חובת שמירת הסוד הרפואי והסנקציות הנובעות מהפרתה, נסמכת על 4 חוקים והוראות לפי סדר חקיקתם:
· חוק דיני העונשין (פקודת החוק הפלילי) – בסעיף 496 נקבע: כל אדם אשר מסיבת מקצועו או מלאכתו הגיעו אליו ידיעות חשאיות והוא נדרש לשמרן בסוד ולא עשה כן ייענש בעוון, הסנקציה היא עד שלוש שנות מאסר. (ישנם חטאים, עוונות ופשעים) הכוונה היא לכל אדם, לא משנה מקצועו (כולל המנקה) והכוונה היא לאדם שלא מוסמך לקבלו.
· חוק הגנת הפרטיות (חוק צנעת הפרט) – נחקק ב-1981 שני סעיפים: כאשר החוק דן בסוגיה מהי פרטיותו של אדם,נקבע כי הסטאטוס הרפואי של האדם נמנה על פרטיותו- כולל כל מחושיו ומכאוביו, הן בכתב והן בע"פ. דבר שני- רק בעל הסוד- דהיינו המטופל, זכאי לוותר על סודו הרפואי.
· חוק זכויות החולה – משנת 1996. מקדיש פרק שלם לנושא המידע הרפואי והסודיות הרפואית, כולל נהלים בקשר לסודיות המידע הרפואי. קובע מתי ניתן שלא למסור לחולה את סודו. הכלל הוא כי מדובר בסודו של החולה, לא של הרופא ולא של המוסד הרפואי, לפיכך יכול רק הוא לוותר עליו.
· החוק לטיפול בחולי נפש, - 1991 חוק זה אליו אתייחס בהמשך קובע בין השאר מה מותר לפסיכיאטר מומחה לא לספר למטופל, אם בכלל
מה כולל הסוד הרפואי?
· ספקטרום חובת שמירת הסוד הרפואי משתרע על כל מידע, הן בכתב והן בעל-פה, החל מן האנמנזה, עבור מן הבדיקות הרפואיות ותוצאותיהן, הדיאגנוזה והפרוגנוזה, ועד היחסים שבין המטפל למטופל. חובה זו חלה על כל מי שבא במגע עם החולה במסגרת תפקידו, לרבות אחיות, רוקחים, מזכירה רפואית, המנקה של המרפאה, ועד לטבח בית החולים.
· עצם עובדת היות אדם זקוק לעזרה רפואית -למשל בבריאות הנפש, אם יש לו חרדה קלה או קשה- אינה חלק מחובת הסודית
· כאשר מטופל אינו מבקש לדעת את סודו הרפואי, לא חלה חובה על הרופא לידע את החולה למעט הוראות רפואיות (תרופות ומינונן).
· אם רופא סבור כי בהעברת המידע יש כדי להזיק לחולה- רשאי הרופא להעביר את ההכרעה בסוגיה לועדת האתיקה (חוק זכויות החולה).
· אין לחולה או לעיזבונו עילת תביעה בכך שרופא יידע אותו בדבר מחלתו (התאבד אחר כך), אלא אם ידע הרופא מראש שהחולה אובדני ועצם מסירת המידע יש בכך כדי להחמיר מצבו של החולה.
· צלום או תוצאות בדיקה הן בבעלות בית החולים החולה זכאי לקבל העתקים, אך ניתן למנוע מחולה לקבל תוצאות הבדיקות במידה וטרם הסתיימו.
· לחולה יש זכות לח"ד שנייה לפי חוק זכויות החולה ויש לסייע לו בכך.
· כל תעודה רפואית יש לציין למי היא ניתנת מכיוון שהמטרה מכתיבה את תוכנה של התעודה.