מחקרים: ירידה של 57% בסיכוי להחלפת מפרק במטופלים שנטלו גלוקוזאמין סולפאט (החומר הפעיל בטבליות מגה גלופלקס)
מתוצאות שני מחקרים עולה כי טיפול בדלקת מפרקים ניוונית של הברך עם גלוקוזאמין סולפאט למשך 1–3 שנים עשוי למנוע את הצורך בניתוח החלפת מפרק
נערך ע"י: סיגל טפר, דיאטנית קלינית
טיפול בדלקת מפרקים ניוונית (OA – אוסטיאוארתריטיס) של הברך עם גלוקוזאמין סולפאט – הרכיב העיקרי במגה גלופלקס – במשך 36-12 חודשים יכול למנוע ניתוח החלפת מפרק ברך חמש שנים לאחר הפסקת השימוש. כך עולה מתוצאות שני מחקרים שנערכו בצ'כיה ובבלגיה, ובדקו מטופלים שנטלו גלוקוזאמין סולפאט במשך 8 שנים.
הצורך בניתוח החלפת מפרק ברך עולה כאשר מטופלים הסובלים ממצב כרוני של דלקת מפרקים ניוונית מגיעים למצב שבו נפגע תפקודם השוטף, ויש צורך במהלך משמעותי.
במחקרים, שהיו מבוקרים**, אקראיים*** וכפולי סמיות****, עקבו החוקרים אחרי 340 מטופלים, שחלקם נטלו גלוקוזאמין סולפאט (הרכיב העיקרי בטבליות מגה גלופלקס לצד החומר הפעיל כונדרואיטין) במשך 3 שנים, וב-5 השנים שאחריהן לא קיבלו כל טיפול, ובסך הכול היו במעקב במשך 8 שנים. עם סיום 3 השנים הראשונות, החלו החוקרים לעקוב ולבדוק כמה מן המטופלים יזדקקו בתום 5 השנים לניתוח להחלפת מפרק, והאם לשימוש בגלוקוזאמין סולפאט תהיה השפעה חיובית, קרי, הגלוקוזאמין סולפאט יפחית את הצורך בניתוח. המחקרים פורסמו – האחד בכתב העת הרפואי Lancet והשני ב- Arch Int Med.
ואכן, תוצאות המחקר הראו כי נטילת גלוקוזאמין סולפאט שיפרה משמעותית את מצב המטופלים, בהשוואה לקבוצת הביקורת. יותר ממחצית המטופלים כבר לא הזדקקו לניתוח להחלפת מפרק הברך, ניתוח שהשיקום ממנו ארוך, ועלותו גבוהה. (שני המחקרים הללו חשובים ומשמעותיים מכיוון שהרשויות האמריקניות והאירופאיות מוכנות להכיר בטיפול ב-OA כאפקטיבי רק בתנאי שהוא יראה תועלת קלינית משמעותית למטופלים.)
תוצאות המחקר
בתום תקופת המחקר נותרו 275 מטופלים מתוך ה-340 שהתחילו את המחקר. 144 מתוכם נטלו גלוקוזאמין סולפאט ו-131 נטלו פלסבו.
o בתום 8 שנות המעקב התברר כי למטופלי קבוצת הפלסבו היה סיכוי גבוה ב-57% להחלפת מפרק, לעומת המטופלים בגלוקוזאמין סולפאט (רכיב עיקרי תוסף התזונה מגה גלופלקס להקלה בכאבי הפרקים): בעוד שבקבוצת הפלסבו היו זקוקים 19 מתוך 131 להחלפת מפרק, בקרב מטופלי הגלוקוזאמין סולפאט רק 9 מתוך 144 היו זקוקים לניתוח.
o בתחילת המחקר מאפייני המחלה של שתי הקבוצות (עם גלוקוזאמין סולפאט ועם פלסבו) היו דומים. המשמעות היא שכל הבדל שנמצא בתום המחקר בשיעור החלפת מפרק, הסיבה לו היא נטילת גלוקוזאמין סולפאט.
o מטופלי הגלוקוזאמין סולפאט שכן נזקקו לניתוח החלפת מפרק, נזקקו לו בשלב מאוחר יותר לעומת מטופלי קבוצת הביקורת.
o התוצאה הכלכלית: בשנה השלישית למחקר בדקו החוקרים את התוצאה הכלכלית של נטילת גלוקוזאמין סולפאט לעומת פלסבו. התברר כי נוטלי הפלסבו זקוקים ליותר תרופות וטיפולים אחרים הדורשים שימוש במשאבים כלכליים (ובסך הכול מוציאים סכום כפול על טיפולים לעומת נוטלי גלוקוזאמין סולפאט).
מסקנות החוקרים
טיפול באוסטיאוארתריטיס של הברך עם גלוקוזאמין סולפאט (החומר בפעיל במגה גלופלקס) במשך 36-12 חודשים יכול למנוע ניתוח החלפת ברך חמש שנים לאחר הפסקת השימוש.
1) (O. Bruyere et al. Osteoarthritis & Cartilage*2008 Feb;16(2) 254-60)
(2) מחקר מבוקר – מחקר שבו מחצית מהמטופלים מקבלים את הטיפול שיעילותו נבדקת ומחצית נוספת משמשת כקבוצת ביקורת ומקבלת טיפול דמה. המטופלים אינם יודעים אם הם מקבלים טיפול אמיתי או לא, כשהמטרה היא לוודא שאכן יש שיפור אמיתי בקרב מטופלי הטיפול שיעילותו נבדקת ו"לנטרל" אפקט פסיכולוגי על פיו עצם נטילת תרופה - יכול לגרום לשיפור.
(3) מחקר אקראי – מחקר שבו הבחירה האם מטופל ישתייך לקבוצה המקבלת את הטיפול שיעילותו נבדקת או לחלופין ישתייך לקבוצת הביקורת – היא אקראית.
(4) מחקר סמיות (עיוורון) – מחקר שבו המטופלים אינם יודעים באיזה טיפול הם מטופלים. מחקר כפול סמיות הוא מחקר שבו לא המטופלים ולא הרופאים יודעים מי מטופל בטיפול האמיתי ומי בטיפול דמה.
*המידע המצורף הינו בגדר המלצה בלבד ואינו מהווה התוויה. בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל ולפעול לפי הנחיותיו. אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש.