שלום לכם,
אני מנהלת מחוז בארגון גדול עם אתרים בפריסה ארצית. מנהלי האתרים מנהלים עצמאית את האתר/סניף, המהווה יחידת רווח והפסד עצמאית. עבודה זו, הנה עבודה קשה ומורכבת. המנהלים נמצאים תחת לחץ תמידי ונדרשים לעמידה ביעדים כספיים ואיכותיים במקביל. לעתים קרובות מופנות לאגף משאבי אנוש, שאלות הקשורות בפתרון קונפליקטים באתר, בעיות בתקשורת, וקשיים ביחסי אנוש... וכן צפה ועולה תחושת הבדידות של המנהלים מול הציפיות העולות של הארגון (בכל אתר מנהל אחד האחראי על הצוות). אנו חשים בחיפוש אחר אוזן קשבת. במבנה ארגוני כזה, האם תוכלו להמליץ על מסגרת שתסייע למנהלי האתרים בתחומים ה"רכים"?
תודה
ליאורה, מנהלת מחוז.
שלום ליאורה,
הקשיים והרגשות המלווים את מנהלי האתרים בארגוניכם מוכרים ואופייניים גם בארגונים אחרים בהם נדרש המנהל ל"שורה התחתונה" של הסניף/חנות/אתר/יחידה עליה הוא ממונה. נציין עוד כי יותר ויותר ארגונים מאמצים היום שיטה זו של ביזור והאצלת אחריות וסמכויות למנהלים בדרג הביניים. כך, שתחושת ה"בדידות בצמרת" שבעבר אפיינה בעיקר מנכ"לים, יורדת במדרג הארגוני, ומאפיינת כיום גם מנהלים בדרגים נמוכים יותר האמונים על יחידות רווח והפסד עצמאיות. שינוי זה דורש יכולות אחרות ומיומנויות רחבות יותר מהמנהל בדרג הביניים וכמובן, יכולות רגשיות גבוהות יותר. וכאן, אנו חושבות כי מעניינו של הארגון לאפשר למנהלים הדרכה משולבת בתמיכה שתאפשר פיתוח, התעצמות, רכישת מיומנויות וחיזוק המרכיבים הרגשיים הנדרשים למנהל האתר. כמסגרת מתאימה לסיוע למנהלי האתרים בתחומים לעיל נמליץ על מתכונת של קבוצת עמיתים.
מהי קבוצת עמיתים?
כשמה כן היא, קבוצה של עובדים/מנהלים מאותו הארגון, בעלי מקצוע זהה או דומה הנמצאים בדרג ניהולי זהה או דומה, המתכנסים יחדו לצורך התפתחות אישית, למידה, העצמה, קבלת תמיכה ושיפור הביטחון העצמי.
כדאיות קבוצת העמיתים
אין ספק שהשתתפות בקבוצת עמיתים תורמת רבות למשתתפי הקבוצה –
הקבוצה מהווה מקום לקבלת תמיכה בקשיים ובעיות בעבודה.
הקבוצה מהווה כלי למציאת פתרונות ויציאה מ"תקיעות".
הפעילות מאפשרת הכרות עם עמיתים, הכרות מלמדת ותורמת.
החשיפה ל"מה קורה אצל האחרים" מלמדת רבות ומחזקת ביטחון עצמי.
הפעילות מחזקת תפיסה עצמית וסטטוס של המשתתף.
הפעילות מאפשרת יצירת רשת תמיכה גם לאחר סיומה.
לצד התועלות האישיות המרובות שציינו לעיל, קבוצת העמיתים תורמת רבות לאפקטיביות הארגונית –
העמיתים מועצמים, מקבלים כלים ומשפרים ביצועים.
בין העמיתים בקבוצה מתפתח דיאלוג ישיר התורם רבות לתהליכי העבודה.
הפעילות מחזקת את הקשרים התוך-ארגוניים ומניבה שיתופי פעולה.
המפגשים בהרבה מהמקרים מניבים רעיונות יצירתיים עם מיקוד פרקטי.
גלגלים שהיו תקועים מתחילים לזוז...
מה ההבדל בין קבוצת עמיתים לקורס פיתוח מנהלים
קורס פיתוח מנהלים בדרך כלל מתמקד בפיתוח מיומנויות ניהוליות הנדרשות בדרג הניהולי האמור (עתודה ניהולית, מנהלי דרגי ביניים או מנהלים בכירים). הקורס מתנהל מסביב לנושאים ממוקדים שנבחרו בקפידה ומביאים לידי ביטוי אסטרטגיה ניהולית ותרבות ניהולית. לקורס פיתוח מנהלים מבנה קשיח ובסופו נצפה כי בוגרי הקורס ישלטו ויטמיעו את המיומנות הנלמדות.
לעומת זאת, המיקוד בקבוצת העמיתים הינו בנושאים ה"חמים", בנושאים שמעסיקים את משתתפי הקבוצה בתקופה היעודה. הקבוצה עוסקת במצבי עבודה מורכבים, קשיים ודילמות שמשתתפי הקבוצה מביאים לכתה מהשטח. אומנם, בדרך כלל, מסגרת כללית של נושאים נקבעת מראש (אחרת התוכנית לא תקבל אישור ברב הארגונים...) אך מסגרת זו גמישה לשינויים ו"זורמת" עם הצרכים שעולים במהלך המפגשים. לחשיבה המשותפת תפקיד חשוב בהעצמת המשתתפים הן בפן הרגשי והן בפן האינסטרומנטאלי. העבודה דרך דילמות של המשתתפים מאפשרת, בנוסף לקבלת התמיכה ואפשרויות פתרון לבעל הדילמה, גם למידה עבור שאר הקבוצה. כך, כשהקבוצה מסייעת לאחד ממשתתפיה, כל אחד מהמשתתפים ילמד להכליל לסיטואציות בהן הוא נתקל. בנוסף, תהליך מסוג זה גם מאפשר "למידה כפולה" – לא רק פתרון הבעיה הקונקרטית אלא רכישת דרך ושיטה כיצד לגשת לדילמות מסוג זה בעתיד.
בסוף תהליך של קבוצת עמיתים נצפה כי המנהלים שנטלו חלק בתהליך ירגישו מחוזקים, ביטחונם העצמי יגבר, תחושת הגאווה והשייכות שלהם תגבר והבשלות הרגשית הניהולית שלהם תתעצם וזאת לצד רכישת הידע הניהולי... ורכישת עמיתים תומכים.
כפי שאת יכולה להתרשם, לקבוצת עמיתים יתרונות רבים, היכולים לתת מענה טוב לצרכים שלכם כפי שבאו לידי ביטוי בשאלה.
מאחלות הצלחה בתהליך.