טיפול משלים בשיטת הביופידבק - מאת ד"ר יגאל גליקסמן Ph.D.
שיטת הביופידבק שונה משיטות טיפול אחרות, בעובדה, שניתן לראות או לשמוע, הלכה למעשה, כיצד יכול כל אדם ליישם את הטכניקות שלמד, לצורך שליטה רצונית על תגובות פיזיולוגיות בלתי רצוניות בגופו, לשנותם, לווסתם ולאזנם בהתאם לצורך (שינוי ברמת העוררות הרגשית, המתח הפיזיולוגי, קצב ואופי הנשימה והדופק, זרימת הדם בגוף ואפילו הפעילות המוחית).
הלמידה והתרגול העצמי מובילים לפיתוח ושיפור מיומנויות ביצוע, אינן דועכות (כמו למידת רכיבה על אופניים או שחייה - "פעם למדת לעולם לא תשכח". כמובן במידה ויש רצון להגיע להישגים טובים יותר, יש צורך בתרגול עקבי ורציף).
התרגול של טכניקות שיטת הביופידבק אינו מותנה בהוצאות כספיות, הקשורות ברכישת מכשור. הדגש הוא על למידה חוויתית נטולת תלות במכשור (כמובן ניתן לרכוש מכשור מתאים בעלויות סבירות למי שמעוניין).
הצורך בשליטה עצמית רצונית, על המערכת הבלתי רצונית (אוטונומית - סימפתטית) של הגוף, מלווה את האדם במשך אלפי שנים. מאחר שלא ניתן לשלוט על מה שאיננו מודעים לו, ניצבת בפני האדם זה שנים רבות המטרה לפיתוח ושיפור המודעות העצמית, במקום הגבוה בסדר העדיפויות האישיים שלו.
אנו יודעים, כי אחד האספקטים החשובים ביותר של הפילוסופיה המזרחית - היוגה, הבודהיזם והזן - בניגוד לזו הקיימת בעולם המערבי, הוא ללמד ולאמן את האינדיבידואל "יכולת הסתכלות והקשבה פנימה", וזאת, על מנת לשלוט באמצעות המחשבה והרצון, על פעילויות פיזיולוגיות המתרחשות בגוף.
הביופידבק נחשב לאחד מהגילויים החדשים המסעירים ביותר - ופוטנציאלית מרחיקי הלכת ביותר - אשר צמח אי פעם מבסיס המחקר הביו-רפואי הפעיל. זו הייתה, למעשה, התפרצות וולקנית של גילוי, שגרמה למהפכה ולגורם מדרבן בחשיבה המדעית והציבורית.
אם כן מדובר בשיטה לימודית חוויתית, לא חודרנית שמטרתה להקנות לאדם תוך זמן קצר ידע, כלים ומיומנויות לצורך פיתוח רגישות, מודעות ושליטה רצונית על תגובות לא רצוניות.
על מה מבוססת השיטה?
השיטה מבוססת על שלושה תחומים עיקריים:
1. הרפואה - הביולוגיה.
2. הפסיכולוגיה.
3. הטכנולוגיה.
כמו כן גם על תחומים כמו הרפואה ההתנהגותית, לפיה נלמדות טכניקות התמודדות, לצורך מניעת מחלות ובעיות רפואיות, תוך כדי שיפור וטיפוח איכות החיים, שינוי הרגלי התנהגות מזיקים ובכך לגרום ליכולת תפקודית אישית טובה יותר, במצבי חיים שונים.
השימוש המוקדם בביופידבק, ללא מכשור, היה כבר ידוע לפני שנים רבות. ידוע, כי יוגיסטים למדו לווסת את קצב המטבוליזם שלהם, על ידי טכניקות נשימה, שאפשרו להם להגיע לנשימה אחת לדקה, בזמן שהממוצע האופטימאלי הידוע, במקרים של הרפיה, הוא 6-8 נשימות לדקה.
1938 Lindsley & Sassaman דיווחו על אדם, שהיה מסוגל לשלוט על סימור שערו, בכל שטח גופו למשך זמן שרצה.
1959 McClure דיווח על אדם, שהצליח להפסיק את פעימות ליבו, לכמה שניות באופן רצוני.
1939 Ogden & Shock ציינו מספר מקרים, בהם הצליחו נבדקים להאיץ, באופן רצוני, את קצב פעימות הלב, באופן משמעותי.
1958 Luria תאר מקרה של נבדק, שהצליח לשנות את קצב פעימות ליבו, בצורה חדה, ולהורידו ל- 40 פעימות לדקה מסף של 80 פעימות. כמו כן, הצליח לחמם את טמפרטורת העור בידו האחת ובאופן סימולטני להוריד את טמפרטורת היד השנייה.
ניצנים ראשונים של השימוש בביופידבק צמחו בארצות הברית בשלהי שנות ה- 50.
למעשה, נוצרה קואליציה בין תחומים, כמו הלמידה הביהביוריסטית, ההנדסה הביו רפואית הפסיכופיזיולוגיה ועוד..
כבר מאמצע שנות ה-60, הוכיחו חוקרים כמו מילר, שפירו, אנגל ועמיתים, כי ניתן לשלוט, בצורה רצונית, על תפקודים בלתי רצוניים, כמו קצב פעימות הלב, הנשימה, עוררות רגשית ועוד..
החשיבה החדשה, שנקראה Biofeedback Training, היא למעשה טכניקה תקשורתית מעניינת, בין האדם למכשיר, אשר מאפשרת לו, לראשונה, ליצור קשר עם האני הפנימי שלו בצורה אמינה ואובייקטיבית.
הארי הודיני, הקוסם הגדול, הגיע לכדי שליטה שלא תיאמן בגופו, באחד ממופעיו המדהימים, אשר זכה לתיעוד מפורט, "השתחררות עצמית בתוך מכל מים", נקשר בשרשראות ברזל והוחדר כבול באזיקים, אל תוך מכל גדול מלא מים. לפני שהורד למים, ביקש מחברי ועדת המומחים ושל החוקרים, אשר באו לבחון ולהתרשם מהפלא ששמו הודיני, כי יערכו חיפוש מדוקדק בגופו ובלבושו. הם אכן עשו כבקשתו, ואישרו כי אין הוא מחביא מפתח, או כל חפץ כלשהו, שבאמצעותו יוכל לפתוח את המנעול שבו נעל את השרשראות הכובלות אותו.
כשירד פנימה אל תוך המים ואיש לא יכול היה לצפות במעשיו, "שלף" הודיני את המפתח ממקום שבו הוחבא:
הוא השתעל והמפתח נפלט מגרונו.
כלומר, הוא למד להחזיק את המפתח בגרון- ולהוציאו כשרצה בכך. כולנו יודעים כי כשחפץ זר תקוע בגרוננו, מתכווצים שרירי הוושט והצוואר. זו תגובה בלתי רצונית ולכן גם בלתי נשלטת. הודיני תרגל שוב ושוב את השליטה ברפלקס זה, באמצעות החדרת תפוח אדמה קטן, שהיה תלוי בחוט, אל תוך הגרון ולמד לשלוט בבלתי נשלט כביכול.
כיצד פועלת השיטה?
בשיטת הביופידבק, נעשה שימוש במכשור אלקטרוני מתוחכם וממוחשב, אליו מתחבר האדם (בדרך כלל בקצות אצבעות הידיים או על המצח). המיכשור מודד, באופן מדויק ואמין, מעבד ומזין חזרה לאדם נתונים, על תהליכים ושינויים פיזיולוגיים, המתרחשים בגופו, כמו: רמת המתח הרגשי והפיזיולוגי, קצב ואופן הנשימה, קצב הדופק, הפעילות המוחית וכד`...
במה שונה שיטת הביופידבק משיטות טיפול אחרות?
בשיטת הביופידבק מתרחש תהליך לימודי, בו האדם אקטיבי ולא פסיבי; הוא לומד ומבין, כי בכוחו וביכולתו לתרום, בעצמו, לשיפור בריאותו ואיכות החיים שלו.
אין כאן תלות בתרופות או במטפל. הדבר לא דומה לשיטות אחרות, בהן מישהו עושה משהו למטופל, כמו: דיקור, רפלקסולוגיה, שיאצו, עיסוי, כירופרקטיקה וכד`...
המושג ביופידבק : ביו = חיים פידבק = היזון חוזר, מתייחס להיזון חוזר, של אינפורמציה ביולוגית, לאדם המחובר למכשיר.
האדם קולט את האותות מעולמו הפנימי, מבין אותם, ולומד, באמצעותם, על תהליכים פסיכו - פיזיולוגיים, המתרחשים בגופו. הוא רואה את הקשר בין תגובותיו הפיזיולוגיות לגירויים אליהם הוא נחשף מהעולם החיצוני או מגופו שלו.
מתבצע כאן, למעשה, תהליך של מיקוד תשומת הלב, בדיאלוג שבין האדם, סביבתו וגופו. יש כאן תהליך, של כיול האדם לעצמו ולא למטפל. ברגע שהאדם יכול לראות ולשמוע אינפורמציה, על אירועים פיזיולוגיים המתרחשים בגופו, מתפתחת אצלו יכולת הסתכלות והקשבה פנימית, עם איכות ייחודית. יכולת, מעין זו, הייתה ועדיין מהווה את אחת המטרות, אליה שואף האדם להגיע.
אמנם הגיע האדם לירח, הוא חוקר את החלל החיצון, אך עדיין, אינו יודע מספיק, על הנעשה בגופו ובנפשו, ובמיוחד על מערכת יחסי הגומלין, בין הגוף והנפש. באמצעות שיטת הביופידבק, ניתן לגרום לשינוי באיכות חיים, בתפקוד ובשיפור ביצועים של אנשים בריאים. קבוצות, זוגות ויחידים. לשם כך, נבנו פרוטוקולים ייחודיים לאימון (Coaching) וייעוץ בשילוב ביופידבק: למנהלים, אומנים, יוצרים, בעיקר מוסיקאים מופיעים, ספורטאים, מורים, מדריכים ,מרצים ועוד.
ברוב הבדיקות, אותן אנו עוברים אצל הרופא, אנו מצפים לתרגום הדיאגנוסטי ופירוש הנתונים, שהוא נותן, לאחר שבדק אותנו, וקיבל את תוצאות המעבדה או הצילומים.
כלומר, מדובר באדם אחר, הקורא את נתוני גופנו. הוא זה שמתרגם ומעריך אותם, ומגיע לידי החלטה ושיפוט, באשר למצבנו הבריאותי. זאת, כשאנו, כנבדקים, נשארים במצב פסיבי !!!
בשיטת הביופידבק, המטופל הופך לשותף פעיל, לתכנית הטיפול, המתבססת, בראש ובראשונה, על נתוני הפרופיל הפסיכו-פיזיולוגי, אותו חייב המטפל לבצע, בשלב האבחון וההערכה הראשוניים. בדומה לחייט, האמור לקחת מידות, לפני שהוא תופר את החליפה.
על המטפל, להסביר למטופל את נתוני הפרופיל ומסקנות האבחון, כמו כן, לשתף אותו בשיקולי דעתו המקצועיים, בכל הקשור לתכנית הטיפול, שאמורה להיות מותאמת לבעייתו הרפואית או הפסיכולוגית (תדירות ומספר המפגשים המשוער, עקרונות הטיפול, המתבססים על שתוף פעולה ותרגול עצמי, בבית של המטופל, לוח זמנים וכד').
האדם, המשתמש בשיטת הביופידבק, לומד לשלוט טוב יותר, על תגובותיו למצבי חיים מלחיצים. באמצעות טכניקות נלמדות, הוא מסוגל לוותר על שליטה ולהרפות את עצמו. לומד לתקשר טוב יותר עם גופו.
שיטת הביופידבק יכולה להיות מיושמת בכל זמן ובכל מקום, לאחר שנלמדו הטכניקות הבסיסיות.
יתרונות שיטת הביופידבק
חברת הביטוח האמריקאית " קייזר פרמננטה" פרסמה תוצאות מחקריה, בנושא האפקטיביות הטיפולית והכספית, של שיטת הביופידבק, לעומת שיטות טיפול אחרות, והמסקנות היו:
• השיטה מהווה סוג של רפואה אקטיבית.
• נמצאה הפחתה ניכרת בתלות ובשימוש בתרופות ובביקורי רופאים.
• נמצאה הפחתה משמעותית בעלות התרופות הפרופילאקטיות (מניעתיות) והאנאליטיות (הניתנות בהתאם לצורך).
• העלאת סף וסיבולת הכאב.
• הפחתה בתביעות לאובדן כושר עבודה ופיצויים.
• הפחתה ניכרת בימי ההיעדרות ממקומות העבודה.
• הפחתה ניכרת בכמות התביעות מביטוחי בריאות שונים.
• הפחתה בימי האשפוז בכלל ואשפוזים חוזרים בפרט.
• עיכוב בתשלומי ביטוח חיים למבוטחים.
• שיפור משמעותי בסגנון ואיכות החיים של מטופלים.
• שיפור בתקשורת הבינאישית במשפחה, בעבודה ובחברה.
• עליה ביכולת הריכוז וברמת האפקטיביות התפקודית.
• שיפור ביכולת השליטה וההתמודדות עם מצבי חיים מלחיצים.
• ירידה משמעותית בכמות ובמעורבות בתאונות דרכים ועבודה.
באילו בעיות ניתן לטפל בעזרת ביופידבק?
ניתן לטפל בקשת רחבה ביותר של בעיות רפואיות או פסיכולוגיות כגון:
• כאבי ראש מסוגים שונים;
• כאבים כרוניים כגון: פיברומיאלגיה;
• תשישות כרונית;
• הפרעות הקשורות למערכת הנשימה;
• יתר לחץ דם והפרעות קרדיו-וסקולריות;
• טנטון (צלצולים באוזניים);
• הפרעות קשב וריכוז;
• בעיות בהרגלי למידה - אסטרטגיות למידה;
• התנהגות אובססיבית כפייתית OCD;
• הרפיית שרירים אצל נפגעי שיתוק מוחין;
• קשיים בשינה;
• הפרעות בתנועה;
• חריקת שיניים;
• הפרעות במערכת העיכול, כגון: מעי רגיז, כיב פטטי, עצירות וכו;
• בעיות עור, כגון: פסוריאזיס ודרמטטיס אטופית;
• בעיות גניקולוגיות שונות, כגון: כאבים ומתח לפני ובזמן מחזור, כאבים המתלווים ליחסי מין, וכו';
• בעיות בתפקוד מיני (גברים ונשים(
• התמודדות עם מחלות כרוניות וממאירות וכן תופעות הלוואי של טיפולים אלה;
• חרדות מסוגים שונים;
• פחדים מסוגים שונים;
• תסמונת פוסט טראומטית, כולל הלם קרב;
• כאבים פסיכוגניים שונים;
כל אדם זקוק למשוב כל שהוא, על מנת לאשש את ערכו, ואכן טכניקות הביופידבק מאפשרות זאת: הן מבוססות על עקרונות הלמידה. אנו לומדים לבצע פעולה כל שהיא ברגע שאנו מקבלים היזון חוזר (פידבק), עם איכויות של חיזוק, באשר לתוצאות הפעולה, ותוך כדי זה, אנו יכולים לבצע שינויים וויסות התנהגותי. זו למעשה הדרך בה למדנו לבצע את כל אותן פעולות יומיומיות שלנו.
שליטה על הכאב
הטיפול בכאבים, באמצעות ביופידבק, מבוסס על העיקרון, כי הרגשת הכאב אינה הרגשה אובייקטיבית ואחידה אצל כל המתלוננים, אלא, בכל הרגשת כאב, קיים מרכיב סובייקטיבי, דהיינו, כל אדם חש את הכאב בצורה ועוצמה שונה. המרכיב הסובייקטיבי, של הכאב, מושפע משילוב, של נתונים גופניים מולדים, ונתונים, הקשורים להצטברות האופן, שחווינו אירועים בעבר; כלומר נתונים אישיותיים, השונים מאדם לאדם.
המחקרים, העוסקים בטיפול בכאב, באמצעות ביופידבק, שהתפרסמו במהלך שנת 2007, הגיעו למסקנה, שהצלחתו, של טיפול כזה, מתבטאת, בעיקר, ביכולתו של המטופל, לרכוש כלים לשליטה עצמית, על הכאב ויישום הטכניקות שלמד. במחקר אחר, הקשור לכאב, הגיעו למסקנה, שהתוצאות החיוביות, של טיפול כזה, נשמרות לאורך זמן, וכי אין הישנות של כאבי המיגרנה, לתקופה ארוכה (אם בכלל).
בחלק מהמחקרים, ממליצים לשלב טיפול תרופתי, בשילוב שיטת הביופידבק. באמצעות שיטת הביופידבק ניתן ללמוד כיצד להעלות את סף וסיבולת הכאב.
בשיטת הביופידבק, נמצא איחוד של גישה רפואית, עם גישה פסיכולוגית. השימוש מתאים גם לאוכלוסיה בריאה, המעוניינת לרכוש ידע, כלים ומיומנויות לצורך פיתוח רגישות, מודעות ושליטה על תפקודים בלתי רצוניים, לשפר את יכולת הקשב והריכוז, להתמודד עם מצבי לחץ, להגיע למצבי רגיעה והרפיה מבוקרות, לשפר את היכולת התפקודית בתחומים שונים, כגון: עבודה, ספורט, מוסיקה, תקשורת בינאישית וכד'.
ישנם שני היבטים לביופידבק:
1. טכנולוגי - כלומר, שימוש במכשור ביו-רפואי, המסוגל לחוש ולאתר נתונים, על פעילויות פיזיולוגיות בגוף, כמו: דופק, נשימה, מתח שרירים, פעילות גלי המוח, שינוי במוליכות החשמלית של העור, טמפרטורה פריפרית ...
2. למידתי - כלומר, מה אני כאדם עושה עם האינפורמציה שקבלתי? זרימת הנתונים נמשכת, כל עוד האדם מחובר למכשור, מודעותו לנעשה בגופו גוברת, והוא מסוגל ליישם את הטכניקות, שלמד, על מנת להתערב, באופן רצוני ולשנות תפקודים בלתי רצוניים.
עלינו לזכור כי תרופות רבות גורמות לתופעות לוואי, המניבות סיבוכים בלתי רצויים ולעיתים בלתי הפיכים.
בנוסף לכך בל נשכח כי קיימים מצבים בהם לא ניתן לתת תרופה, בגין התנגדות הגוף לכך.
בשיטה נעשה שימוש במכשור אלקטרוני מתוחכם, ממוחשב ומודרני, המודד ומיידע אותנו, באופן מיידי, אמין ומובן, על שינויים שונים, המתרחשים בגופנו.
באמצעות חיישנים מיוחדים ,המכשור מאפשר קבלת נתונים במיוחד, על פרמטרים כמו: שינוים ברמת העוררות הרגשית, רמת המתח הפיזיולוגי בשרירי הגוף, אופי וקצב הנשימה, רמת הפחמן הדו חמצני, קצב ואופי פעימות הלב, זרימת הדם בפריפריות הגוף (קצות אצבעות הידיים והרגליים), זרימת הדם באזור המצח, הפעילות החשמלית במוח ועוד.
שינויים אלו, קשורים, בדרך כלל, לאירועים מלחיצים, המשפיעים בצורה משמעותית, על מצבנו הגופני, הרגשי והשכלי.
המכשור ותוכנות שיטת הביופידבק מכוונים לזהות אזורים בגופינו, הנמצאים במצב, של פעילות או עוררות יתר, או תת פעילות.
המגמה היא ליצור מצב, בו גופינו אמור להגיע גם למצב של איזון וגם למצב של מנוחה לאחר פעילות.
האם ידעתם כי המילה "חולה" בעברית פירושה Patient באנגלית לקוחה מהמילה Patience שתרגומה סבלנות. שורש המילה סבלנות בעברית הוא סבל .
לדעתי לחולים רבים אין מספיק סבלנות לסבול את מצבם, חוליים או כאבם, ואז הם מחפשים קיצורי דרך לפתרון המצוקה.
רוב המחקרים הוכיחו, כי הלמידה, הנרכשת בתהליך הטיפולי של הביופידבק, אינה דועכת ונשמרת לאורך זמן. כמובן, על מנת לפתח מיומנויות טובות יותר בשליטה הנלמדת, רצוי להמשיך להתמיד בתרגול הנלמד, גם לאחר הטיפול.
שיטת הביופידבק היא תערובת מסקרנת, של פשטות מדהימה ומורכבות מאתגרת. הפשטות היא מבחינת הקונספציה, ובמורכבות יש יותר מכל התגליות על האדם כיצור הוליסטי. היות וניתן להצביע ישירות, על החלק הנסתר מכל - היכולת של המחשבה לשלוט על עצמה, על בריאותו וחוליו של הגוף.
שיטת הביופידבק מערבת בתוכה אין ספור אינטראקציות, של רגשות עמוקים, פחות ועמוקים יותר, אינטראקציות בין פעילויות מחשבתיות הקשורות לשיפוט, הערכה וביקורת לבין פעילויות ביוכימיות ודינאמיות.
ביופידבק הוא תהליך מאוד פרטי. יש בו את הפוטנציאל להציע את:
"The security of one`s own mind, the capacities of one's own body" / B.Brown 1974 -
שיטת הביופידבק משקפת טכניקה תקשורתית מעניינת, בין האדם לבין המכשור. טכניקה זו מאפשרת לאדם, בפעם הראשונה, לתקשר אל ועם עולמו הפנימי.
זו, למעשה, דרך חדשה, ללימוד מחדש, או התרשמות נוספת, ממה שהגוף יודע כבר וכיצד הוא פועל, מרגיש - או אפילו - כיצד הוא מתרפא, וכל זאת כשאנו מקשיבים ומתבוננים בנעשה באמצעות המכשור.
תרגול ואימון בשיטת הביופידבק מתרחש למעשה בשני מקומות:
1. בזמן הטיפול בקליניקה בעת שנלמדות טכניקות ומתבצע אימון מול מכשירים.
2. אימון ותרגול עצמי של הנלמד בקליניקה בבית ובסביבתו הטבעית של המתאמן.
תפקיד הביופידבק הוא, בעיקר, לאפשר למתאמן בו, להרגיש שליטה רבה יותר, על התפקוד הפיזי-רגשי שלו, כמו גם, לאפשר לו, לקחת אחריות, על השינויים שהיה רוצה שיקרו לו.
המטופל לומד כי עדיף להיות בריא אקטיבי מאשר חולה פסיבי!!! מדובר בשיטה ייחודית, המגרה מכלול של תהליכים מחשבתיים, במגמה לווסת ולאזן, אפילו את הפונקציות המורכבות ביותר של האדם (הפעילות החשמלית של גלי המוח).
מדובר באינפורמציה זורמת, על פעילויות ביולוגיות, המועברות למחשבה והופכות למודעות.
כשהמחשבה מקבלת אינפורמציה לגבי עצמה והגוף, ניתן להחזיר בצורה מבוקרת ורצונית, את המערכת, למצב של איזון ותפקוד נורמטיביים.
לסיכום: עדיף להיות בריא אקטיבי מאשר חולה פסיבי!!!