעשה משני חלקים; החלק העליון שמחובר לקציצה ובולט מסביב לה והחלק התחתון שסוגר את הבית. אם החלק העליון אינו חזק דיו מוסיפים לו עוד חתיכה של עור. כאשר הוא חזק מספיק ולא מוסיפים לו חתיכת עור הרי שמדובר בסוג של תפילין שנקרא "מיקשה" כיוון שהוא עשוי מחתיכה אחת ונחשב מהודר יותר. זה המקום לציין שאת החיבורים מבצעים באמצעות גידים של בהמה כשרה ולא משתמשים בדבק.
מעברתא: מהריבוע של התיתורא יוצא חלק נוסף שדרכו עוברות הרצועות (ע"ע). גם המעברתא צריכה להיות בעלת קווים ישרים וריבועית. המעברתא של תפילין של יד היא בעלת חור גדול יותר כדי להשאיר מקום לקשר (ע"ע) המיוחד של תפילין של יד.
פרשיות: כפי שציינו לעיל, בכל בית מונחות פרשיות. מדובר בארבע פרשיות, דהיינו קטעים מתוך התורה. הקטעים לקוחים מספר שמות (שתי פרשיות) ומספר דברים (שתי פרשיות) ועוסקות בזכירת יציאת מצרים ושמירת המצוות. הפרשיות כתובות על קלף (ע"ע); בתוך תפילין של ראש יש ארבעה קלפים נפרדים ואילו בתוך תפילין של יד כל ארבעת הפרשיות כתובות על קלף אחד. ישנה מחלוקת לגבי סדר הפרשיות בתוך הבית ועל גבי הקלף ויש למעשה ארבע שיטות בנושא.
קלף: הקלף שעליו כתובות הפרשיות נעשה מעור בהמה כשרה. את הקלף שנכתב על-ידי סופר סת"ם מגלגלים מהסוף להתחלה ואז קושרים על-ידי שערות של בהמה; כיום משתמשים בשערות מזנב של פרה.
רצועות: הרצועות נעשות גם הן מעור בהמה כשרה. גם הן נצבעות בשחור אבל רק מצד אחד והרוחב שלהם צריך להיות לפחות 9 מ"מ. הרצועות עוברת דרך המעברתא אבל נקשרות בצורה שונה כדי שהן לא יצאו החוצה.
קשרים: הקשר של תפילין של ראש הוא בצורת ד' והוא איננו צמוד לבית אלא נמצא מאחורי ראשו של מניח התפילן. הצורה המדויקת של ד' זו משתנה בין הקהילות השונות. אצל קהילות חסידים מסוימות, לדוגמה, הקשר הינו בצורת ם' שמסמלת ארבע פעמים ד'. הקשר של תפילין של יד הוא בצורת י' והוא צמוד לבית. הקשר המקובל כיום נעשה בהתאם למחלוקת בין רש"י והרמב"ם.