"אני הרוסה", אמר לי נטע כשישבנו יחד בבית קפה במוצאי שבת. "אחרי החודש ארגון הזה... אני צריכה לנוח שבוע". חייכתי: "טוב את רצית להיות קומונרית. לעשות שירות לאומי בתנועות נוער זה כאב ראש". "כן" ענתה נטע "אבל אין לך מושג כמה שזה חשוב ומספק. לראות את החניכים הזאטוטים הללו שרים את שיר התנועה, בונים אוהלים במחנה, והכי חשוב, לומדים ערכים חשובים". "אני מסכימה, אבל בשביל לעשות שירות לאומי בתנועות נוער צריך להיות קצת משוגע לדבר לא"? שאלתי. "ברור"! צחקה נטע ואני, לגמתי מהקפה שלי והצטרפתי לצחוק.
בישראל קיימות כ- 50 תנועות נוער המוכרות מטעם המועצה לתנועות הנוער בישראל ומטעם משרד החינוך, מפוקחות על ידן ונכנסות תחת הקטגוריה של חינוך בלתי פורמאלי. תנועות הנוער בישראל חורתות על דגלן ערכים של חברה וסביבה לצד ערכי ציונות ואהבת המולדת, ומפעילות מגוון סניפים ובהם פעילים מאות אלפי חניכים בכל רחבי הארץ. תנועות הנוער פעילות חברתית ומחנכות לערכים של קבלת השונה, איכות הסביבה, עזרה לזולת, דרך ארץ ועוד, כאשר לכל תנועה ייחוד משלה. ישנן תנועות נוער חילוניות, דתיות, חרדיות, ערביות, דרוזיות, נוצריות, תנועות נוער של נכים, נוער גאה ועוד.
בישראל קיימות שלוש תנועות נוער דתיות לאומיות מרכזיות: תנועת הנוער בני עקיבא, תנועת הנוער עזרא ותנועת הנוער אריאל. שלוש התנועות הינן ותיקות בקרב הציבור הדתי לאומי ומחנכות לערכים של דרך ארץ, עזרה לזולת, סבלנות, לימוד תורה, עבודת כפיים, ציונות ובניית הארץ. בני עקיבא הינה תנועת נוער אשר מרכזה בארץ אך פעילה גם בקרב נוער יהודי דתי ברחבי העולם.
מערך השירות הלאומי בישראל מפעיל בנות שירות לאומי כקומונריות ומדריכות בסניפי תנועות הנוער הדתיות: בני עקיבא, עזרא ואריאל ברחבי הארץ. שירות לאומי בתנועות נוער כולל שירות בתקן של חינוך בבוקר – בבתי ספר דתיים (בדרך כלל בתי ספר בו לומדים החניכים של הסניף שלהן), ופעילות בסניף אחר הצהריים, כאשר עיקר הפעילות היא בימי שלישי ובשבתות, אז נערכות הפעילויות בסניף.
תפקידן של בנות שירות לאומי בתנועות נוער הוא בעיקר להיות קומונרית של סניף אך יש גם בנות שירות המשתלבות כמדריכות של שבט בסניף זה או אחר. קומונרית בסניף של תנועת נוער צריכה להיות בעלת יכולת עבודה לוגיסטית וארגונית, עמידה בזמנים, הפעלת המדריכים והחניכים, אחריות, סמכותיות, שיתוף פעולה עם גורמים שונים כמו הנהלה ארצית של התנועה, קשר עם סניפים אחרים, קשר עם מפעילים מבחוץ וכד', קשר אישי עם המדריכים, החניכים ומשפחותיהם, יכולת עבודה בצוות, יוזמה ויצירתיות, יכולת עבודה תחת לחץ, יכולת מנהיגות, חיבור לערכי התנועה וייצוג הולם של התנועה בכלל ושל הסניף בפרט.
תנועות הנוער פרושות על פני כל יישובי הארץ. ישנן ערים גדולות כמו פתח תקווה, תל אביב, חיפה, ירושלים וכד' המפעילות כמה סניפים של אותה תנועה, כאשר כל סניף יכול להגיע עד 1000 חניכים ויותר! לעומת זאת, ישנם יישובים קטנים בשומרון, בנימין, שפלה, גליל, נגב וגולן המונים מספר מועט של חניכים ובלי אופי משפחתי יותר. הקומונריות נשארות בשבתות ומתארחות בבתיהם של חניכים מהסניף שלהן.
שירות לאומי בתנועות נוער נחשב לשירות לאומי מאתגר, מיוחד, מעניין ואינטנסיבי. בנות השירות הלאומי המשרתות כקומונריות מספרות על שירות לאומי בתנועות נוער כחוויה בונה, מעצימה ובלתי נשכחת המלווה אותן גם שנים רבות לאחר סיום השירות הלאומי.