שער הדולר הינו מושג המתאר את ערך הדולר ביחס לערך המטבע בשער העולם. שער הדולר הינו ערך דינמי, המשתנה בכל יום ביחס למתרחש בכלכלה העולמית.
לדוגמה, אם נבחן את שער הדולר ביחס לכלכה הישראלית, בכל יום מוציא בנק ישראל הערכה מחודשת של שער הדולר. במידה וביצעתם עסקה ביחס לשער הדולר, רצוי לבדוק את השער באותו היום, מפני שכשמדובר בסכומי כסף גדולים ויש לזה משמעות, ולכל שינוי במדד יש ערך כספי.
שימושים של שער הדולר בישראל
למרות שהמטבע הישראלי אינו מטבע דולרי, הוא מוצמד ונבחן ביחס לדולר.
בישראל נהוג לשלם על שכר הדירה בצמוד לשער הדולר. כלומר, הסכום החודשי לתשלום הינו דולרי, ובכל חודש השוכרים משלמים בשקלים את הסכום לפי שער הדולר של אותו היום.
לדוגמה: אם שווי שכר דירה הינו חמש מאות דולר לחודש, בתאריך המסוכם בחוזה על פיו משלמים השוכרים לבעל הדירה, מחושב הסכום בשקלים, לפי שער הדולר באותו היום.
גם קנייה ומכירה של נדל"ן מקובלת להתבצע בהתאם לשער הדולר לפי תאריך שמסוכם מראש.
כיום מקובל גם לשלם על פי שער הדולר לאנשי מקצוע בתחום האירועים: צלמי חתונות, תקליטנים ואולמות אירועים. עסקים אלה נוהגים לגבות את התשלום המגיע להם על פי שער הדולר.
שער הדולר בעולם
בשנים האחרונות במקביל למשבר הכלכלי, אנו עדים להיחלשותו של שער הדולר בעולם. חשוב לציין כי היום המצב השתפר ושער הדולר התחזק ביחס לתקופה אשתקד.
היו ימים, לפני כשנתיים, כאשר שער הדולר היה נמוך במיוחד. עובדה זו השפיעה על המצב הכלכלי בכל העולם וכן על הכלכלה הישראלית. היחלשותו של שער הדולר פגע בעסקים רבים בארץ ובעולם.
היות והמחירים היו צמודים לשער הדולר, ירד ערך התשלום במטבע המקומי: מכאן החלה התופעה שאנשי עסקים ובעלי רכוש, החלו להשתמש במחיר של המטבע המקומי על מנת למנוע נזק מצטבר בהכנסותיהם.
עם התאוששות שער הדולר בכלכלה העולמית, אנו יכולים להבחין כי שוב, כי החלו לגבות את הכסף מאיתנו בצמוד לשער הדולר, וכך ע"י משחק עדין במטבע מקומי ודולרי, מצליחים לגבות מאיתנו הרבה מאד כסף.