גז
ישנם טיפוסים שלא אוהבים לשנות הרגלים. אלו אנשים שמאוהבים בשגרה המוכרת והידועה, ומוצאים נחמה בכך שאף פעם אין הפתעות. גם אם השגרה לא תמיד הכי נעימה, לפחות זו השגרה שהם מכירים ויודעים. טיפוסים אלו יעדיפו להישאר בעבודה לא מאתגרת, בחברת אנשים לא מעניינים ואפילו כלקוחות של חברה שגובה מהם תשלומים מופרזים. העיקר שהם נמצאים בסביבה המוכרת שלהם, שעימה הם יודעים כיצד להתמודד.
אנשים אלו אולי לא יכולים להחליף מקום עבודה או חברים בכזו קלות ומהירות, אולם החלפת ספקיות ונותנות שירותים היא פעולה פשוטה הרבה יותר. רבים נוטים להישאר לקוחות של חברה מסוימת, כמו חברת גז, מתוך מחשבה שמעבר חברה יהיה כרוך בפרוצדורה מורכבת, בבירוקרטיה מעצבנת ובכאבי ראש מיותרים. לכן אנשים רבים מעדיפים לשלם יותר ולקבל מעט בעבור הכסף שלהם, רק בשל הסברה שהמעבר יהיה קשה ומסובך.
בעבר, המעבר בין חברת אספקת גז אחת לאחרת אכן היה קשה ואף בלתי אפשרי. אולם הודות לרפורמה שבוצעה בשוק הגז בשנות ה- 90 כיום המעבר מחברת אספקת גז אחת לאחרת הוא קל מאין כמוהו ולא כרוך בתשלומי קנסות ודמי מעבר. כיום פועלות בארץ כ- 19 חברות שונות לאספקת גז וכל חברת גז מספקת הצעות אטרקטיביות בניסיון למשוך כמה שיותר לקוחות לשורותיה.
גם החוק עומד כיום לטובתם של צרכנים המעוניינים להחליף חברת גז. זכויותיהם של צרכנים המעוניינים לעבור מחברת אספקת גז אחת לאחרת מעגנות מעוגנת בשלושה חוקים: חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה) – 1989, פרק ד', חוק המקרקעין (החלפת ספק גז בבית משותף) – 1991, ותקנות ההסדרים במשק המדינה (משק הגז – החלפת ספק גז) - 1991. כל אלו נועדו להבטיח שהמעבר בין חברות אספקת גז יהיה קל, מהיר ובחינם. חוקים אלו מפרטים את החובות והזכויות של צרכנים המעוניינים להחליף חברת גז בשתי דרכים עיקריות: החלפת חברת גז עבור צרכן בודד הצורך מיכלי גז, והחלפת חברת גז עבור קבוצת צרכנים באמצעות מערכת גז מרכזית (מכל גז הטמון בקרקע או כמה מיכלי גז משותפים).
אם מדובר בצרכן יחיד הצורך מיכלי גז, עליו קודם כל לערוך סקר שוק ולקבל הצעות מחיר מחברות גז מתחרות. לאחר שבחר חברת גז חדשה והתקשר עימה בחוזה, עליו להודיע בכתב לחברת הגז הישנה על רצונו להתנתק משירותיה הכוללים אספקת גז והשאלת מכלי גז וציוד נלווה. מרגע ההודעה, חברת הגז מחויבת להגיע לבית הלקוח, לפרק את הציוד שבבעלותה ולפנות את מיכלי הגז תוך 10 ימי עבודה. במידה והיא לא עשתה זאת, חברת הגז החדשה יכולה לעשות זאת במקומה ולמסור לה את מיכלי הגז והציוד שפירקה עבורה. במידה והצרכן הפקיד דמי פיקדון אצל חברת הגז הישנה, עליה להחזיר לו אותם.
אם מדובר בקבוצת צרכנים המעוניינת להחליף חברת אספקת גז (בבנייני מגורים משותפים), חשוב לדעת שאפשר לעשות זאת בתנאי שחלפה לפחות שנה מהיום שבו החלה לפעול חברת הגז הנוכחית בבניין. במידה וחלפה שנה, בעלי הדירות בבניין יכולים לפנות לחברות גז מתחרות לקבלת הצעת מחיר. מכיוון שאספקת גז בבניין משותף מתבצעת על ידי מערכת גז מרכזית, נדרשת הסכמה של לפחות 50% מדיירי הבניין. לאחר שהושגה ההסכמה ונבחרה חברת גז חדשה, יש להודיע לחברת הגז הנוכחית על הרצון להתנתק ממנה, והחברה מחויבת תוך 15 ימים להחזיר לכל הדיירים את הפיקדון שהפקידו אצלה. חברת הגז הישנה מחויבת על פי חוק למכור את צובר הגז לחברת הגז הנכנסת במחיר שנקבע בצו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחיר מכל גפ"מ נייח), התשס"ט – 2009.
לסיכום, גם אם אתם אוהבים את השגרה שלכם, יש הרגלים שחייבים לשנות. אם אתם לא מרוצים מחברת הגז שלכם, ומעוניינים במחיר משתלם יותר ובשירות טוב יותר, כיום אתם יכולים להחליף חברת אספקת גז בקלות, במהירות ובחינם.