ילדים בגיל ההתבגרות מול הורים חסרי אונים היא תופעה שכיחה למדיי. ההתנגשות וההתנגחות הן לפעמים הרות אסון. ילדים עוזבים את הבית, ילדים שנופלים לעבריינות או סתם ילדים שמדחיקים את הכעס שלהם ומסתגרים בתוך עצמם ומאבדים את יכולות ההתקשרות שלהם עם הסביבה.
ניתן למנוע את כל אלו ע"י תקשורת – אבל איך משיגים אותה?
ייעוץ הורים ומתבגרים היא אחת הדרכים המבטיחות לפתרון הבעיה.
ייעוץ הורים ומתבגרים – ללמוד להקשיב
המפתח להצלחת הטיפול של ייעוץ הורים ומתבגרים הוא ראשית מתן רשות הדיבור לכל אחד מהצדדים והכתבת הכללים הברורים שאין להפריע לאף אחד מהצדדים בעת הדיבור. ייעוץ הורים ומתבגרים פשוט נותן לגורם שלישי להכתיב את כללי הפגישה ולנהל את דו השיח בין ההורים לילדים כך שלא יתפרצו אלה לתוך דבריי הילדים ולהפך.
חשוב להדגיש שהאוירה של ייעוץ הורים ומתבגרים צריכה להיות נינחוא ובוטחת. מטפל שנתן ייעוץ הורים ומתבגרים מבלי היכולת לשדר בטחון ואמון לא יוכל לשלוט בפגישה – בדרך כלל כשאר משפחה מבקשת להגיע אל ייעוץ הורים ומתבגרים היא כברנמצאת במצב טעון שמחכה להתפרץ.
ייעוץ הורים ומתבגרים – לשמור על הגבולות
האמצעי החשוב ביותר במתן ייעוץ הורים ומתבגרים הוא לימוד הצבת גבולות ברורים ועמידה בהם. אין זה מספיק שהורים יכתיבו גבולות – הקושי הוא גם להיות עקביים ולעמוד מאחוריי המילים. באם ייעוץ הורים ומתבגרים לא מפנה את תשומת הלב של ההורים לבעיה של הצבת גבולות – יש בעיה עם הטיפול.
כאמור, ייעוץ הורים ומתבגרים בא לפתור בעיות אקוטיות של חוסר תקשורת בין שניהצדדים. כמובן שרב האחריות מוטלת על ההורים, אך חשוב להבהיר לילדים שהחשיבות בקבלת ייעוץ הורים ומתבגרים באה ממקום של אכפתיות מצד ההורים ולא מתוך מקום של ויתור וחוסר יכולת להתמודד. ברגע שכולם יבינו שאפשר לקבל כלים להתמודדות, שאר העבודה תוכל להעשות בארבע אמות הבית מבלי הצורך בהתערבות נוספת.