השירות הלאומי הינו מערך התנדבותי המפעיל מתנדבים ומתנדבות צעירים שסיימו תיכון, אשר קיבלו פטור משירות צבאי בשל סיבות דתיות או בריאותיות, במקומות ובתפקידים שונים המסייעים למדינה. בני ובנות השירות הלאומי מתנדבים במגוון תחומים של עזרה וסיוע ובתפקידים שונים ומגוונים בכל רחבי הארץ. השירות הלאומי נכנס לחקיקה זה מכבר וכיום עומד כמקביל לשירות צבאי, כולל הטבות וזכויות המקבילות לאלה של חיילים בסדיר.
עוד כילדים, רובנו גדלנו על ערכים של תרומה, נתינה, עזרה לזולת ועשיית חסד. עד גיל שמונה עשרה, נתרמנו וקיבלנו מהמדינה, והנה מגיע הגיל בו יש לנו הזכות לתרום ולתת.
השירות הלאומי מאפשר לבנים ובנות, בעלי פטור משירות צבאי, לתרום במקומות עורפיים בהם המצוקה קשה והסיוע נדרש: משפחות במצוקה, חולים, קשישים, נוער בסיכון, עולים חדשים, ילדים עם צרכים מיוחדים, פגועי נפש, נכי צה"ל, הלומי קרב, משפחות רווחה, ועוד ועוד. בכל תחום ותחום מתחומי השירות הלאומי יכולות בנות ובני השירות להשתלב בתפקידי חינוך, חברה, רווחה, סיעוד ומנהל.
תחומי השירות הלאומי מתפרסים על ארבעה תחומי על עיקריים: חינוך, בריאות, רווחה וביטחון. בתוך תחומים אלו ישנם תחומים רבים.
חינוך
תחום חינוך מאגד בתוכו מוסדות חינוך פורמליים: גני ילדים, בתי ספר יסודיים ועל יסודיים, מוסדות חינוך מיוחד, בתי ילד ופנימיות, כפרי נוער ומפתני"ם ועוד ובלתי פורמליים: מתנסי"ם, מועדוניות, הדרכות במוזיאונים והדרכות טיולים, קליטת עלייה, תנועות נוער ומרכזי העמקת יהדות.
בריאות
בתי חולים, קופות חולים ומגן דוד אדום. כל אלו תחומי בריאות בהם משתלבים מתנדבי השירות הלאומי בתפקידי מנהל וסיעוד.
רווחה
תחום רווחה כולל ילדים ונוער בסיכון ומצוקה, משפחות במצוקה, יתומים ואלמנות, קשישים, נפגעי נפש, עמותות חסד, נפגעי טרור.
ביטחון
משרד ראש הממשלה, מוקדי ביטחון. ניתן להשתלב בעבודה גם לאחר סיום השירות.
בוגרי השירות הלאומי מספרים על חוויות יוצאות דופן ובלתי נשכחות, תחושה של שליחות וסיפוק, תחושה של נתינה וגם של קבלה. הרבה מהמתנדבים שסיימו שירות לאומי עומדים בקשר הדוק עם האנשים איתם עבדו גם שנים רבות לאחר שסיימו את השירות.