רוב האנשים מתפרנסים מעבודתם, ולכן כאשר הם מאבדים את היכולת לעבוד – הם מאבדים באותה עת גם את היכולת להתפרנס. ביטוח אובדן כושר עבודה יספק למבוטחים מקור הכנסה קבוע כל עוד אינו מסוגל לעבוד במקצועו או במקצוע חלופי. אגב, אף שהפיצוי החודשי המשולם בגין אובדן כושר עבודה חייב במס, ברוב המקרים מבוטחים הנמצאים במצב של אובדן כושר עבודה עשויים לקבל פטור חלקי או מלא בגין מצבם הבריאותי.
במשך שלושת או ששת החודשים הראשונים מתחילת אובדן כושר העבודה, לפי תנאי הפוליסה ועל פי בחירת המבוטח, אין הוא זכאי לפיצוי. זוהי תקופת ההמתנה, שבמהלכה כולם מקווים שיחלים ממחלתו או מפציעתו. תקופת ההמתנה מיועדת למנוע מצבים שבהם יתבע המבוטח פיצוי על אובדן כושר עבודה בשל מחלות או פציעות קלות.
אם המבוטח לא כשיר לעבודה גם לאחר תום תקופת ההמתנה, תחל חברת הביטוח להעביר לחשבונו תשלומים חודשיים עד תום תקופת הביטוח, או עד חזרתו לעבודה, או שייצא לגמלאות בגיל 67 (לפי המועד המוקדם מביניהם).
במקרה שהמבוטח החלים, ובתוך 9 חודשים מהתשלום האחרון של הפיצוי הוא חוזר שוב למצב של אובדן כושר עבודה (בגין אותה תאונה או אותה מחלה) - הוא יחזור לקבל את הקצבה החודשית, והפעם ללא תקופת המתנה.
במקרים מסוימים שבהם המבוטח נטל סיכונים במודע והייתה לו תרומת משמעותית לאובדן כושר עבודתו, אין חברת הביטוח חייבת לשלם לו פיצויים בגין אובדן כושר עבודה. למשל, במקרה שהמבוטח ניסה להתאבד או פגע בעצמו בכוונה, כאשר השתתף באירוע פלילי או ביצע פשע, כאשר נהג בשכרות וצרך סמים. כמו כן, חברת הביטוח פטורה ממתן פיצוי במקרים שהמבוטח נפגע במלחמה, בפיגוע טרור, או בתאונה בעת היה בשרות צבאי או משטרתי (במקרים אלה המבוטח זכאי לקצבה ממשלתית). המבוטח לא זכאי לפיצוי גם במקרה שנחשף לקרינה רדיואקטיבית, בעקבות סיבוכים בריאותיים במהלך הריון או לידה, או בגין מחלת האיידס ותסמונות נוספות של כשל חיסוני. המאמר הועלה על ידי צוות קידום בגוגל, נותן שירותי כתיבת תוכן