חשבתם פעם למה אנו אוכלים סופגניות ומשחקים בסביבונים בחג החנוכה?
לפני כאלפיים שנה שגשגה בארץ ישראל מדינה יהודית גדולה ומוצלחת אולם באותה התקופה צל כבד האפיל על ההצלחה והארץ נכבשה על ידי האימפריה היוונית, בתחילה הכל היה בסדר, פחות או יותר, והיוונים התירו לבני ישראל לעבוד את הקדוש ברוך הוא לשיטתם אולם אז הגיח שליט חדש ומרושע על האימפריה – המלך אנטיוכוס. אותו המלך הטיל גזרות רבות על היהודים והגרה הרעה ביותר הייתה חילולו של בית המקדש. מי שהעז להכניס צלם להיכל ולחלל את המקום הקדוש ביותר ליהודים שילם על כך מחיר כבד ובתום מלחמה קצרה הפסיד את הארץ זבת החלב והדבש שהייתה מנת חלקו. המכבים, "צבא גרילה" קטן ומתוחכם שפעל בארץ באותה התקופה בניצוחה של משפחת החשמונאים הביס את האימפריה הגדולה וטיהר את בית המקדש במה שירשם בדברי הימים כאחד מהניסים הגדולים ביותר שקרו לעם היהודי.
החג נחגג ברוב פאר והדר באמצעות אכילת סופגניות, משחק בסביבונים, הדלקת חנוכיות עד לעצם היום הזה ומספר סממנים בולטים של החג נשתמרו עד לימנו אנו.
מה הם הסממנים ומה הם מסמנים? כל התשובות בכתבה הבאה:
סופגניות ולביבות
בחג החנוכה נהוג לאכול מאכלים מטוגנים בשמן כגון סופגניות ולביבות לזכר פך השמן האחרון שנותר בבית המקדש. אותו הפך, הספיק על מנת להאיר את בית המקדש למשך שמונה ימים תמימים ועל מנת שנזכור למשך כל הדורות את הנס שאירע אנו אוכלים מאכלים שמכילים שמן, ובשפע.
סביבונים
כמו באותן סופגניות הזכורות לטוב, גם את הסביבונים אנו מסובבים במשך שבעת ימי החג כתזכורת למה שאירע בארץ ישראל באותה התקופה. הימים ימי מלחמה והצבא היווני נודע כצבא אכזר מאין כמוהו, מטבע הדברים, נאסר על הילדים לצאת מדלת אמותיהם בתקופת הקרבות ובעידן שלפני האי.סי.קיו והפייסבוק, לא היה לילדים יותר מדי מה לעשות כאשר היו כלואים בבית. מסתבר, שבעזרת סביבונים הצליחו הילדים להעביר באופן לא רע את התקופה הקשה וכאשר תמה המלחמה ובית המקדש שב לאיתנו נטבע מטבע הלשון "נס גדול היה פה" על הסיבונים בעלי ארבעת הפיאות כאשר כל פיאה זוכה באות אחת מהמשפט (אם תהיתם מדוע כתוב על הסביבון נ' ג' ה' פ').