כמובטח, מושגי יסוד נוספים בשיטת הבארד לניהול:
BSC - Balanced Score Card - סרגל הישגים מאוזן
במרבית הארגונים קיימת מדידה של נושאים שונים, אך מדידה זו אינה תואמת בהכרח את האסטרטגיה של הארגון. הנושאים הנמדדים אינם קשורים למטרות, ליעדים ולגורמי ההצלחה של הארגון ולפיכך, המדדים הקיימים אינם משרתים בצורה מלאה את צרכי הניהול הכולל של הארגון. "ניהול מדדי ביצוע" הנו שם כולל לטכניקות ניהוליות אשר משתמשות במדידה כאמצעי למיקוד הפעילויות בארגון סביב הנושאים אשר זוהו כמרכיבי הצלחה קריטיים. גישת "סרגל ההישגים המאוזן" (Balanced Score Card-BSC ) שפותחה ע" Norton / Kaplan - בשנת 1992 הנה הטכניקה הניהולית המתקדמת ביותר בהקשר זה. גישה זו מקשרת בין יעדי החברה הנגזרים מהאסטרטגיה והחזון, לבין גורמי ההצלחה הניהוליים, באמצעות מדדי ביצוע. המדדים מוצגים בפרספקטיבות שונות ומוגדרים לכל דרג בארגון, עד לרמת העובד. התהליך מבוצע, תוך שיתוף המנהלים והעובדים בקביעת המדדים וקבלת היזון חוזר לרמות ההנהלה השונות. הגישה עוסקת ביישום מערכת מדידה "מאוזנת", הכוללת מדדי ביצוע הנגזרים מהערכים המרכזיים של הארגון (כגון הלקוחות, העובדים, בעלי המניות, חדשנות, השיפור המתמיד/התהליכים). גישה ניהולית זו מכוונת את ההנהלה לפעול לזיהוי גורמי ההצלחה הקריטיים, וזאת במטרה לכוון את מאמצי הארגון להשגת היעדים שיביאו להצלחתו. מתוך אותה גישה, יפעל מנהל של כל גוף באותו בארגון להגדיר לעצמו את המדדים הקריטיים הנגזרים מתפקידו, ולנהל את תפקוד הגוף עליו הוא אחראי להשגת היעדים שהגדיר. שימוש במערכת מדדים שכזאת תאפשר למנהל לתקשר את החלטותיו עם הכפיפים, עם הממונה, עם גורמים מקבילים בהיררכיה ועם חברים בצוותי עבודה משותפים. במסגרת זו אנו מבקשים להבליט את המיתאם שנוצר בין המבנה הארגוני של החברה למבנה ההיררכי של המדדים שהוגדרו באותו ארגון. בעזרת סרגל הישגים מאוזן ניתן לאחד באופן לוגי בין סוגי המדדים השונים, ולקשור את כל המדדים ברמות ההיררכיה השונות לאסטרטגיה של כלל הארגון.
SWOT
מודל ה- SWOT לחשיבה אסטרטגית (SWOT = Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats: מודל לאבחון מצבו של הארגון מול סביבתו והערכת היערכותו הפנימית) ועוד. כלים וגישות אלו מנסים לשפר את יכולות האנשים בארגון להבין את סביבת הארגון והתהליכים המתרחשים בה, לאבחן בעיות, כשלים וטעויות כרוניות המתרחשות בפעולת הארגון, לשמר ידע הקיים בתוך הארגון לזמן רב וליצור ידע חדש שישרת את פעולת הארגון.
ניהול לפי חריגים (Management By Exceptions)
הרעיון העומד מאחורי שיטה זו הוא שלמנהל תמיד חסר זמן, ולכן הוא לא צריך לעסוק בעניינים שגרתיים אלא רק בחריגים. חריגים לצורך העניין הזה יכולים להיות עניינים בעלי חשיבות מיוחדת לחברה; עניינים הקשורים בכסף רב; עניינים הדורשים שיקול מיוחד או ראייה רחבה; עניינים שחרגו מהתכנון או מההתנהלות הרגילה; וכדומה.
ניהול סיכונים (Risk Management)
פעילות יזומה לצמצום סיכונים מסוגים שונים: סיכונים עסקיים, פגיעה ברכוש, פגיעה בשלום העובדים ובריאותם, תביעות משפטיות ועוד. ככלל ניהול סיכונים כולל איתור הסיכונים והערכת חומרתם ופיתוח אסטרטגיה לצמצומם, למשל על ידי הפחתת ההסתברות להיווצרות נזק; צמצום גודל הנזק; צמצום תלות בגורמים יחידים (כמו לקוח יחיד או ספק יחיד); ביטוח; ייעוץ משפטי.
ניהול פרויקטים (Project Management)
תורה העוסקת בניהול פרויקטים גדולים ומורכבים. התורה עוסקת בתכנון והערכה של לוחות זמנים; תכנון משאבים דרושים; מעקב אחרי ביצוע ועוד. היא כוללת אוסף של שיטות וכלים ומשתמשת בתוכנות מיוחדות לניהול פרויקטים.
הקלק כאן לקריאה על מושגי יסוד נוספים בשיטת הבארד לניהול.
דני וידיסלבסקי הוא מרצה ויועץ בכיר לעסקים. מתמחה בהורדת עומסים ממנהלים ובשיפור האפקטיביות הניהולית.