כיצד יכול חייב הנתבע בהוצאה לפועל להתמודד עם ההליכים כנגדו?
מאת עו"ד נעמה שלמה
מאמר זה יסקור את ההליכים השונים העומדים בפני חייב הנתבע בהוצאה לפועל. המאמר יחולק לשני חלקים, בחלק הראשון, יסקרו אמצעים להתגונן בפני התביעה, בחלק השני, יסקרו הליכים להתמודדות החייב עם החוב.
לאחר פתיחת תיק הוצאה לפועל נשלחת לחייב אזהרה המודיעה לו על פתיחת התיק ומתרה בפניו. בשלב הראשון על החייב לבחון האם החוב הנתבע לא שולם על ידו לזוכה. במידה והחייב מגיע למסקנה כי החוב שולם עומדת בפניו האפשרות להגיש להוצאה לפועל בקשה בטענת "פרעתי". משמעות הטענה היא כי החייב מילא אחר פסק הדין או שאינו חייב למלא אחר הוראות פסק הדין. טענת "פרעתי" הינה טענת פירעון רק לגבי תשלום ששולם לאחר מתן פסק הדין. בהליכי ביצוע שטר, חייב יכול לטעון טענת "פרעתי" רק אם שילם את החוב לזוכה לאחר מועד המצאת בקשת הביצוע לחייב. טענת "פרעתי" יכול החייב לטעון בכל עת.
בהליכי ביצוע שטר בפני החייב קיימת אפשרות להגיש התנגדות לביצוע שטר. על החייב להגיש התנגדות תוך 20 יום ממועד קבלת האזהרה.
בשלב השני, כאשר החייב נוכח לדעת כי עליו לשלם את החוב לזוכה, עומדים בפניו מספר הליכים היכולים לסייע לו:
בקשה לחקירת יכולת- על מנת לברר את יכולת החייב לשלם את החוב בצו תשלומים החייב יכול להתייצב לחקירת יכולת אצל ראש ההוצאה לפועל. משמעות חקירת יכולת הינה חקירת מצבו הכלכלי של החייב, הכנסותיו וחובותיו. במסגרת חקירת היכולת על החייב להציג בפני ראש ההוצאה לפועל מסמכים המעידים על הכנסותיו וחובותיו. על החייב להתייצב לחקירת יכולת בתוך 21 יום ממועד קבלת האזהרה.
צו תשלומים- חייב שאין ביכולתו לשלם את החוב הפסוק בהוצאה לפועל יכול להגיש תוך 20 יום ממועד קבלת האזהרה בקשה לפרוע את החוב בתשלומים. על החייב לצרף לבקשה תצהיר על מצבו הכלכלי הכולל, נכסים, הכנסות וחובות שלו ושל בן זוגו וילדיו הקטינים המתגוררים עימו, מידע על תאגידים שבשליטתו או בשליטת בן זוגו, פרטי חשבונות בנק שלו ושל בן זוגו. כמו כן, על החייב לצרף לבקשה כתב ויתור על סודיות והסכמה למסירת מידע ומסמכים בדבר נכסיו ומקורות הכנסתו המצויים בידי כל גורם.
כאשר כנגד החייב פתוחים תיקים רבים בהוצאה לפועל ואין ביכולתו לשאת בצו תשלומים בכל תיק ותיק באפשרות החייב להגיש בקשה לאיחוד תיקים- הבקשה תוגש ללשכת ההוצאה לפועל שבה נפתחו רוב תיקי ההוצאה לפועל נגד החייב. התנאים לדיון בבקשה לאיחוד תיקים הינם: צרוף תצהיר, תשלום של 3% מיתרת החובות בתיקים עם הגשת הבקשה, תשלום חודשי של 3% מיתרת החובות בתיקים. עם הגשת הבקשה ינתן צו עיכוב יציאה מהארץ כנגד החייב. במידה והחייב אינו מסוגל לעמוד בתשלום של 3% מיתרת החובות בתיקים יש באפשרות החייב להגיש בקשה להכרזה על חייב כמוגבל באמצעים- במסגרת בקשה זו יקבע ראש ההוצאה לפועל תשלום חודשי שעל החייב לשאת, וזאת לאחר בחינת מצבו הכלכלי של החייב ובהתאם למסמכים שיציג החייב בפני ראש ההוצאה לפועל. ההגבלות אשר יוטלו על חייב שהוכרז כמוגבל באמצעים הינם: עיכוב יציאה מהארץ, הגבלת החייב כלקוח מוגבל מיוחד על פי חוק שיקים ללא כיסוי, הגבלת החייב מלעשות שימוש בכרטיסי חיוב ואיסור לייסד תאגיד.
המאמר נכתב על ידי עו"ד נעמה שלמה.
http://www.naama-adv.co.il/Default.asp?Page=FieldView&CatID=11
המידע הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד!