חברות הביטוח מציעות בתקופה האחרונה ביטוח תרופות בתנאים מצוינים. אמנם קורץ מאד להצטרף ולרכוש אחת מפוליסות כיסוי תרופות אלו אך נשאלת השאלה מדוע יש להצטרף כלל? האם אין די בהיצע אשר מציעות קופות החולים? על מנת לענות על שאלה זו יש לבחון את השתלשלות הדברים החל משנת 1998.
ביטוח תרופות - ראשית דבר
בשנת 1998 המצב היה כי אזרחי המדינה היו יכולים להצטרף כחברים בקופת חולים אשר הסכימה לקבלם. קופות החולים השונות הי עצמאיות וכל אחת מהן החליטה על מדיניות שונה ביחס לרמת שירותי הרפואה וכיסוי התרופות אשר הציעה לחברי הקופה. עם השנים התפתח פער גדול בין קופות החולים השונות. הער היה גדול עד כדי כך עד שחברי קופת חולים מכבי אשר הייתה המתקדמת מבין קופות החולים דאז זכו לשירותי בריאות בהיקף הגדול בכשישים אחוז יחסית לחברי קופת חולים הכללית אשר לא רק הציעה שירותי בריאות ירודים יחסית לקופת חולים מכבי אלא אף סבלה מקשיים כלכליים.
על מנת להציל את קופת חולים הכללית ולהשוות את שירותי הבריאות להם זכאים אזרחי המדינה, החליטה ממשלה על מדיניות בריאות חדשה על פיה כל אזרחי המדינה יהיו חייבים להיות חברים בקופת חולים על פי רצונם מחד ומאידך על כל קופות החולים היה לתת שירותי בריאות אחידים כפי אשר נקבעו על ידי הממשלה.
כיוון וקופת חולים הכללית קבעה למעשה את סף שירותי הבריאות הנמוך ביותר לו זכו אזרחי המדינה אשר היו חברים בקופת חולים כשלהי, קבעה המדינה את אשר היה נהוג בקופת חולים הכללית כסל שירותי הבריאות לו יהיו זכאים אזרחי המדינה כולה.
התחלה זו יצרה פער בין שירותי הבריאות לה זכו חלק מן אזרחי המדינה בעבר לרמת השירותים הרפואיים לה היו זכאים לאחר המהפכה בקופות החולים, והחלה בתהליך אשר גרר את הצורך בפוליסת ביטוח תרופות פרטית.
ביטוח תרופות - השב"ן
כתוצאה מן הצורך בקיום שירותי בריאות נוספים על אלו של סל הבריאות הממלכתי, קופות החולים השונות הוסיפו נדבכי שירותים רפואיים לרובד אשר הוצע על ידי סל התרופות הממלכתי. שירותי בריאות נוספים אלו נקראו בקיצור שב"ן וניתן היה לרוכשם מקופות החולים השונות. מרבית הקופות הציעו שב"ן בשתי רמות אשר הרמה המורחבת מבין שתיהן הכילה נוסף על יתר שירותי הבריאות אף את כיסוי התרופות אשר אינן בסל הבריאות הממלכתי.
ביטוח תרופות - תרופות מצילות ומאריכות חיים יוצאות מהשב"ן
עשור לאחר מהפכת קופות החולים, בשנת 2008 החליטה הממשלה לא לאפשר לקופות החולים להמשיך ולשווק כיסוי תרופות במסגרת השב"ן כי דבר זה יצר מחדש את הפער אשר היה קיים בעבר בין קופות החולים השונות.
בעשור אשר חלף, גם חברות הביטוח נכנסו למשחק ומכרו פוליסות ביטוח בריאות אשר כללו גם סעיפי כיסוי תרופות. חברות הביטוח אשר ביקשו לאפשר לחברי הקופות גישה לכיסוי תרופתי, יצרו שיתופי פעולה בינן לבין חברות הביטוח.
מצב התרופות כיום בסל התרופות הממלכתי
בעשור אשר חלף, סל התרופות אשר החל כסל תרופות מצומצם חווה צמצום נוספת עקב שחיקת תקציבו בממשלה. אמנם, חל גידול לכאורה בתקציב סל התרופות הממשלתי, אך מאידך גידול זה לא היה ריאלי יחסית לקצב גידול האוכלוסייה ולהתקדמות מדע הרפואה.