פשיטת רגל מוגדרת כמצב בתחום המשפטי ולפיו אדם מסוים אינו יכול לשלם את חובותיו הכספיים. מצב זה למעשה מספק לחייב הגנה יחד עם תנאים מגבילים שונים.
הליכי פשיטת רגל שונים ממדינה למדינה, כאשר גם בישראל פשיטת רגל אמנם מוגדרת בצורה זהה ליתר מדינות העולם, אך הליך פשיטת רגל הוא שונה מהאופן בו הוא מתבצע במדינות אחרות.
בישראל, רק בשנת 1980 נוסחה פקודה המסדירה את נושא פשיטת הרגל, וגם נקראת "פקודת פשיטת הרגל". משרד המשפטים ממונה על ביצועה של הפקודה ועל יישומה בשטח.
איזה גוף מייצג את האינטרס הציבורי בהליך פשיטת רגל?
בישראל, הרשות החוקית האחראית על ייצוג הציבור בהליך של פשיטת רגל הוא גוף הנקרא "הכונס הרשמי". הכונס הרשמי הוא אחד האגפים של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. הכונס משמש כמפרק זמני עד למינוי מפרק קבוע על ידי בית המשפט.
פשיטת רגל- שלבים
להליך של פשיטת רגל יש מספר שלבים. בתחילה, החייב מקבל צו כינוס נכסים, מאותו הרגע יכול בית המשפט המחוזי לעכב את כל ההליכים המשפטיים הקיימים נגד החייב. פעולה זו נראית כהקלה של ממש לחייבים, אולם יחד עמה מגיעות גם חובותיו של החייב. על החייב נאסר לצאת מגבולות ישראל וכמו כן לקיים פעילות כלכלית. מדוע? לא כדי להעניש אלא כדי למנוע ממנו לצבור חובות. יחד עם כל אלו הוא מחוייב לשלם סכום כסף חודשי לכונס הראשי.
חודשים מספר מכינוס הנכסים של החייב מתקיים דיון בבקשה להכריז על החייב כפושט רגל.
פשיטת רגל ופניה לעורכי דין
נדמה כי כל ההליך של פשיטת רגל מתקיים במרחב שבין הכונס הראשי לאותו אדם החייב. זוהי קביעה שאיננה מדויקת. בישראל כמו גם ביתר מדינות העולם ניתן לפנות אל משרד עורכי דין לקבלת ייעוץ משפטי הולם. פניה אל משרד עורכי דין בשלב מוקדם של התהליך יכול לסייע בידיו של החייב לעבור את התהליך בצורה המהירה ביותר והיעילה ביותר מבחינתו. חשוב להתייעץ עם משרד עורכי דין המתמחה בנושאי פשיטת רגל ולקבל ממנו מידע לגבי האפשרויות בנושאי פשיטת רגל העומדות בפני החייב.
כיצד מסתיים הליך פשיטת רגל
לאחר תהליך ארוך שיכול להסתיים אחרי מספר חודשים או שנים, מגיע לסיומו הליך פשיטת רגל.
בית המשפט הוא זה שמכריע בעניין זה ומוסר צו המהווה אישור לתום התהליך. בית המשפט קובע באם למסור צו זה או לא בהסתמך על נתוני החובות ובדיקה האם כל החובות שולמו לנושים.
עם מסירת הצו מסתיימות למעשה כל ההגבלות שחלות על החייב מתוקף תהליך פשיטת הרגל. בישראל בשנת 1996 נכנס לתוקפו תיקון לפקודת פשיטת רגל. עד לאותה שנה ההליכים היו נמשכים שנים רבות וארוכות. כיום יש אפשרות לקבלת הצו בצורה מהירה יותר מבעבר. באופן טבעי ואף צפוי חלה עליה במספר האנשים שהגישו בקשה לפשיטת רגל מאז.