זוכרים את אסון ורסאי? את אסון המכבייה בו התרסק גשר? תרבות הסמוך, מכירים אותה? בדיוק בגלל מקרים כאלו חשוב לבנות את הבית שלכם לפי כל התקנות והכללים. מכיוון שרובנו לא יודעים את כללי הבנייה והתקנות יש צורך לפנות אל איש מקצוע שיהיה אחראי על כל תהליך הבנייה כדי שהבית שנבנה לא יהפוך להיות לאחד מהאסונות שנגרמו עקב בנייה לא נכונה.
ישנן שתי אפשרויות של שכירת שירותיו של מפקח הבנייה, חלקי או מלא. פיקוח חלקי יהפוך את איש המקצוע לאחראי על מספר תחומים ספציפיים, כמו האם הבנייה היא בהתאם לחוק? או האם תוכניות העבודה מאושרות? בפיקוח מלא יהיה אחראי מפקח הבנייה על כל הנוגע לבניית הבית מהעלאת התוכנית ועד לסיומה.
מפקח בנייה- הכשרה
פיקוח בנייה הוא מקצוע לא פשוט שדורש אחריות, מקצועיות וידע רב. מפקחי בנייה יכולים ללמוד לימודי הנדסה, הנדסאי או לימודי תעודה של פיקוח בניין. ככל שמפקח הבנייה לומד יותר שנים את התחום כך הוא מקצועי יותר.
מעבר ללימודי הנדסת/הנדסאי בניין או קורס ניהול ופיקוח בנייה על מפקח הבנייה לצבור ניסיון בתחום, לימודי התעודה אינם מספיקים כשלעצמם ויש צורך גם בניסיון.
מפקח בנייה - תחומי אחריות
מפקח בנייה אחראי על כל פרויקט בניית הבית מתחילתו ועד סופו. במסגרת אחריות זו הוא בעצם מיופה הכוח של הלקוח שלו ואחראי על תפקידים רבים. המפקח מייצג את הלקוח מול גורמים מקצועיים כמו קבלני בניין ואישורי עירייה, מלווה את שלבי תכנון הבנייה ובוחר את אנשי המקצוע שיתכננו את בניית הבית, עליו להכין חוזים בין הלקוח שלו לאותם אנשי מקצוע. כאחראי על נושא זה עליו להחליט על אנשי מקצוע איכותיים שיתאימו לתקציב שניתן עבורם מהלקוח ולסוג העבודה הנדרשת.
על מפקח בנייה לבדוק שאין חריגה בתקציב שקבע הלקוח ושאין חריגה בלוח הזמנים שנתן לאנשי המקצוע שבונים את הבית. כמו כן עליו לבקר את עבודתם של אנשי המקצוע. עליו לבחון שוב ושוב שעבודות הבנייה תואמות אל הדרישות שכתובות במפרט הטכני ותוכנית העבודה.
בחירת מפקח בנייה
כמו בכל בחירה של בעל מקצוע גם בחירת מפקח בנייה היא לא פשוטה. מפקח הבנייה אחראי על בניית בית, אצל רוב האנשים אותו בית הוא ההוצאה הכספית הגדולה ביותר שיוציאו בחייהם, לכן על כתפיו של מפקח הבנייה מונחת אחריות גדולה.
לפני שתבחרו מפקח בנייה שיהיה אחראי על בניית הבית שלכם, בדקו מה הכשרתו בתחום, באיזה מקומות הוא עבד לפני כן, על איזה פרויקטים הוא פיקח לפני כן. בקשו טלפונים של ממליצים (אנשים שעבדו איתו בעבר), שאלו אותם האם העבודה התבצעה כראוי האם הוא דאג לעמידה בלוח הזמנים? האם נוח לעבוד איתו והוא מעדכן את הלקוח בכל התקדמות בבנייה.
בחרו בסופו של דבר במפקח בנייה שתוכלו לסמוך עליו ולישון בראש שקט שעבודת הבנייה מתבצעת.
המאמר מוגש על ידי מדריך קבלני בניין הגדול בישראל, בו תוכלו למצוא אינדקס חברות וקבלני בניה , להפנות אליהם שאלות מקצועיות, לקרוא מאמרים בתחום ועוד.