המודעות בארץ לעולם הפילנתרופיה גוברת עם השנים, ובהתאם לכך, ההיקף של תרומות לעמותות ומלכ"רים מטעם אנשי עסקים וחברות עסקיות הולך וגדל. עם זאת, אחוז התרומות שמגיעות מטעמם ביחד לכלל התרומותלעמותות ולמוסדות ללא כוונות רווח, נותר נמוך בישראל, בייחוד בהשוואה למצב במדינות המערב, ובארצות הברית בפרט.
בחו"ל יותר שכיח לפגוש אנשי עסקים מובילים אשר נוהגים לתרום אחוז משמעותי מהונם הפרטי או לפתוח קרנות פילנתרופיות, אליהן הם מעבירים סכומי כסף משמעותיים מרווחי החברות בראשן הם עומדים, אשר מיועדים לשמש תרומות לעמותות. בארץ, כמחצית מן החברות העסקיות תורמות לעמותות פחות ממיליון ש"ח בשנה. על אף שחברות אלו נהנות מאחוזי רווחים גבוהים, הן לרוב מעבירות לעמותות ומלכ"רים תרומות בהיקפים של עשרות אלפי שקלים בשנה בלבד.
מהן הסיבות לכך?
נראה שאחת מן הסיבות היא התפיסה בה מחזיקים רבים מבעלי ההון שמנגנוני העמותות מושחתים והן אינן מנוהלות בצורה תקינה. על פי תפיסה זו, חלק ניכר מן התרומות משמש את העמותות לתשלום עבור תשתיות ומשכורות העומדים בראשן במקום למטרות העמותות כגון סיוע לנזקקים, קידום שינויים חברתיים וכו'. סיבה אפשרית נוספת היא הרצון של התורמים הישראלים להיות מעורבים באופן אישי יותר, והעדפתם לתרום בצורות אחרות, לאו דווקא על ידי היענות לבקשות תרומות אשר מגיעות אליהן כחלק מאמצי פיתוח משאבים של עמותות.
ניתן לייחס את ההבדל בין הדפוסים בארץ ובחו"ל לעובדה שרובם של התורמים בישראל הם בני הדור הראשון לבניית ההון המשפחתי, בעוד שבארצות הברית, למשל, הם ברובם בני הדור השני ואף השלישי במשפחות בעלות הון. הלך הרוח של אלו האחרונים שונה מכיוון שנולדו לתוך מציאות של עושר כלכלי, ולרוב מדובר על משפחות אשר מחזיקות בהון בסדרי גודל שאינם קיימים בישראל. עקב כך, קל להם יותר לתרום כספים, והם גם חשים אחריות רבה יותר לתרום חזרה לחברה.
העובדה שבארץ אין מנגנון מפותח של קרנות פילנתרופיות מהווה גם היא גורם להבדל בין המעורבות בעולם הפילנתרופי בחו"ל לעומת המצב בישראל. בארץ לא קיימת מערכת אשר מעודדת תרבות פילנתרופית והענקת תרומות לעמותות בהיקפים גדולים. בארצות הברית, לדוגמא, בעלי הון יכולים להסדיר העברת כספים לעמותות מסוימות באופן קבוע מדי שנה, באמצעות קרנות פילנתרופיות מטעם המדינה. באופן זה, סכום כסף או אחוזי רווחים מסוימים מוגדרים ומיועדים למטרות שהוצהרו מראש. היות ובישראל אין מנגנון דומה, המחויבות לתרומה קטנה יותר.
בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי לטובה במעורבות הפילנתרופית של בעלי הון וחברות עסקיות מובילות בארץ. נראה שהסיבה העיקרית לכך דווקא נעוצה בשינוי בהתנהלות של קרנות פילנתרופיות ותורמים מחו"ל. אלו החלו להעביר תרומות לעמותות בישראל בשיטת ה"הצמדה", לפיה הענקת התרומות מותנית בהשתתפות של גופים ישראליים, בין אם מדובר בחברות עסקיות או ארגונים ממשלתיים, אשר יעבירו גם הם כספים לעמותה המדוברת.