למאמרים נוספים: עו"ד אירית רייכמן
במצב בו בני זוג עומדים בפני חלוקת רכוש בהליך גירושין, קיימת בעיה כאשר אחד מבני הזוג פרש לפנסיה מוקדמת. במקרה זה, על הפנסיונר לחלוק את גמלתו עם הצד שכנגד.
אולם, במידה והצד שכנגד ממשיך לעבוד במשרה מלאה, הוא יקבל למעשה הכנסה כפולה:
•מחצית הגימלה של הפורש מכח חוק יחסי ממון
•משכורת שוטפת ממקום עבודתו
מנגד, הצד שפרש לגמלאות בפרישה מוקדמת ישאר עם מחצית הגימלה בלבד, שכן קיימת אפשרות שהצד שפרש אינו יכול להשתלב שנית בשוק העבודה מפאת גילו.
מה עושים במצב כזה? איך בית המשפט מתייחס לאי השיוויון?
במצב זה נוצר חוסר שוויון משמעותי בין בני הזוג. יש לזכור שמשכורת היא פרי של עבודה ומאמץ, אשר לצד שפרש אין חלק בהכנסה זו. בעוד זכות הפנסיה הינה חיסכון שנצבר ככל חיסכון אחר\ שלכאורה אין מניעה לחלקו מיד עם הפרישה.
בפסה"ד בעניין פלונית (תמ"ש (קריות) 1326/01) קבע השופט ניצן סלימן כי במצב בו חלוקתה של פנסיה מוקדמת תביא לפער של כמעט 20,000 בין הכנסותיהם החודשיות של בני הזוג, נכון לסטות מעיקרון החלוקה של הגימלה המוקדמת.
עוד קבע השופט כי עד למועד פרישת הבעל לא יהיה זכאי לחלק בגימלת הפנסיה של האישה ולכשייצא לגמלאות יאוזנו גמלאות הצדדים לפי חוות דעתו של האקטואר (אדם העוסק בתכנון תנאי פנסיה).
כתבות נוספות: עו"ד אירית רייכמן
במקרה שהובא בפני השופטת אספרנצה אלון (תמ"ש (חיפה) 13630/08)
6 שנים הפרידו בין מועד יציאתו של הבעל לגימלאות לבין מועד פרישתה של האישה. במצב זה, לו יחלקו הצדדים בפנסיית הבעל, יווצר פער של כ-10,000 ₪ בין הכנסות הצדדים מידי חודש למשך 6 שנים.
מאידך, היות ועל הצדדים חלה חזקת השיתוף, לאישה יש זכות קניינית חוקתית בפנסיית הבעל בכל זמן בו היא תינתן לו. השופטת אלון הקישה מהפסיקה החלה על הוראות סעיף 8(2) לחוק יחסי ממון לפיהן יש לסטות מחלוקה שווה של נכסי בני הזוג רק בהתקיים נסיבות מיוחדות, במקרים חריגים ובמשורה – היות והיא פוגעת בקניין, בוודאות המשפטית ובציפייה הסבירה.
במקרה הנידון, קבעה השופטת שכפי שנקבע בבע"מ (מחוזי ירושלים) 485/09 פלונית נ' פלוני- הפער בהכנסות הצדדים אינו מהווה נסיבה מיוחדת ואינו מוליד חוסר איזון בולט המצדיק חריגה מהכלל המורה על חלוקת רכוש משותף בחלקים שווים ואינו מצדיק פגיעה בזכויותיה הקנייניות של האישה.
השופטת קבעה כי חלוקת זכויות הפנסיה אינה אלא רכיב אחד מתוך חלוקת הרכוש הרב של בני הזוג ולכן במקרה זה היא הורתה לבעל לשלם לאישה את חלקה בגימלתו החל מרגע יציאתו לפנסיה.
לכתבות נוספות: עו"ד אירית רייכמן