חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

תהליכי ריפוי בפציעה אקוטית-גדי טנא פיזיותרפיסט במדיקס

מאת: גדי טנא פיזיותפיסט במדיקס

פציעה אקוטית נגרמת מחבלה ישירה כמו מכה או חבלה עקיפה כמו קריעת שריר (בגלל מאמץ פתאומי של) או קריעת רצועה (למשל עיקום הקרסול בנחיתה לא טובה).

החבלה יוצרת נזק ומוות של תאים. בגוף מתחיל מייד תהליך ריפוי שמטרתו החזרת היכולת להשתמש במקום הפגוע.

לריפוי הרקמה 3 שלבים עיקריים:

1.      דלקת אקוטית.

2.      שלב ייצור סיבים וכיווץ הפצע.

3.      שלב סידור הסיבים וארגון הצלקת.

פירוט על שלושת השלבים:

1.      דלקת אקוטית: בשלב זה הגוף יוצר דלקת כדי לרפא את הנזק הרקמתי שנוצר בגוף. החומרים המשתחררים מהתאים שנפגעו יוצרים תגובת שרשרת אשר מפעילה אנזימים בשם קוקס. אלו יוצרים פרוסטגלנדינים ומפעילים אותם. חומרים אלו יוצרים הרחבת כלי דם, חום מקומי, רגישות מקומית ומאפשרים את התחלת תהליך הריפוי. מטרת השלב הזה הוא "חבישה" עדינה ראשונית של האזור הפצוע וניקוי שלו מפסולת שעשויה להביא לזיהום מקומי.

2.      שלב ייצור סיבים וכיווץ הפצע: בשלב זה שמתחיל בד"כ כחמישה ימים אחרי הפציעה הגוף שופך על המקום הפצוע סיבי קולגן ואלסטין רבים במטרה ליצור רקמת חיבור ראשונית שתחבר בין הקצוות שנקרעו. במקביל מגיעים למקום תאים בשם מיופיברובלסטים אשר "אוחזים" בשני צידי הקרע ומקרבים בינהם. פעולה זו יוצרת רקמה גסה יחסית שאם תישאר ללא שינוי בגוף היא תהיה כר נוח לפציעות חוזרות.

3.      שלב סידור הסיבים וארגון הצלקת: בשלב זה הגוף "קורא" תחת איזה עומס אמור המקום לעבוד ולפי זה נפטר מחלק מהסיבים אשר מסודרים בכיוון לא נכון ובונה עוד סיבים בכיוון הנחוץ לפעולה תקינה של הרקמה. בשלב זה צריך להעמיס על המקום עומס מבוקר אשר יסביר לגוף בדיוק מה לעשות אך לא יפגע ברקמה ההולכת ונבנית. פיזיותרפיה בשלב זה, אשר מתאפיין בפחות כאבים, חשובה לא פחות מאשר בשלבים הראשונים.

לכל שלב בטיפול יש דגשים והנחיות מיוחדים, טכניקות מתאימות ואבני דרך.

על הפיזיותרפיסט להתחשב בשלבים השונים לטובה ולרעה – עליו להיות בעל ידע מעמיק בתהליכי ריפוי אחרת יוכל לגרום לנזק על ידי עודף טיפול בשלב מוקדם או להיות זהיר מדי בשלבים מאוחרים של הריפוי – שתי פעולות שאינן תורמות לפתרון הבעיה של המטופל.

תהליכי ריפוי בבעיה כרונית

הריפוי מבעיה כרונית הוא אתגר מורכב לכל מטפל. ככל שהגישה לבעיה נקודתית יותר, כך הסיכוי לפתרון קטן יותר. הפתרון צריך להכיל את כל הגורמים שהוזכרו ולאפשר לאדם להתמודד עם חוסר הסבילות לפעילות ממנה הוא סובל באמצעים שמתאימים לו.

ניתן למצוא את הטיפול המתאים ביותר בבדיקה פיזיותראפית מקיפה ומעמיקה. טיפול כזה דורש השתתפות פעילה והתמסרות של המטופל ברמה של שינוי הרגלים, החדרת שגרת תרגול, שינוי דפוסי מחשבה ועוד.

הבעיה המרכזית של רוב המטופלים עם כאב כרוני הפונים לפיזיותרפיה היא חוסר יכולת לבצע פעולה מסוימת כמו ישיבה ממושכת, כיפוף לרצפה, קימה משכיבה, קליעה לסל ועוד...

כאשר סובלים ממגבלה כזו זמן רב, סביר להניח שרוב הסבל הנגרם מהביצוע אינו נובע כבר מרקמה שמאיימת להיפצע אלא מפעילות עצבית "מכאיבה" שנוצרת בתגובה לתנועה או לפעולה. תנועה שכאבה בעבר נתפסת על ידי המוח כאיום ולכן כשהיא מופיעה הוא שולח לתודעה כאב, שמטרתו להגן על האדם. העובדה שאין איום אמיתי או פוטנציאלי אינה רלוונטית לעוצמת הכאב או למשכו. הכאב יכול להיות חזק מאוד ולהימשך זמן רב למרות שאינו נובע מרקמה פצועה באמת.

אצל ספורטאי כזה מתפתחת חולשה מקומית משום שמערכת העצבים מנסה למנוע מהגוף מלהעמיס על המקום (למשל דואגת שרוב העומס בקימה, הליכה או ריצה יהיה על הרגל שלא נפגעה).

הפעילות העצבית המוטורית למקום עוברת החלשה (איניביציה). זה יוצר חולשה נסתרת המעודדת התפתחות של פיצויים שונים (למשל התחזקות לא מבוקרת של הרגל השנייה, הליכה בצורה שנשענת על רצועות וגידים ולא על שרירים וכדומה).

המוח שמבין בשלב מסוים שהרגל הפגועה חלשה יותר מחפש דרכים להגן עליה. הדרך הטובה ביותר שהוא מבין היא למצוא ברגל מקורות כאב. על ידי הגברה של אותות שונים שמגיעים מהרגל נוצרים כאבים שונים ומשונים הקשורים ישירות ובעקיפין לפציעה הראשונית.

טיפול פיזיותרפיה בשלב של כאב ממושך וחוסר סבילות לפעילות

הפיזיותרפיה בשלב זה צריכה לעסוק בכיבוי מקורות כאב פיקטיביים אלו ובמקביל בהעמסה מבוקרת כדי לחזק את הגוף כנגד נטייתו להחליש את עצמו. לשם כך נחוצים טכניקות טיפול שונות, תרגילים ספציפיים וכמובן הסברים לחינוך הספורטאי הפצוע, משום שהבנת תהליכים אלו מאיצה את ההיחלצות מהם.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

"מדיקס"-אורתופדיה מתקדמת, רפואת ספורט ופיזיותרפיה
שטרית 6 הדר יוסף ת"א טל:03-6482333

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מדיקס אורתופדיה מתקדמת,רפואת ספורט ופזיותרפיה

כולנו מכירים את הימים הללו: הימים בהם אנחנו נורא רעבים בלי כל סיבה נראית לעין. בימים אלו אנחנו משאירים את הדיאטות מאחור ולא משנה מה נכניס לבטן – נדמה שאף פעם לא יהיה לה די. במאמרה העוסק בנושא מסבירה יעל דרור מהן הסיבות המביאות אותנו לימים בהם אנו לא מפסיקים לאכול ובעיקר מה כדאי וצריך לעשות בימים בהם הרעב משתולל ודלת המקרר לא מצליחה להיסגר. ללעוס כל מילה...

התמתחות, פשוטה כמשמעה הארכה, שגורמת להרפיה של השריר בשיטה אקטיבית או פסיבית...

הכאב אותו אנו חווים אחרי פציעה הוא בד"כ רב בהרבה מהנזק האמיתי לרקמות שנפצעו, כאב הוא באופן כללי תוצאה של החלטה של המוח, שהמידע שמגיע אליו מעיד על איום ממשי או פוטנציאלי הדורש תגובה כמו טיפול, בריחה או התקפה.

הברזל משפיע על חיי היום יום באופן ישיר וחסר בו מתבטא בצבע עור חיוור, חולשה, עייפות, סחרחורות, בחילות, נשירת השיער ושינויים בתיאבון. הברזל חשוב במיוחד לתינוקות, ילדים ומתבגרים הזקוקים לו לתהליכי גדילה והתפתחות תקינה של הגוף והמוח. בנוסף הברזל משפר את יכולת הלמידה, הריכוז והחשיבה שלנו ומשפיע על היכולת לפתח שרירים והיכולת האירובית שלנו.

תרפיית המסאג' הינה הדרך היעילה לרענון ולהפגת מתחים ולחידוש חיוניות הגוף. המסאג' עוזר להפגת מתחים לבעלי עיסוקים מכל הסוגים. ספורט-מסאג' הוא סוג של עיסוי המלווה בטכניקות ספציפיות לפי עקרונות שפותחו על ידי פיזיולוגיים כבמאה שנות מחקר.

חשיבות הפעילות הגופנית כמשפרת את איכות החיים כבר אינה מוטלת בספק. מחקרים רבים מראים את הקשר ההדוק בין אורח החיים הפעיל ובין הקטנת הסיכון למכלול רב של תחלואים ומחלות וביניהם גם מחלת הסרטן. עיקר ההשפעה הנה בגידולים תלוי הורמונים אך גם בסוגים נוספים כגון סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית ועד.

אימון פונקציונאלי הוא אימון התורם לחיזוק השלד, לשיפור שיווי המשקל ולשיפור הקואורדינציה. כמו כן, הוא משפר את יכולותיו ואת כישוריו של המתאמן בפעולותיו היומיומיות ובתוך כך מסייע גם בשיפור איכות חייו.

מאמרים נוספים בנושא אורטופדיה ופיזותרפיה

מאת: simply smartאורטופדיה ופיזותרפיה02/03/213200 צפיות
ניתוח עמוד שדרה זעיר פולשני הוא האופציה הטובה ביותר, טיפול בכאב שאינו כירורגי או תרופה בעלת תופעות לוואי, מיקרוסקוטומיה אנדוסקופית היא ניתוח אנדוסקופי זעיר פולשני המאפשר הדמיה ישירה של הדיסק והעצבים. הליך זה משמש לדחיסה של שורשי עצבים שנפגעו על ידי דיסקי עמוד שדרה דחוסים.

מאת: רועי אראליאורטופדיה ופיזותרפיה23/08/201569 צפיות
כאבים הם סמן שמשהו אינו כשורה בגופנו. 80% מהאכולוסיה המבוגרת סובלת מכאבי גב תחתון וההתייחסות אליהן היא בדרך כלל בהבלגה.הפתרון הוא לתקן יציבה על ידי תרגול ייעודי שמתקן את נזקי הישיבה ומחדש את גופנו.

מאת: יצחק בכראורטופדיה ופיזותרפיה18/06/181438 צפיות
כאב בברכיים בעת עלייה במדרגות הם לרוב התסמין הראשון של דלקת פרקים ניוונית במפרקים הללו, יתר הסימנים והתסמינים יופיעו מאוחר יותר. בין יתר הסימנים והתסמינים של דלקת פרקים ניוונית בברכיים נכלול חוסר נוחות, נוקשות, כאבים וקשיי תנועה במגוון מצבים כולל הליכה, עמידה, ישיבה ולבסוף גם במצב של שכיבה במיטה. החוקרים הצביעו על הכאב בברכיים בגלל שימוש במדרגות כסימן ראשון לדלקת פרקים ניוונית לאחר שעקבו במשך 7 שנים אחר 4,600 חולים עם סיכון לחלות בדלקת פרקים ניוונית.

מאת: רוני הכהןאורטופדיה ופיזותרפיה15/02/181454 צפיות
איך פועלים לשם שמירה על מצב בריאותי תקין גם על כסא גלגלים? קראו את הדברים החשובים הבאים.

מאת: orya peryאורטופדיה ופיזותרפיה28/12/171616 צפיות
ישנם מטופלים, אשר סובלים מבעיות קשות בכף הרגל, כך שמטופלים אלה, יצטרכו הזמנת מדרסים בהתאמה אישית במכונים אורתופדיים מומחים. למשל, גם אלה שיש להם מנח ביו סימטרי לקוי, חוסר איזון מבני לקוי יזדקקו להזמנת המדרסים בהתאמה והזמנה אישית. מדרסים אלה, בטווח הרחוק יותר, יהיו יעילים וישפרו את התחושה של המטופלים. תחול ירידה בתסמינים, שיפור הפעילות היום יומית וכן ההתאוששות תהיה מהירה יותר.

מאת: orya peryאורטופדיה ופיזותרפיה20/07/172710 צפיות
גם אם כבר התייאשתם מפיזיותרפיה, אל תמהרו ללכת לניתוח, היום ניתן כבר לטפל באמצעות גלי הלם שיסייעו רבות בהקלת הכאבים.. ישנם כאבים ובעיות שונו שניתן לטפל באמצעות גלי ההלם

מאת: רוני הכהןאורטופדיה ופיזותרפיה04/04/171850 צפיות
ישבתם שעות ארוכות במשרד מול המחשב וכעת הגב מתחיל לסמן על מאמץ יתר של עומס הנוצר עליו בגין ישיבה ממושכת ללא פעילות יעילה לגוף?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica