המאמר נכתב על ידי עורכת דין טלי אויזרוביץ', העוסקת מזה שנים רבות בנושא דיני משפחה.
חלוקת רכוש בהסכם גירושין
על מנת לסיים יפה, אסור לאישה לעצום עיניים ולומר, הכסף זה התחום של בעלי.
רצוי מאוד לדאוג במשך כל הנישואין למעבר מידע מלא על רכוש וכספים בן בני הזוג ולרישום פורמלי של רכוש על שם שני בני הזוג ולא רק על שם בן זוג אחד.
שיוויון זה יוציא את העוקץ, לנסות לרמות ולהשיג הישגים כלכליים על חשבון הצד החלש יותר.
חשוב במשך כל הנישואין, ללדאוג שיהיה בהישג יד, מידע כתוב על חשבונות הבנק, קרנות השתלמות, דוחות רו"ח אם מדובר בחברה. וכן מותר לבקש מהבעל להביא הביתה מסמכים כאלו ולעיין בהם, אפילו בעזרת איש מקצוע.
לדוגמא, היתה לי לקוחה שבעלה בעל חברות המרויחות הון עתק, כאשר הוא העובד היחידי בהן ונותן שירותי ייעוץ.
בני הזוג חיו ברמת חיים גבוהה וביזבזו כספים על ימין ועל שמאל. דבר אחד לא היה-הם לא רכשו נכסי נדל"ן ולא היו חשבונות וחסכונות בנק משותפים. כל הכסף נחסך בחשבונות החברה ואף בחשבונות בנק על שם הבעל בשווייץ.
בפרוץ המשבר טען הבעל כי החברות התמוטטו, והוא סגר אותן באופן פיקטיבי. האישה עמדה במצב שעליה להוכיח מה מסת רכושם.
לו בנוסף לרמת החיים היתה האישה דואגת במהלך החיים המשותפים, לחסכונות על שמה, לבית שמחציתו על שמה, היתה מנהלת מאבק פשוט יותר. גם לבעל לא היה אינטרס להסתיר ולרמות ולהחריף את המאבק המשפטי לו היה לו ברור כי עליו לשתף את האישה ברכוש שהינו גלוי.
מזלה של לקוחתי זו היה שהגיעו לידיה כל ספרי הנהלת החשבונות של החברות וכך יכלה באמצעות מומחה בית המשפט, להעריך שווי החברות והיא אכן קיבלה מחצית שוויין אולם רק לאחר מאבק גירושין של שנתיים בבית המשפט.
הסכם ממון
אין ספק שעריכת הסכם ממון טרם הנישואין או במהלכם הוא הכלי היעיל ביותר ו יעזור מאוד לסיים יפה את הנישואין. כך מסכימים בני הזוג, עוד שהיחסים טובים, לפני שמסוכסכים עם אמוציות חזקות, על חלוקת הרכוש. כך קיימת וודאות לכל צד, ואין הפתעות ולכן גם אין טעם בריצה למאבק משפטי.
למשל: לקוח בעל עסק החתים את אשתו על הסכם ממון כי שווי העסק לא יחולק אלא רק רווחיו מידי שנה בשנה. הדבר חסך מאבק משפטי ארוך, מינוי מומחה מטעם בית המשפט להערכת שווי העסק ומנע בעיה של תשלום מחצית שווי עסק בעוד אין בידי הבעל המזומנים או כל נכס נזיל אחר, לתשלום זה, למרות שעסקו שווה ממון רב. הסכם זה חסך לבעל מאבק קשה והאישה שויתרה מראש היתה מנועה מלתבוע.
משמורת ילדים
לעיתים על מנת לנקום באב לא מאפשרת האם קשר נורמלי עם הילדים ומערימה קשיים, לרבות הסתת הילדים. על האם להבין שהקשר עם האב הוא חשוב ביותר ולא לנסות למנוע אותו בדרכי הסתה.
דבר זה מזיק לנפשם של הילדים יותר מאשר מזיק לאב. מעבר לכך, הורה משמורן נבחן ביכולתו לאפשר את הקשר עם ההורה השני. התנהגות זו אינה מובילה למקום טוב לאף אחד מהצדדים ולכן מומלץ מראש להימנע ממנה דבר שיעזור לסיום מהיר ויפה יותר של הנישואין.
לדוגמא:
אם שהסיתה את שני ילדיה ודאגה כל פעם לתירוץ אחר מדוע אי אפשר ללקוח שלי האב, לפגוש את הילדים. גם הילדים החלו בשלב מסויים להתנגד לביקורי האב ולא רצו ללכת עימו.
הדבר הקשיח את עמדת האב בסכסוך הגירושין ונוהלה מלחמה קשה על מזונות הילדים והרכוש. כך במעגל שוטה, האב התנגד לתשלום מזונות ראוי ולחלוקה של הרכוש והאם הקשתה יותר ויותר על הסדרי הראיה, עד שקשה היה לדעת מה גרם למה. בסופו של דבר הגיש האב תביעת משמורת והיא כמעט ואיבדה את המשמורת.
לקריאה נוספת בנושא הסכמי ממון, מזונות, גירושין או דיני משפחה בכלל, בקרו בבלוג אלול שהנו הבלוג המשפטי המוביל בישראל וכולל מאמרים עדכניים בנושא: דיני משפחה וגירושין