בעולם של אנטי אייג'יג, הנדסה גנטית ותוחלת חיים שהולכת וגדלה - דלקת המפרקים היא המחלה השכיחה ביותר בעולם!
המחלה שבעקבותיה אנו צורכים הכי הרבה משככי כאבים ונוגדי דלקת.
בשנת 2020 דלקת המפרקים תהיה המחלה העיקרית שמובילה למוגבלויות ונכויות ועדיין אנו יודעים כל כך מעט עליה. רובנו עדיין בקונספציה שזו מחלה של הגיל השלישי. וכאן הנקודה המעניינת: נשים חולות בדלקת מפרקים פי-3 מגברים.
העלייה בגיל הממוצע (עלייה בתוחלת החיים) עלייה בשכיחות להשמנת יתר והשאיפה של הציבור לאורח חיים פעיל בגיל המבוגר גוררת עליה בשכיחות המחלה מדי שנה. צריך להבין שבעצם שחיקת סחוסים הינו תהליך שקורה אצל כל אחד מאיתנו, עם הגיל. בשלב מסויים השחיקה עולה על הבנייה. מכאן שכל אחד מאיתנו צפוי לסבול משחיקת סחוס ברמה זו או אחרת.
1.מהי המחלה?
אוסטיאוארתריטיס היא דלקת מפרקים ניוונית
2.ממה היא נובעת?
מדובר באחת המגיפות של המאה ה21ב- 2020 תהיה המחלה הרביעית בשכיחותה בעולם. המחלהגוררת נכות וכאב בגיל המבוגר ומדי שנה מושקעים מיליוני דולרים בשוק העולמי על מנת למצוא לה ריפוי.
כיום לא נמצאעדיין ריפוי מלא למחלה, אלא דרכים לשיכוך הכאבים ולהקלה. לכן יש חשיבות עליונה להבהיר למטופלים כיצד להתמודד עם התסמינים של המחלה.
ידוע היום כי דלקת מפרקים היא המחלה השכיחה ביותר, שמהווה את הסיבה הנפוצה ביותר לשימוש במשככי כאבים ונוגדי דלקת. בנוסף, צפוי שבשנת 2020 דלקת המפרקים הניוונית תהיה המחלה העיקרית שמובילה למוגבלויות ולנכויות. למרות זאת, רבים עדיין סבורים שזוהי מחלה של הגיל השלישי.
אחד מגורמי הסיכון העיקרים הוא גיל ואחריו עודף משקל אם כי גם גנטיקה, מין (נשים סובלות פי 3 מגברים) אורח חיים ושימוש לא מבוקר במפרק.
3.תסמינים מזהים
כאבים במפרקים בעיקר מפרק הברך אך גם האגן, מפרקי האצבעות הכתף עמוד השדרה והקרסול.לכאבים מתווספת לעיתים נפיחות, טווח תנועה מוגבל של המפרק וקושי בתפקוד יומיומי.
4.מי עלול לסבול ובאיזה גיל
כל אחד מאיתנו . אם כי מגיל 55 עד 65 גברים יותר מנשים אך אחרי גיל 65 נשים פי 3 מגבריםמגיל 70כ- 90% מכלל האוכלוסייה.
5.מהם הטיפולים המוצעים?
נוגדי כאב כמו אקמול, ונוגדי דלקת שונים. יש לזכור שניתן ליטול אותם לתקופות קצרות של ימים עד שבועות בלבד. ניתן להפחית את הכאב ולשפר תנועתיות, על ידי נטילת גלוקוזאמין בשילוב עם כונדרואיטין (כמו במגה גלופלקס).אפשר לשלב גםטיפולי פיזיותרפיה, עזרים כגון סדים ומקל הליכה, טיפולים ביומכניים ובסופו של דבר, אם אין ברירה ניתוח החלפת מפרק.
תוספי התזונה גלוקוזאמין מהווים חלק מהמלצתה- OARSI איגוד בינלאומי שחוקר את מחלתהאוסטיאוארתריטיס, לטיפול בבעיה זו. OARSI פרסםבשנת2008 המלצה לטיפול באוסטיאוארתריטיס וכלל בה גלוקוזאמין בשילוב עם כונדרואיטין כחלק מטיפול ראשוני במחלה.
על מה המומחים המובילים בעולם ממליצים? (גם למניעה וגם אם יש כבר בעיית שחיקת סחוסים)
- הפחתה במשקל - עודף משקל מפעיל לחץ עודף על המפרקים וכתוצאה מכך נגרמת האצהבשחיקת הסחוס.
- חינוך ותרגול עצמי - להפעיל נכון את המפרקים ולעסוק בפעילות גופנית
- טיפולי פיזיותרפיה
אילו טיפולים תרופתיים בקונצנזוס?
1. 100% קונצנזוס לכדורים NSAIDS(תרופות ללא סטרואידים. נוגדי דלקת) במינון נמוך ביותר האפשריולזמן הקצר ביותר וזה בגלל תופעות לוואי .
2. 100% קונצנזוס למשחות NSAIDS שישמשו כחלופה לכדורים. משחות עם חומרים נוגדי דלקת.
3. 92% קונצנזוס לשילוב של תוספי התזונה גלוקוזאמין וכונדרואיטין(כמו "מגה גלופלקס") למשך חצי שנה לפחות ואם יש הטבה אז להמשיך. חומרים אלה הינם חומרים טבעיים הנמצאים ברקמת הסחוס ולכן לא נרשמו תופעות לוואי בשימוש בהם.
4. 92% קונזצנזוס טיפול באופיאטים ( קבוצת תרופות שמחלישות את התחושה הפיסית ואת היכולת להגיב לגירויים עי' דיכוי של מערכת העצבים) רק אם כל שאר הטיפולים לא הועילו.
מאת: ד"ר רונן דבי מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים ברזילאי
יו"ר הכינוס הישראלי לאוסטאוארתריטיס
מטאנליזה בנושא השפעת גלוקוזאמין, כונדרואיטין מאת ד''ר פנסקי
http://www.e-med.co.il/emed/new/usersite/content.asp?CatID=1&ContentID=256606
לצפייה בראיון עם ד"ר אמיר אורון בנושא
http://www.youtube.com/watch?v=hIfdJKq-ar0
למאמר על ההשפעה המטיבה של הרכיבים הפעילים במגה גלופלקס
http://www.academics.co.il/Articles/Article21365.aspx