השלמות העיכול לעיכול תקין – יעקב עזרא
עיקול תקין של המזון שאנו אוכלים הכרחי לשמירה על בריאות תקינה. לחילופין, עיקול לא תקין הוא הגורם המשמעותי ולעיתם עקרי להתפתחותן של מחלות שונות. כאשר תהליכי הפרוק והעיכול אינם תקינים, פותחת יעילות השפעתם של רכיבי התזונה על מערכות הגוף, ותוך כך מולקולות בלתי- מפורקות של מזון חודרות אל מזון הדם וגורמות למחלות אוטואימוניות, לפגעה בערכת החיסון ואלרגיה למזון, עיקול ופרוק לקוי של מזון גורמים גם להפרעות בתפקוד מערכת העקול, ובהן עצירות, שלשולים, גזים, זיהומים פטרייתיים, אולקוס, ועוד.
מבנה מערכת העיכול
הקיבה אחראית להפרשת חומצה הידרוכלורית (חומצות קיבה) ופפסין, וכן של הורמונים ואנזימים שונים. עם הגיל הפוחת הפרשת חומצות הקיבה באופן ניקר, מצב ניקרא תת- חומציות, הגורם למחלות רבות. התריסריון הוא תחילתו של המעי הדק, וזה הוא מקום עיקרי לספגת מינראלים. המעי הדק מעורב בכל תהליכי העיכול והטמעת מזון: הוא מפריש אנזימי עיכול ומקבל את ההפרשות הלבלב והכבד דרך כיס המרה. תפקוד לקוי של המעי הדק גורם לחסר ברכיבי תזונה, המתבטא בין השאר במחלות כגון צליאק, חוסר סבילות או אלרגיה למזון, ממחלות זיהומיות של המעיים ומחלות קרוהן .
חשיבותה של פלורת המעיים (החיידקים הידידותיים)
פלורת המעיים היא חלק חשוב במערכת העקול המכילה חדקים הידידותיים אלא חשובים לתהליכי הפרוק. הפיגה ההטמעה של רכיבי המזון, ולא יתכן עיקול תקין.בלא תפקוד תקין של פלורת המעיים בנוסף, מערכת העיכול שלנו מאוכלסת בשמרים ופיטריות בעלי פוטנציאל פתוגני, ולכן חוסר איזון של פלורת המעיים גורם מידי לצמיחה מהירה של גורמים פתוגניים שמפתחים את יכולתה של מערכת החיסון להתגונן בפניהם.
חומציות הקיבה
רמת החומציות (PH) האופטימאלית בקיבה בזמן העיקול הינה בטווח של 1.5 עד 2.5.
רמת חומציות זו. הנוצרת על ידי חומצה הידרוכלורית, היא תנאי הכרחי לעיכול בגלל הפרוק חלבוניים פרט. רמת החומציות חשובה גם להרס של מיקרואורגניזמים ופתולוגים החודרים לגופנו עם המזון. בהיעדר חומציות מספקת, תהליך העיכול משתבש גם במעיים, מאחר שהפרשת אנזימי לבלב מותנה בחומציות מספקת של הקיבה, ברמת החומציות מעל 25 משתבש פירוק החלבנים, ועקב כך עולה הצטברות ללקוט במחלות אוטואימוניות, באלרגיות ובחוסר סבילות למזון.כמו כן, חלה ירדה בספיגה המינראלים ופגיעה באוכלוסיית החיידקים הידידותיים המעודדת את צמיחתם של חיידקים מחוללי המחלה.
פרוביוטיקה – בעד החיים
המונח "פרוביוטיקה" מקורו ביוונית ופירושו המילולי "למען החיים". פרוביוטיקה מתייחסת לקבוצת חיידקים ידידותיים החשובים לשמירה על האיזון המיקרוביאלי במערכת העיכול.
תפקוד תקין של מערכת העיכול, תומכת בפעילות מערכת חיסון ומונעת מחלות. פלורת המעיים משגשגת הכרחית לעיכול וספיגה יעילים של רכיבי המזון ייצור אנזימים וויטמינים שונים, הסדרת חומציות המעיים, כמו גם בפעילות מעיים תקינה וליקוי נאות של מערכת העיכול, המיקרואורגניזם הידידותיים מונעים שגשוג של חיידקים גורמי מחלות.פיטריות ושמרים – ובכך מגנים עלינו מיפני זיהומים במערכת העיכול.
בנוסף החיידקים הידידותיים מפתחים את היווצרותם של חומרים בעלי פוטנציאל מסרטן הנגרמים על ידי החיידקים הרעים".ומסייעים במניעת התפתחות סרטן המעי הגס ותומכים בפעולות מערכת חיסון. המיקרואורגניזמים הידידותיים מיצרים בעבורנו ויטמינים ומסייעים בעיכול חלב ומוצריו.
הגורמים לחוסר איזון של פלורת מעיים:
מצבים מסוימים – כמו טיפולים אנטיביוטיים, הרגלי תזונה לקווים מצבי עקה (סטרס) – עלולים להפר את האיזון העדין של אוכלוסיית המעיים ולגרום לבעיות עיכול. להיווצר גזים, שלשולים, עצירות אף ולזיהומים במערכת העיכול.
מחקרים מצביעים על הקשר שבין חוסר איזון מיקרוביאלי במערכת העיכול לבין מחלות שונות כמו קוליטיס. תסמונת המעי הרגיז, זיהומי קנדידה, אלרגיות שונות, מחלות עור, מחלות אוטואימוניות, ועוד.
אינטראקציות חיוביות עם תרופות:
נטילת תכשירים פרוביוטים במהלך הטיפול האנטיביוטי ולאחריו. משקמת את פלורת המעיים ומונעת שלשולים, והתפתחות זיהומים פטרייתיים וויראליים.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi