לרשות המשקיע עומדים מקורות מידע רבים על השוק הפיננסי, וכן על כל אחת מהחברות הנסחרות בבורסה. מקורות המידע הנם כלי עזר חשוב בתהליך קבלת ההחלטות של המשקיע והוא ניזון מהמקורות הבאים:
1. אמצעי התקשורת השונים
• המשקיע ניזון מאמצעי התקשורת השונים החל מהעיתונות, כולל העיתונות הכלכלית, ועד לשידורי הטלוויזיה והרדיו, אלה מתארים את האירועים הפוליטיים והכלכלים בעולם אשר יש להם השלכות על שוק ההון המקומי.
• מידע המתקבל מניתוחים והערכות כלכליות של גופים פיננסים פעילים הקשורים לשוק ההון – אלה מתקבלים מניתוחי מחלקות המחקר של הבנקים המסחריים, הן כמידע למשקיע והן כעדכון שוטף ליועצי ההשקעות של גופים אלו. בנוסף לכך, מתקבלים ניתוחים ופרשנויות של גופים פיננסים אחרים, כגון: ברוקרים פרטיים, גופים המבצעים הערכות שווי, יועצים ומומחים בשוק ההון הכוללים את הדרג האקדמי.
• ניתוח המתקבל מפרסומים שונים – מגיליון השערים היומי בהוצאת הבורסה, מפרסומיה האחרים של הבורסה, כגון: מדריך איגרות חוב, אחזקות בעלי עניין, מדדי סחירות, ופרסום נתונים פיננסים של החברות הבורסאיות.
• ניתוח המתקבל מהעיתונות הכלכלית אודות מצבן העסקי של חברות הנסחרות בבורסה מתשקיף החברה בעת ההנפקה - מתשקיפי החברות בעת ההנפקה, מדוחותיהן הכספיים ניתן לנתח את מצבן העסקי.
2. גיליון שערים
מידי יום מפרסמת הבורסה לניירות ערך את גיליון השערים הכולל את שערי כל ניירות הערך הנסחרים בה. תפוצת הגיליון היא לנציגי חברי הבורסה בלבד. ציבור המשקיעים יכול להשיג את המידע המפורסם בסניף הבנק בו הוא מבצע את השקעותיו הפיננסיות.
המידע כולל את: שם הנייר, מספרו הסידורי, מידע רלוונטי אחר לגביו. במידה והוא נכלל בקבוצת ההמירים (איגרות חוב להמרה ואופציות), מתפרסם גם עודף הביקוש / ההיצע היומי בנייר, היקף המחזור היומי שבו נסחר הנייר בערכים נקובים וכספיים, שיעור התנודה היומי, בנקודות ובאחוזים, שערו החדש של הנייר לאחר התנודה בו, וכן המסחר ותוצאות המסחר באיגרות חוב.
הבורסה מפרסמת בגיליון זה גם את עסקאות הקיזוז הפנימי של חברי הבורסה המחויבים לדווח על קיזוזי יום אתמול. כמו כן מתפרסמות סטטיסטיקות שונות של תנודות תקופתיות על פי מגזרים ענפיים.
3. דוחות כספיים
כל חברה הנסחרת בבורסה מחויבת בפרסום דוחותיה הכספיים, מאלה ניתן ללמוד על מצב עסקיה בתקופת הדיווח, הדוחות מתפרסמים ארבעה פעמים בשנה (אחת לרבעון קלנדארי, זאת אומרת בסוף חודשים מרץ, יוני, ספטמבר, דצמבר).
הדוחות הכספיים כוללים:
• מאזן – הצגת מצבת הנכסים וההתחייבויות של החברה ליום הדיווח.
• דוח רווח והפסד – הצגת סך כל ההכנסות שהיו לחברה בניכוי הוצאותיה – עודף הכנסות על הוצאות מתקבל כרווח ואילו עודף הוצאות מתקבל כהפסד, מהדוח אנו למדים על מצבה העסקי של החברה בתקופה המדווחת.
• דוח על תזרים מזומנים – מפרט ומסביר את השינויים ביתרות המזומנים של החברה בתקופה המדווחת.
גידול במזומנים- מוסבר על ידי המקורות הכספיים שהתווספו.
קיטון במזומנים – יפורט על ידי השימושים בכספים לפעילות השקעה, החזר חובות, ופעילות שוטפת עסקית אחרת.
4. תשקיפי הנפקה
חברה אשר מעוניינת לצאת בהנפקה של מניותיה לציבור נדרשת לפרסם "תשקיף".
תשקיף – התשקיף מציג מידע אודות החברה ומצבה הפיננסי.
אישור התשקיף על ידי הרשות לניירות ערך – התשקיף עובר תהליך של אישור על ידי הרשות לניירות ערך, אשר בודקת בטרם מתן האישור כי המידע המוצג על החברה, וכי הדוחות הכספיים שלה ערוכים בצורה נאותה ונותנים מידע מלא על מצב החברה.
הנושאים הנכללים בתשקיף – בעמוד הראשון על כריכת התשקיף מצוינים הפרטים הבאים: ההצעה להנפקת ניירות ערך לציבור, הרכב ההנפקה, ומחיר היחידה של חבילת ההנפקה, כמו כן מפרט התשקיף בעמוד זה את האירועים החשובים שהתחוללו לאחרונה בחברה.
התשקיף ערוך כחוברת המכילה מספר עמודים תחת פיקוחם וחתימתם של רואי החשבון החיצוניים ועורכי הדין של החברה. התשקיף מכיל:
1. רקע כללי על החברה – סוג מוצריה, פלח השוק למוצרים אלו, ענף עיסוקיה, התפלגות
הכנסותיה בין היצוא לשוק מקומי, מוצריה השונים ובין ענפי פעילותה השונים במידה וקיימים כאלו. וכן את המבנה הארגוני שלה.
2. דוחות כספיים – החברה מציגה דוחות כספיים לחמש השנים האחרונות, במידה והיתה
לה פעילות עסקית במהלך התקופה הזו. הדוחות האחרונים הנכללים בתשקיף הם הדוחות לרבעון האחרון לפני מועד ההנפקה.
3. עסקאות שונות – התשקיף מפרט את העסקאות שנערכו עם בעלי השליטה בחברה,
תביעות משפטיות כלפי החברה, או כאלו שהוגשו מטעמה כלפי אחרים, וכן כל פרט
רלוונטי אחר שיכול לסייע בידי המשקיע בקבלת ההחלטה האם להשקיע במניות החברה.
5. מדדי מחירי המניות
מדד זה הנו מכשיר סטטיסטי המבטא את השינויים ברמת המחירים הממוצעת של קבוצת מניות קבועה.
המדידה מתייחסת למחירי המניות כאשר ככל ששווי השוק של מניה גבוה יותר, כך השפעתה על המדד גבוהה יותר.
6. מדדים עיקריים בבורסה בתל אביב
מדד ת"א 25
מורכב מ־25 המניות בעלות שווי שוק גבוה ביותר מבין 200 המניות עם המחזור היומי הממוצע הגבוה ביותר (200 המניות הסחירות ביותר), כאשר משקל כל מניה במדד נקבע על פי שווי שוק היחסי שלה לעומת סך שווי השוק של 25 המניות המופיעות במדד.
קיימת מגבלה שבשום מקרה מניה לא תקבל משקל של יותר מ־9.5 אחוז מהמדד.
רשימת המניות הנכללות במדד זה, נקבעת לפי שווי השוק שלהן פעמיים בשנה, בתאריכים הבאים: 15.6 ו־15.12.
החל מתחילת שנת 2007 ,מניה של חברה תיכלל במדד תל אביב 25 רק אם לא פחות
מ 22.5 אחוז מהון מניותיה מוחזק בידי הציבור
מדד ת"א 75
מורכב מ־75 המניות בעלות שווי שוק גבוה ביותר שאינן נכללות ברשימת מניות ת"א 25 , אבל מופיעות ברשימת 200 המניות בבורסה עם המחזור היומי הממוצע הגבוה ביותר. (200 המניות הסחירות ביותר). רשימת המניות הנכללות במדד זה, נקבעת לפי שווי השוק שלהן פעמיים בשנה, בתאריכים הבאים: 15.6 ו־ 15.12.
החל מתחילת שנת 2007 ,מניה של חברה תיכלל במדד תל אביב 25 רק אם לא פחות
מ - 20 אחוז מהון מניותיה מוחזק בידי הציבור
מדד ת"א 100
מורכב מ־100 המניות בעלות שווי שוק גבוה ביותר מבין 200 המניות עם המחזור היומי הממוצע הגבוה ביותר (200 המניות הסחירות ביותר).
במדד זה נכללות גם המניות השייכות למדד ת"א 25 וגם המניות השייכות למדד ת"א 75 .
מדד ת"א בנקים
מורכב מחמש המניות בעלות שווי שוק גבוה ביותר של הבנקים המסחריים.
מדד תל־טק
מורכב ממניות של חברות מתחום המחשבים, האלקטרוניקה ומחקר הפיתוח אשר עומדות בתנאים מסוימים.
מדד תל־תק 15
מורכב מ־15 המניות בעלות שווי שוק גבוה ביותר, מבין המניות השייכות למדד התל־טק. מניות אלה מופיעות ברשימת 200 המניות בבורסה, בעלות המחזור היומי הממוצע הגבוה ביותר (200 המניות עם הסחירות הגדולה ביותר).
מדד יתר 150
מורכב מ־150 מניות "היתר", הינו מניות שלא נכללות במדד ת"א 100, בעלות שווי שוק הגבוה ביותר מבין 350 המניות עם המחזור היומי הממוצע הגבוה ביותר, (350 המניות עם הסחירות הגדולה ביותר).
מדד יתר 30
מורכב מ־30 מניות "היתר", הינו מניות שלא נכללות במדד ת"א 100, בעלות שווי שוק הגבוה ביותר מבין 350 המניות עם המחזור היומי הממוצע הגבוה ביותר (350 המניות עם הסחירות הגדולה ביותר).
מדד פיננסים 15
מורכב מ־15 מניות של חברות בתחום הפיננסי (מניות של בנקים וחברות ביטוח), בעלות שווי השוק הגדול ביותר מבין החברות בתחום זה.
מדד נדל"ן 15
מורכב מ־15 מניות מתחום הנדל"ן בעלות שווי השוק הגדול ביותר מבין החברות בתחום זה.
מדד השחרים
מורכב מכל איגרות החוב מסוג "שחר" הנסחרות בבורסה. מדד זה מייצג את מחירי איגרות החוב הממשלתיות אשר אינן צמודות ומעניקות למשקיע ריבית קבועה.
אין לראות במידע ו/או התכנים המופיעים כמתן יעוץ ו/או מצג כלשהו. אין להסתמך על המידע ו/או התכנים לצורך קבלת החלטות בנושאים כלכלים ו/או כספיים ו/או אישיים ו/או ביטוחיים ו/או אחרים. עליך לפנות ליועץ מוסמך בכל תחום.
תודה לפאונדרס בית השקעות