איך יהדות באה לידי ביטוי בעולם המשפט:
כולנו מכירים את הביטוי הזה, עורכי דין ומשפטנים כבר מזמן שכחו מה זה ערכים של יהדות וערכים של בני אדם, הם חושבים רק על כסף ומתעלמים מכל דבר שגורם לנו להיות אנושיים, כל מה שמעניין אותם זה רק כסף.
כדי להפריך או לאשר את האימרה הזו אני אנסה להשוות את הערכים המובילים במשפט היהודי, מה שקרוי משפט עברי – במספר מושגים ובמספר תחומים. הרעיון הוא לנסות להבין האם עורכי דין הלכו והתרחקו מעולם יהדות, ככל שהשנים חלפו. הערכה שלי היא שלא, יהדות וערכיה נשארה אותו דבר, מה שהשתנה זה הערכים.
עשרת הדברות- כאשר מדברים על ערכים של יהדות קודם כל מדברים על עשרת הדברות. באים להסביר שעורכי דין היום, כבר לא מבינים מה זה ערכי יהדות, אם הם כן היו מבינים, לא היה צורך בהרבה חוקים ארוכים ומסובכים- כל מה שהיה צריך לעשות זה להפנות לעשרת הדברות.
לדעתי הטענה הזו היא לא נכונה בכלל. הסיבה שבגללה עורכי דין היום נזקקים לחוקים ארוכים ומפורטים ולא יכולים להסתמך רק על ערכי יהדות היא מאוד פשוטה: העבריינים נהיו יותר מתוחכמים, כמו גם בתי המשפט שנהיו יותר מתוחכמים.
היום בית משפט לא יכול להגיד לעבריין: "אדוני, אתה נראה לי אשם- אני שולח אותך לבית סוהר", צריך המון הסברים ונימוקים טכניים, כדי למנוע מצב שבו אנשים חפים מפשע ייכנסו לכלא. הרי המערכת היום מאמינה שעדיף אשמים שישתחררו מאשר חפים מפשע שייענשו על לא כלום.
בדיוק בגלל זה לא ניתן להסתמך על ערכי יהדות, זה פשוט לא יתפוס. כל הפושעים ישתחררו ויטיילו חופשיים ברחבי העולם.
לדעתי, לא עורכי דין הם שאשמים בדבר, אלא הערכים הכלליים של האנושות. אנחנו פשוט נהיינו יותר מתוחכמים ויותר מודעים לכל מה שקורה סביבנו. אנחנו כבר לא הולכים בצורה עיוורת אחרי דברים, אלא מצפים להסברים מנומקים, כדי לחדור לעומקם של דברים.
עורכי דין הם פשוט סימפטום אחד של התופעה הזו, הם אלה שנאלצים לסבול ולעבוד הרבה יותר קשה בגלל זה. ערכי יהדות ממש לא נעלמו, להיפך הם התפתחו ונהיו יותר ראויים לשימוש בתקופה הזו, שאנחנו כבר לא נאיבים ולא תמימים.