מדוע היפנים סובלים משיעור נמוך יחסית של מחלות לב? מחקר חדש חושף כי התשובה טמונה בין השאר בצריכה גבוהה מאוד של חומצות שומן אומגה 3. שיעורי התמותה ממחלות לב ביפן תמיד היו נמוכים, והם ירדו עוד מאז שנות ה- 70 של המאה הקודמת - למרות שאורח החיים נהפךלמערבי יותר וכלל עלייה בצריכת השומן, בעישון, ברמות הכולסטרול בדם ובשיעור גבוה של סוכרת. עם זאת, שיעור מחלות הלב ביפן עדיין עומד על מחצית מזה שבארה"ב.
מחקרים שנערכו לאחרונה ביפן, שצריכת הדגים בה היא מהגבוהות בעולם, מצאו כי צריכה מוגברת של אומגה 3 מורידה את הסיכון ללקות באירועים לבביים. המחקר הנוכחי, שנערך באוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב וכלל 686 גברים, השווה בין יפנים שמתגוררים ביפן לבין גברים לבנים המתגוררים בארה"ב וגברים שהיו דור שלישי או רביעי ליפנים שעברו להוואי.
כל המשתתפים מילאו שאלון להערכת איכות חיים, עברו בדיקה גופנית וכן בדיקות דם למדידת רמות הכולסטרול ואומגה 3. רמות האומגה 3 בדמם של היפנים המתגוררים ביפן היו כפולות וחומרת טרשת העורקים אצלם הייתה הנמוכה ביותר, בעוד שבקרב גברים לבנים ויפנים-אמריקאים היא הייתה חמורה יותר.
החוקרים מצאו עוד כי גברים יפנים-אמריקאים וגברים לבנים סבלו מאותה רמה של טרשת עורקים. הממצא הזה מראה כי הסיבה לרמה הנמוכה של טרשת עורקים אינה תוצאה של גורמים גנטיים בלבד.
המחקר מוכיח את חשיבותה של צריכת דגים, שהם המקור העיקרי לאומגה 3. מהממצאים עולה כי אומגה 3 מונעת טרשת עורקים רק באוכלוסיות שבהן צריכת דגים גבוהה בהרבה מזו המאפיינת את מרבית האוכלוסיות המערביות. לכן לא סביר שתוספים שיינתנו בטווח קצר יתרמו באותה מידה. עם זאת, החוקרים מסכמים כי התערבות תזונתית להעלאת רמות אומגה 3 בארה"ב ובמדינות אחרות, שבהן צריכת דגים אינה גבוהה כמו ביפן, עשויות להשפיע רבות על התחלואה ממחלת לב.
יפנים צורכים יותר פי 8-15 יותר חומצות שומן חיוניות EPA ו- DHA בהשוואה לתזונה מערבית אופיינית, אך רק רבע מהכמות שצורכים אסקימואים. במחקרים שנערכו לפני 30 שנה נמצאו רמות נמוכות בצורה בלתי רגילה של כולסטרול וטריגליצרידים בקרב אוכלוסייה זאת, ושיעור נמוך של מקרי אוטם לבבי בגרינלנד - למרות תזונה עתירת שומן ודלה בפירות, ירקות ופחמימות מורכבות.
עם זאת, העדויות מהמחקר העדכני GOCADAN Genetics of Coronary Artery Disease in) Alaska Natives)מצביעות כל כך שטרשת עורקים אינה קשורה לצריכת אומגה 3 בקבוצה זאת, וכי שכיחותה כיום גבוהה בהרבה מאשר באוכלוסייה הלבנה בארה"ב. החוקרים טוענים כי מחקרים קצרי טווח שמצאו מינונים גבוהים של אומגה 3 לא מצאו השפעה על התקדמותה של טרשת עורקים, אך מחקרים תצפיתיים הדגימו קצב התקדמות אטי של מחלות עורקים כאשר יש רמות DHA גבוהות יותר. החוקרים משערים כי צריכה בינונית של אומגה 3 במשך עשרות שנים עשויה לשמש כאמצעי הטוב ביותר להאטת טרשת עורקים.
מתוך: Journal of the American College of Cardiology
באדיבות טעם טבע אלטמן