אנחנו מדברים היום עם שתי הנשים המובילות בעולם הנדל"ן, בשביל לקבל שתי חוות דעת שונות על מה צריך לעשות כאשר מחפשים דירות יוקרה, יש כאן זוויות שונות לחלוטין, של שני תחומים שונים ואנחנו נשמח מאוד לשמוע את דעתן.
אנחנו נתחיל עם רונית מרום, שהנה אדריכלית מובילה בכל הקשור לדירות יוקרה באשדוד בעיקר, אך גם ברחבי ישראל השונים. רונית נחשבת לחברה באותוו חוג של מעצבי פנים מובילים, שיכולים לקבוע בון טון בעולם הנדל"ן של דירות יוקרה.
רונית, מה דעתך על תחום דירות היוקרה,? האם את מרגישה שהמחירים עולים? או שהטעמים של הלקוחות משתנים?
האמת היא שיוצא לי לפעמים, לא הרבה בכלל לעבוד עם לקוחות ממה שמוגדר, האירופה הקלאסית ואני חייבת להגיד שיש המון שיפור בעיצוב של דירות יוקרה בישראל, אם פעם הסטנדרט היה בעיקר לקנות בית ענק ולעזזל כל השאר, היום נראה שהאנשים מתחילים ללמוד עוד דברים, להשקיע בפרטי אומנות, ריהוט עתיק, הרבה מאוד רכיבים שאנחנו כמעט לא רואים בישראל כמעט.
אני מעצבת בתים, כבר הרבה מאוד שנים, וראיתי את כל סוגי הבתים והדירות ואני חייבת לציין שכל התחום של היוקרה בישראל, באמת עולה מדרגה. אם פעם האדם העיקרי שהיה מעורב בתחום היוקרה, הוא מתווך דירות יוקרה, היום רואים הרבה גורמים מעורבים, כמו מעצבים, אדריכלים, עורכי דין וכל הקשור בכך, אני חייבת לציין שאני רואה בזה התקדמות אדירה. זה מאוד מרשים אותי האמת, אני שמחה לשמוע שככה הדברים נראים.
אחרי שדיברנו עם רונית מרום על תחומי המתירנות של דירות יוקרה, אנחנו נעבור למומחית השניה שלנו להיום, שהיא רונית פרוכטמן, מומחית בתחום האשראי לקניית דירות יוקרה, אשר מייעצת למרבית הבנקים בישראל בתחום הנדל"ן למכירה.
רונית, מה דעתך על תחום המימון בבתי רכישות יוקרתים, האם קורה שאנשים לוקחים אשראי עצום ומשכנתאות ענקיות כאשר קונים בתי יוקרה?
הדבר הראשון שאנחנו רוצים להחליט עליו, מסבירה רונית פרוכטמן, זה מה זה בעצם דירת יוקרה. הרי הכול יחסי בחיים. יש אנשים שבשבילם בית של שני מיליון שקלים זה בית יוקרה ויש אנשים שבשבילם בית של עשרה מיליון שקלים, הוא לא בית יוקרה בכלל, הכול תלוי בהגדרות האדם.
אנחנו במשרד מגדירים בית יוקרה, ככזה שאין צורך במשכנתא, מקסימום משכנתא לכל מטרה, בכך שאדם או משפחה קונה בית שאין בו צורך. כלומר מסבירה פרוכטמן, אם אדם בודד קונה דירה בת עשרה חדרים שברור שאין לו צורך בהם, זוהי ההגדרה שלנו לבית יוקרה. גם אם אותו הבית עולה סך הכול שני מיליון שקלים, זה עדיין דירת יוקרה בשבילי וכן הלאה. לעומת זאת אם משפחה של עשרה אנשים קונה בית של עשרה חדרים, זה לאו דווקא בית יוקרה.
ההגדרה הנוספת היא אזור מגורים. אזורים מסוימים נחשבים לאזורי יוקרה, כמו הרצליה פיתוח, סביון, קיסריה וכו. מה שאני כן יכולה להגיד בוודאות, זה העובדה שהעשירים בישראל בדרך כלל לא לוקחים משכנתאות גדולות במיוחד כדי לממן בתי יוקרה.
בממוצע, המשכנתאות הנלקחות על בתי יוקרה הן כשישים אחוז מערך הבית, כלומר הרבה פחות משווי הבית, כך שהדבר לא מהווה סיכון על האשראי של הבנק, מסכמת פרוכטמן.