כולסטרול – קובי עזרא
הכולסטרול הוא רכיב חיוני של הגוף, הוא נימצא בקרומי התאים המהווה חומר גלם ליצירת הורמוני מין ויותרת הכליה וכן אחד המרכיבים של המרה והמוח. הכולסטרול מיוצר בעיקר בכבד בכמות של כ- 1000 מג" ליום. אצל אדם בריא הכמות המיוצרת תלווה כמות הנקלטת מהמזון. למשל אם הגוף קולט מהמזון 150 ויטמין C מסייע להפיכת הכולסטרול למלחי מרה, דבר שמביא להורדת רמת הכולסטרול בדם. עודף כולסטרול מהווה אחד הגורמים העקרים לטרשת עורקים. לכולסטרול יש נטייה לשקוע ברקמה העדינה המרפדת את החלקים הפנמיים של כלי הדם לפרקים משקעי הכולסטרול בולטים לתוך חלל העורק וגורמים לחסימתו (ATHEROSCLEROSIS). בנוסף לכך, עצם בליטת הרקמה גורמת ליצירת קרישי דם על גבע, תהליך זה מחמיר את החסימה, תופעה זו למשל שחיכה בעורקים הכלליים המזנים את שרירי הלב וחסימתם גורמת לאותם שריר הלב (LNTARCT). אפשר להקטין את הסיכון לטרשת עורקים על ידי אכילת שומנים בלתי רווים כגון שמן חמניות, שמן קנולה, שמן חריע, שמן נבטי תירס ושמן זית. למטרה זו טובים במיוחד השמנים המפורקים מדגי ים וצמחים מסוימים כמו: נר לילה (חומצה לינולית גמא). אומגה 3, ואומגה 6, אומגה 3 נמצא בעקר בדגי סלומון, טונה, מקרל, הרינג . ניתן לרכוש שומנים אלה בכמוסות.
עישון ושתייה מופרזת של אלכוהול גורמים לעלייה של הכולסטרול בדם.
ויטמין 3 B , 6 B , C, גורמים להורדת כולסטרול, וכן פעילות גופנית מלווה במשימה נמרצת הנלמדת, "בתזונה נבונה", בכל מקרה מומלץ לאנשים בריאים לצמצם בכולסטרול לכמות פחותה מ- 300 מג" כולסטרול ביום (ביצה אחת ליום).
"כולסטרול טוב" "וכולסטרול רע" בדם
כולסטרול טוב וכולסטרול "הרע" מונחים עממיים לתרכובות של שומנים וחלבונים הנקראים "ליפו פרוטאינים" המאפשרים להעברת שומנים הכולסטרול שלא נמסים במים, בתוך נסיוב הדם. קיימים כמה מינים של ליפופרטאינים הנבדלים בדרגות הצפיפות שלהם בזמן שהליפופטאינים בעלי הצפיפות הגבוהה מעבירים את הכולסטרול מהתאים לכבד – הם מהווים את הכולסטרול "הטוב" הליפופטאינים בעלי צפיפות נמוכה ונמוכה מאוד מעבירים את הכולסטרול מהתאים, ומשקיעים אותו בתוך כלי הדם וגורמים להסתיידות העורקים. הם מהווים את הכולסטרול הרע בנסיוב הדם אצל אדם בריא, נמצא בדרך כלל 100 מ"ג כ-10 עד 80 מגליפופטאינים בעלי צפיפות גבוהה, ופחות מ-150 מ"ג ליפופטאינים בעלי צפיפות קטנה מ-150 מ"ג של כולסטרול "רע", יש לבחור בדיאטה של מזונות מתאימים תזונה נכונה.
כיצד להוריד את רמת הכולסטרול בדם ?
דיאטה זו מורכבת בדרך כלל ממזונות רזים מין החי, כמו בשר ומוצרי חלב רזים, חלבון ביצה, שומנים עשרים בחומצות שומן רבי בלתי רוויות, יש לציין ששומנים אלה, מלבד להורד רמת הכולסטרול, הם מומסים, מעבירים ועוזרים לקליטת הויטמינים K/ A/ D/ E מהמעיים לגוף ורצוי להשתמש בהם לטיבול סלטים של ירקות טריים.
אומגה 6 המומלצת לאחרונה להורדת הכולסטרול, היא בעיקר החומצה הלינולאית- חומצת שומן רב בלתי רוויה הנמצאת כמעט בכל השומנים מין הצומח, חומצה זו היא גם חיונית בגוף ליצירת כמה חומרים בעלי פעילות ביולוגית גבוהה (הפרוסטגלנדינים ואחרים), נמצאה שגם כמונעת להפרעות בלב,הסתיידות העורקים וכן מביאה לידי עליה של ליפופרוטאינים בעלי צפיפות גבוהה HDL (הכולסטרול הטוב).
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi