כאשר אתה עובר בשער כלשהו (כניסה לבית, למושב, לחנייה ועוד) אתה לא מודע לסכנות שהוא יכול לגרום לך מפני שהוא אינו עומד בתקנים. תפקיד השער הוא להגן עלינו אך במקום זה השערים עלולים לסכן אותנו, שער שאינו עומדים בתקנים, ההגבלות והחוקים עלול לפגוע במשתמש בו.
שערים - תו תקן
תו התקן הוא סמל שאותו רשאים היצרנים לסמן על מוצריהם רק לאחר שהם מקבלים היתר מועדת היתרים ולאחר ששילמו אגרה למכון התקנים.
ישנם תקנים רשמיים שקשורים לבטיחות ובריאות הציבור ואלו הם תקני חובה, בעלי המוצרים מחויבים לקבל היתר למכירת המוצר, במידה ולא שר התעשייה, המסחר והתעסוקה יכול לפרסם צו האוסר על ייצור של אותם מוצרים שאינם מסומנים בתו תקן זה.
תקנים לשערים בארץ ובעולם
בארצות הברית ישנם תקנים לא רשמיים הנקבעים על ידי איגוד יצרנים האמריקאים ASTM, האיגוד בודק שהשערים עומדים בסטנדרטים הדרושים כמו: מרווח, חוזק, מרווחים בין הצלעות של השער, גובה השער מהרצפה, רוחב פתח השער, גימור חלקו העליון של השער, תוויות אזהרה ועוד. לאחרונה נוסף תקן נוסף והוא תקן לעמידותו של השער בפני כוח משיכה של 45 ק"ג.
באירופה ישנם תקנים מחמירים מאוד בכל הנוגע לשערים והם כוללים: תקנים למרווחים שעלולים להיות מסוכנים לתפיסת הידיים והאצבעות בשער, רוחב פתיחת השער, בליטות שעלולות להיות מסוכנות בחלקו העליון של השער ועל גבי השער עצמו. על השער לעמוד בפני כוח משיכה ודחיפה של 43 ק"ג לאחר 10,000 ניסיונות מבלי שהוא ינתק או ישבר, עליו לעמוד בהתנגשות של ילד שבא במהירות 48 קמ"ש.
לעומת זאת בישראל אין תקנים רבים לבדיקת הבטיחות של שערים ומחסומים בכל הנוגע לפגיעה בילדים למשל. ישנם שערים שאינם בטוחים ואף עשויים להיות מסוכנים כמו: שערי אקורדיון מעץ, שערים אלו הם לא יציבים, הגימור של השער יכול לגרום לצביטת אצבעות ופציעה, השערים אלו מאפשרים לילדים לטפס עליהם. כך גם הם השערים שמורכבים בלחץ אינם עומדים בתקנים.
התקן הישראלי התמקד בשערים החשמליים ובאמצעי בטיחות עבורם בלבד.
הצרכנים הישראליים אינם מודעים לכך ששער שאינו תקני לא מכוסה בביטוח מכיוון שהוא לא חוקי. השער הלא תיקני חושף את בעליו לתביעה כספית במידה ומישהו יפגע ממנו.
איך לרכוש שערים בטוחים וחזקים?
מכיוון שלא כל השערים עומדים בתקנים ולא תמיד ניתן לדעת אילו שערים עומדים בתקנים לפי תו תקן, אציין מספר טיפים בתחום ביטחון השערים.
שער הזזה/נגרר ידני צריך לנוע על מסילה מפוסלת מכיוון ששער שינוע על מסילה משופעת יכול לפתח תאוצה ולהידרדר. השער צריך להיות תחום בין עמודים שימנעו את נפילתו. בשערי כנף חשוב לקבע את הכנפיים אל המשקוף עם צירי טבעת סגורים, על הקיבוע למשקופי הקיר והקרקע להיות חזקים דיים על מנת למנוע את שחיקת חומרי השער. כאשר שערי הכנף לא אטומים הם יכולים לנוע בעזרת הרוח ולמחוץ את כל הנתקל בדרכם, לכן מומלץ להימנע משערים מסוג זה אלא אם כן הם כבדים ולא ינועו מהרוח.
המאמר מוגש על ידי מדריך סורגים הגדול בישראל, בו תוכלו למצוא אינדקס חברות סורגים ומסגרים, לקרוא מאמרים מקצועיים בתחום ועוד.